ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κάτω τα ξερά σας από την απεργία!

Η χτεσινή μέρα ήταν μόνο η αρχή, τονίζει το ΠΑΜΕ και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Με συγκέντρωση στην Ομόνοια και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου απαίτησαν από την υπουργό να πάρει πίσω τη ρύθμιση που χτυπά το απεργιακό δικαίωμα, ξεκίνησε χτες το αγωνιστικό πρόγραμμα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η χτεσινή μέρα ήταν μόνο η αρχή, τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας: «Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα. Παίρνουμε μέρος στις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, έως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την παραγγελία που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθώντας να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. Το δικαίωμα στην απεργία είναι μια κατάκτηση για την οποία γενιές και γενιές εργατών έχουν χύσει το αίμα τους. Δεν θα το κάνουμε δώρο στα αφεντικά και στο πολιτικό προσωπικό τους. Το ΠΑΜΕ καλεί σε καθημερινή, μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Η κυβέρνηση, που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο - φωτιά τις επόμενες μέρες και θέλει να το περάσει στα μουγκά, να πάρει δυναμική απάντηση. Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων "δημοσιονομικής προσαρμογής" αλλά και καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, να γίνουν όλες αυτές οι μέρες, μέρες πανκινητοποίησης ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, οργανώνουν καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς.

Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνουν κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Αύριο, Πέμπτη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Η Παρασκευή 12/1 είναι μέρα απεργίας και συγκεντρώσεων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. Το Σάββατο 13/1 και την Κυριακή 14/1 σωματεία και μαζικοί φορείς σχεδιάζουν ενημερωτικές εξορμήσεις, ενώ τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Σε συμμετοχή σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, καθώς και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ετοιμάζονται να ψηφίσουν το «νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση»

Eurokinissi

«Την απεργία δεν θα την καταργήσετε ό,τι νόμο κι αν ψηφίσετε»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι εργαζόμενοι από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Ομόνοια, η οποία μετατράπηκε σε πλατύ κάλεσμα των Σωματείων και των Ομοσπονδιών για συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες όλων των επόμενων ημερών.

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν να ανοίξουν τα κατεβασμένα ρολά και να συναντήσουν την πολιτική του ηγεσία. Καθώς το αίτημά τους έμεινε χωρίς απάντηση, άνοιξαν οι ίδιοι τις πόρτες.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», απέδωσαν στο υπουργείο την επωνυμία που αρμόζει στα «έργα και τις ημέρες» του: «Υπουργείο ΔΝΤ - ΕΕ - εργοδοσίας».

Παράλληλα, ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψή του με το σύνθημα «Κυβέρνηση - μεγάλο κεφάλαιο - ΕΕ ακούστε το καλά: Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα». Το ίδιο μήνυμα άφησαν γραμμένο και στον τοίχο έξω από το υπουργείο.

Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, ανεβαίνοντας στο υπουργείο, απαίτησε από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, να παρθεί πίσω η απεργοκτόνα ρύθμιση.

Με ένα ξερό «όχι» απάντησε η υπουργός στην απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποσυρθεί η ρύθμιση που χτυπά το απεργιακό δικαίωμα

Eurokinissi

Με ένα ξερό «όχι» απάντησε η υπουργός στην απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποσυρθεί η ρύθμιση που χτυπά το απεργιακό δικαίωμα
«Την παραγγελιά που σας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να την πάρετε πίσω», τόνισαν χαρακτηριστικά. Σχολίασαν πως τα αφεντικά, ΣΕΒ και εργοδότες, πανηγυρίζουν, καθώς το ίδιο ακριβώς χτύπημα στην απεργία που προετοίμαζε η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά δεν κατόρθωσαν τότε να το προωθήσουν, το φέρνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ, με τους συνδικαλιστές να περιγράφουν δικαιολογημένα την απεργοκτόνα ρύθμιση ως «νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση».

