Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12911

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη του πλάνου στο 130,47%

Ολες οι ΚΟ υπερκάλυψαν τους στόχους τους. Πρώτη στην άμιλλα η ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας με 164,38%


ΣΕΛ.  3

Το μήνυμα παραδόθηκε: Κάτω τα ξερά σας από την απεργία!

  • Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο απαίτησαν εκπρόσωποι των συνδικάτων με παρέμβασή τους στο υπουργείο Εργασίας
  • Απεργία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων την Παρασκευή 12/1

Με συλλαλητήριο στην Ομόνοια και παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, δόθηκε μια πρώτη δυναμική απάντηση στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων γίνονται νόμοι επί ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν τα συνδικάτα και απαίτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή στην Αθήνα (12 μ., Ομόνοια), στη Θεσσαλονίκη (12 μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Νέα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Συγκεντρώσεις στα ειρηνοδικεία, σήμερα, ενάντια στους πλειστηριασμούς και καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες από συνδικάτα και φορείς

Eurokinissi

Eurokinissi


ΣΕΛ.  6  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκλητικός εξωραϊσμός

Αν προκαλεί μια φορά το πολυνομοσχέδιο - φωτιά της κυβέρνησης, με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρίτης «αξιολόγησης», ο τρόπος που η κυβέρνηση επιχειρεί να το προπαγανδίσει και να το εξωραΐσει, ξεπερνά κάθε όριο.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, ξεχωρίζει η ομιλία του πρωθυπουργού στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου εμφάνισε την προσδοκώμενη από το κεφάλαιο «επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο» ως «δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού», διανθισμένη με διάφορα νούμερα που δείχνουν «αλλαγή του κλίματος» στην οικονομία, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια καπιταλιστικής κρίσης.

Ακόμα πιο προκλητικά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» για το κεφάλαιο λαμβάνει υπόψη «όχι μόνο τα οικονομικά μεγέθη, τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και την κοινωνία και τις ανάγκες της», όπως είπε ο πρωθυπουργός, και ότι τάχα με την πολιτική της δεν θα ευημερούν μόνο οι αριθμοί, αλλά και οι άνθρωποι. Πρόκειται για ξετσίπωτη κοροϊδία.

Η ...έγνοια τους για τις «κοινωνικές ανάγκες» εξαντλείται σε μέτρα αναδιανομής της φτώχειας την οποία γεννούν η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η αντιλαϊκή πολιτική τους. Τέτοια είναι το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και άλλες ψευτοπαροχές, που κατοχυρώνουν τη φτώχεια ως «κανονικότητα», και παράλληλος στόχος τους είναι να χαμηλώσει κι άλλο ο πήχης της απαιτητικότητας για τα λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν τη «μαγική εικόνα» ότι η πολιτική τους μπορεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού με τις «ανάγκες» των επιχειρηματικών ομίλων, την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Αυτή όμως απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και φτωχών αγροτών. Αυτό επιβεβαιώνουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και τα οποία επεκτείνονται βαθιά στην «επόμενη μέρα».

Παράλληλα, εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να συστρατεύσει ή τουλάχιστον να αποσπάσει την ανοχή του λαού στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Χαρακτηριστική γι' αυτό είναι η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι οι ψευτοπαροχές που παρουσιάζει ως «κοινωνικό κράτος» και οι προσδοκίες που καλλιεργεί για αύξηση εισοδημάτων μετά τα μνημόνια, αποτελούν «το κλειδί για την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε».

Η κυβέρνηση αντιπαραθέτει τα εφάπαξ «κοινωνικά μερίσματα» στις μόνιμες απώλειες μισθών και δικαιωμάτων, για να πείσει ότι η πολιτική της είναι ...ταξική υπέρ των εργαζομένων! Κι όλα αυτά, την ώρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα εμπόδια στην απεργία, που σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κάνουν την εργοδοσία πιο επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους. Χώρια που οι περικοπές και οι μόνιμοι «κόφτες» σε μισθούς και συντάξεις ισχύουν στο διηνεκές, με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να λοιπόν ποια είναι η «μεροληψία» υπέρ των αδυνάτων που επικαλείται η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «ενώσει τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό», να υποτάξει δηλαδή το λαό στο σχεδιασμό του κεφαλαίου.

Τον ίδιο ρόλο υπηρετούν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «καταπολέμηση της διαφθοράς» και «απόδοση δικαιοσύνης για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, πλήγωσαν τη χώρα και την οδήγησαν στην χρεοκοπία». Κορόνες που αποσκοπούν - πέρα από λογής λογής «ξεκαθαρίσματα» - στο να βγάλουν «λάδι» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, καλλιεργώντας την αυταπάτη ενός «δίκαιου» καπιταλισμού και μιας «υγιούς» καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πρόκειται για δηλητηριώδη προπαγάνδα, με στόχο να παραλύσει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, να παρατείνει τη στάση ανοχής και αναμονής, που λειτουργεί σε βάρος τους.

«Αντίδοτο» είναι η δράση που ξεδιπλώνουν από χτες σε όλη την Ελλάδα ταξικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Κινητοποιήσεις που δίνουν αποφασιστική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τα νομοθετήσει «χωρίς να βραχεί», με τα άλλα αστικά κόμματα να στηρίζουν επί της ουσίας το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τις αντιλαϊκές της προϋποθέσεις.

Αυτές οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με μεγάλο σταθμό την απεργία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων την Παρασκευή, δείχνουν την πραγματική διέξοδο για τους εργαζόμενους και το λαό: Την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε σύγκρουση με τα σχέδια και τη στρατηγική του κεφαλαίου.ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Πετάει το μπαλάκι στους μαθητές και στους Συλλόγους Γονέων

ΣΕΛ.  14
ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Παράγοντας αποσταθεροποίησης τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με εμπλοκή της Ελλάδας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  9
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Ρεσιτάλ υπονόμευσης της εργατικής απάντησης στο πολυνομοσχέδιο

ΣΕΛ.  6   -   7
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με το σταγονόμετρο η μετεγκατάσταση προσφύγων

ΣΕΛ.  17
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα πανελλαδικού συντονισμού στις 28 Γενάρη

ΣΕΛ.  14


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org