«Είναι ντροπή, έβαλαν έναν νέο άνθρωπο με αποστολή να ξηλώσει το δικαίωμα στην απεργία», τόνισαν οι συνδικαλιστές και υπογράμμισαν ότι για το δικαίωμα στην απεργία έχουν γίνει αγώνες στους οποίους χύθηκε αίμα. Στο αίτημα της αντιπροσωπείας να αποσυρθεί η σχετική ρύθμιση, η υπουργός απάντησε ένα ξερό «όχι», επιλέγοντας να αποχωρήσει από το γραφείο, παρά να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εργασίας, με μια προκλητική ανακοίνωση, έκανε λόγο για «ακατανόητη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ», χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την υπεράσπιση της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης ως... «επικοινωνιακό σόου χάριν των καμερών»! Εξίσου προκλητικά, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «σέβεται τους εργαζόμενους» και ότι «η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας». Τα λένε αυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο που όχι μόνο ετοιμάζονται να υψώσουν μεγαλύτερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, αλλά παράλληλα το τελευταίο διάστημα εντείνουν συνεχώς την κρατική καταστολή, δίνοντας εντολή για αστυνομικό χτύπημα απεργιακών και άλλων λαϊκών κινητοποιήσεων (στα «Market In» στα Γιάννενα, στα Ειρηνοδικεία, στο υπουργείο Παιδείας κ.α.), με συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστών, με τα αγροτοδικεία να μοιράζουν καταδίκες σε αγωνιζόμενους αγρότες, με νομοθέτηση νέων κατασταλτικών μέτρων ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία!

Θέλουν το «χωροφύλακα» μέσα στα σωματεία

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Νωρίτερα, από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που βαφτίζει τον περιορισμό στο απεργιακό δικαίωμα «προώθηση της δημοκρατίας» στα συνδικάτα.

«Ας αφήσουν τα παραμύθια περί "δημοκρατίας"», τόνισε και πρόσθεσε πως η βασική τους στόχευση κυβέρνησης και εργοδοτών είναι «να βάλουν το χωροφύλακα μέσα στα συνδικάτα», να ελέγχουν ακόμα πιο ασφυκτικά τη δράση τους, να θέτουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις απεργιακές και αγωνιστικές τους αποφάσεις.

«Η απεργία της Παρασκευής πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις απαιτήσεις της ίδιας της ζωής», κατέληξε και κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή που καταλαβαίνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή το όπλο της απεργίας δεν μπορεί να παραδοθεί στην εργοδοσία, να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία της.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις

Κινητοποιήσεις και πικετοφορίες ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα και σε μια σειρά ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, αγωνιστικές παρεμβάσεις από τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα οργανώθηκαν στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στη Λαμία, στη Λευκάδα και στη Σάμο (σε Καρλόβασι και Βαθύ), ενώ τη Δευτέρα πικετοφορία πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας.

Χτες, ακόμη, ταξικά συνδικάτα οργάνωσαν συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις στη Θήβα, τη Χαλκίδα και την Αρτάκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το Βόλο.

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
  • Σήμερα οι κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς
  • Την Παρασκευή η απεργία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων
Σήμερα, Τετάρτη

Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις σε Ειρηνοδικεία για να δοθεί απάντηση στους πλειστηριασμούς, στην ποινικοποίηση της δράσης όσων αγωνίζονται για να προστατεύσουν την εργατική - λαϊκή κατοικία, στην επέκταση των πλειστηριασμών που επιχειρείται με το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα: Στην Αττική, 3.30 μ.μ., στα Ειρηνοδικεία Αθήνας (Κυρίλλου Λουκάρεως 14), Νίκαιας (Ερμού 6 και Π. Τσαλδάρη), Πειραιά (Νικήτα 12). Στη Θεσσαλονίκη, 3.30 μ.μ., στο Ειρηνοδικείο (Δικαστικό Μέγαρο). Στα Γιάννενα, 3 μ.μ. Στη Λάρισα, 3.30 μ.μ. Στο Βόλο, 2.30 μ.μ. Στην Καρδίτσα, 3 μ.μ. Στα Τρίκαλα, 3.30 μ.μ. Στη Λαμία, 3.30 μ.μ. Στη Χαλκίδα, 3.30 μ.μ.

Αύριο, Πέμπτη

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Την Παρασκευή 12/1

Η Παρασκευή είναι μέρα απεργίας των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και Σωματείων, με αιτήματα: Υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία. Βασικός μισθός 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Απαγόρευση πλειστηριασμών. Οχι στη φοροληστεία και στα χαράτσια. Να μπει τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και νόμων.

Μέχρι χτες είχαν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 12 μ., Ομόνοια. Θεσσαλονίκη, 12 μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Πειραιάς, 12 μ., πλατεία Καραϊσκάκη. Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού. Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πρώην Νομαρχία. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ. Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου. Καβάλα, 12 μ., Αντιπεριφέρεια. Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Λαμία, 5.30 π.μ., στην πύλη της ΛΑΡΚΟ. Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι της Μύρινας. Νάουσα, 12 μ., στην πλατεία. Σάμος, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ. Σύρος, 12 μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νότιου Αιγαίου. Τρίκαλα, 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χανιά, 11 π.μ., πλατεία της Αγοράς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκεντρώσεις στις εξής πόλεις:

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο. Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία. Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς. Χίος, 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

Τη Δευτέρα 15/1

Τη μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με αναχώρηση στις 4 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Ακόμα, συλλαλητήρια θα γίνουν σε: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο. Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς. Γιάννενα, 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Δράμα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λάρισα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Σε ρόλο ανοιχτής και ξεδιάντροπης απεργοσπασίας

Κάθε μέρα που περνά, ενόψει της προωθούμενης ψήφισης του νέου χτυπήματος στο απεργιακό δικαίωμα, ξεσκεπάζεται όλο και πιο χαρακτηριστικά ο ρόλος ανοιχτής απεργοσπασίας που έχουν αναλάβει οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ακολουθώντας τις επιταγές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Αφού πρώτα οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για την κήρυξη απεργίας απέναντι στην ψήφιση των νέων αντεργατικών μέτρων, οι ίδιες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία «δίνουν ρέστα» για να βάλουν εμπόδια στην αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο καταψηφίζουν σε όλα τα επίπεδα την πρόταση για απεργία, όπως έκαναν π.χ. στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εκδίδουν προκλητικές ανακοινώσεις για... «αγωνιστική ετοιμότητα» για κινητοποιήσεις που δεν έχουν καν εξαγγείλει (!), επιχειρούν να υπονομεύσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα και την απεργία που ανακοίνωσαν και υλοποιούν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλλιεργώντας σύγχυση στους εργαζόμενους για τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ κατέφυγε στον ελιγμό να κηρύξει στάση εργασίας, χωρίς όμως μέχρι και χτες το βράδυ να ανακοινώσει τη μέρα πραγματοποίησής της και ενώ πλήθος συνδικάτων έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία την Παρασκευή... Αντίστοιχα, στους εκπαιδευτικούς, οι ίδιες δυνάμεις πήραν απόφαση για στάση εργασίας την Παρασκευή στη ΔΟΕ και τη Δευτέρα στην ΟΛΜΕ...

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Εκεί που όμως πραγματικά επιβεβαιώθηκε ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει περάσει σε άλλο επίπεδο απεργοσπασίας, ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Εκεί, οι παρατάξεις ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ / ΛΑΕ / Φωτόπουλος), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, στεκόμενες «προσοχή», συντονισμένες και ευθυγραμμισμένες στις προσταγές κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάλουν πλάτη στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ για την καταψήφιση της πρότασης για απεργία την Παρασκευή 12/1.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες δυνάμεις που καταψήφισαν την πρόταση της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ για προκήρυξη απεργίας, την απέρριψαν και στο ΕΚΑ... με το πρόσχημα ότι οι μέρες για την προετοιμασία της κινητοποίησης είναι λίγες! Εκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά στις αποφάσεις δεκάδων σωματείων, πολλά από τα οποία ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑ, που ήδη προετοιμάζουν την απεργία της Παρασκευής ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Κατέφυγαν μάλιστα σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, με τις οποίες συναγωνίστηκαν επάξια τους συνδικαλιστές τύπου Μακρή και Θεοδώρου, διεκδικώντας τον αντίστοιχο ρόλο στις σημερινές συνθήκες.

Προκειμένου να συγκαλύψουν την άρνησή τους να γίνει ψηφοφορία υπέρ ή κατά της πρότασης της ΔΑΣ για οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή, πρότειναν να γίνει απεργία το Μάρτη! Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Μυλωνάς (ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ/Φωτόπουλος) και την αποδέχθηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (Κουλούρης) και της ΔΑΚΕ (Κιουτσούκης). «Σκαρφίστηκαν» δηλαδή μια ανύπαρκτη απεργία, δύο μήνες μετά την κατάθεση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (!), κάνοντας ακόμα πιο φανερή την ξετσιπωσιά τους.

Επιπλέον, επιχείρησαν να κλείσουν τη συζήτηση άρον άρον, χωρίς τοποθετήσεις: Χαρακτηριστικά, από τις συγκεκριμένες δυνάμεις δεν μίλησε σχεδόν κανείς εκτός από τους επικεφαλής τους.

Αρνήθηκαν επίσης να θέσουν την πρόταση της ΔΑΣ σε μυστική ψηφοφορία, φοβούμενοι τυχόν διαφοροποιήσεις συνδικαλιστών τους. Χαρακτηριστικά, όταν ένα μέλος του ΔΣ, από το ΜΕΤΑ, έκανε πρόταση να απόσχει η παράταξή του από την ψηφοφορία, το στέλεχος της ίδιας παράταξης Θέμης Γρηγοριάδης έσπευσε να τον επαναφέρει «στην τάξη», λέγοντάς του: «Είσαι τρελός; Ετσι θα περάσει η πρόταση για απεργία!», επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μένος των συγκεκριμένων δυνάμεων απέναντι στην απεργιακή απάντηση των εργαζομένων!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Απεργούν από το απόγευμα της Πέμπτης

Απεργία, από τις 5 μ.μ. την Πέμπτη μέχρι τις 5 μ.μ. την Παρασκευή, προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ανταποκρινόμενη στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, καλώντας ταυτόχρονα στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή στην Ομόνοια.

Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, την περιφρούρηση στις πύλες των πρακτορείων και των πιεστηρίων. «Την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσει εφημερίδα, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία απεργούν!», τονίζει.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική της κυβέρνησης και των εκδοτών έχει από τον Ιούλη απλήρωτους και στο δρόμο τους συναδέλφους της "Ευρώπης" και έχει ξεθεμελιώσει σε μια νύχτα δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων στην "Αργος". Ο αγώνας που ξεκινήσαμε, για τις θέσεις εργασίας μας με τα δικαιώματά μας, συνεχίζεται και η απεργία που ξεκινάει την Πέμπτη και λήγει Παρασκευή είναι σταθμός. Εχουμε χρέος να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν. Εχουμε χρέος να αντιταχθούμε στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις και αποτελούν τα "πειθήνια όργανα" των αφεντικών». Οπως υπογραμμίζει, είναι χαρακτηριστική «η στάση των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών του κλάδου, που απ' ό,τι φαίνεται η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας από την κυβέρνηση τους βγάζει από τη δύσκολη θέση να απεργούν μόνο μετά από άδεια των εκδοτών. Τώρα θα κρύβονται πίσω από το νόμο. Αλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός που οι δυνάμεις τους έλεγαν πως οι απεργίες είναι ξεπερασμένο μέσο πίεσης και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι».

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» στηρίζει την απεργία που αποφάσισαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα τυπογραφεία και στα πρακτορεία διακίνησης του Τύπου, από το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Θα κυκλοφορήσει ξανά το Σάββατο 13 Γενάρη, με την έκδοση του Σαββατοκύριακου, όπου εκτός από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, θα υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ από την απεργία των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων την Παρασκευή, αλλά και θεματολογία, σχόλια και αρθρογραφία για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Αποφάσεις για απεργία την Παρασκευή 12/1 και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και Ζακύνθου.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Λογιστών (ΠΟΛ).

Την πρόταση για απεργία καταθέτουν στις συνεδριάσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μέχρι χτες, απεργιακές αποφάσεις είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες: Συλλόγων Εργαζομένων υπ. Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ).

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, απεργία για την Παρασκευή 12/1 προκήρυξε επίσης η ΕΙΝΑΠ, ενώ στάσεις εργασίας την ίδια μέρα προκήρυξαν τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Θριάσιο». Στάση εργασίας σήμερα, αγωνιστικές δράσεις την Παρασκευή και 8ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

24ωρη απεργία στα καράβια την Παρασκευή

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν την Παρασκευή 12/1 και οι ναυτεργάτες, με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, οργανώνουν προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ καλούν τους ναυτεργάτες σε μαχητική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