ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με το σταγονόμετρο η μετεγκατάσταση προσφύγων που ζητάνε άσυλο

Παρουσιάστηκαν χτες τα στοιχεία από την ολοκλήρωση του προγράμματος

Από τους χιλιάδες κατατρεγμένους, λίγοι και «τυχεροί» κατάφεραν τελικά να φτάσουν στον προορισμό τους, σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ

Eurokinissi

Από τους χιλιάδες κατατρεγμένους, λίγοι και «τυχεροί» κατάφεραν τελικά να φτάσουν στον προορισμό τους, σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ
Με σιδερένια πυγμή αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες η ΕΕ του κεφαλαίου, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες για την ολοκλήρωση του προγράμματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν η Υπηρεσία Ασύλου, αρμόδια εντεταλμένη αρχή του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εκτελεστικός φορέας του προγράμματος, από την έναρξή του το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2017, μόλις 21.726 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι ο στόχος ήταν για 66.000 μετεγκαταστάσεις, αριθμός που ούτως ή άλλως υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων κατατρεγμένων, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της οικονομικής ανέχειας. Απ' όσους τελικά μετεγκαταστάθηκαν, οι 6.982 είναι άντρες, οι 4.925 γυναίκες και οι 9.819 ανήλικοι. Ο συνολικός αριθμός τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 22.000, μετά την ολοκλήρωση των μεταφορών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, είναι η βαρβαρότητα της πολιτικής του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων, για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα κανόνια και τις κακουχίες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της ΕΕ.

Την πολιτική αυτή υλοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που έχει αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, χωρίς το δικαίωμα να μετακινηθούν σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως επιθυμούν, ούτε καν στην ελληνική ενδοχώρα.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, με το οποίο η ΕΕ προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της, χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης 2014 - 2020. Η κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, έγινε ως εξής: Γερμανία 5.376, Γαλλία 4.399, Ολλανδία 1.748, Σουηδία 1.658, Φινλανδία 1.202, Πορτογαλία 1.193 και Ισπανία 1.126.

Η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε ως «επιλέξιμους» για το πρόγραμμα 27.457 αιτούντες, από τους οποίους οι 3.500 ακολούθησαν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης. Για τους υπόλοιπους 24.103 η Υπηρεσία έστειλε αιτήματα μετεγκατάστασης, από τους οποίους οι 22.735 έγιναν δεκτοί και οι 1.115 απορρίφθηκαν. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκαταστάθηκαν 596 ασυνόδευτοι ανήλικοι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αγόρια (το 71,8%), με κύρια χώρα καταγωγής τη Συρία (οι 483), και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 14 - 17 ετών (οι 503). Το μεγαλύτερο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων υποδέχθηκαν η Φινλανδία (137), η Ολλανδία (81), η Γερμανία (57), η Ισπανία (46) και η Ιρλανδία (38).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, «η Υπατη Αρμοστεία επιθυμεί την πλήρη συνέχιση του προγράμματος μετεγκατάστασης, δίνοντας βαρύτητα και σε ομάδες αιτούντων όπως είναι οι Αφγανοί και οι ευάλωτοι».

Εξάλλου, την πρώτη βδομάδα του 2018, 1.072 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο, ενώ 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διαπλέοντάς την, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 450, με τους υπόλοιπους να φτάνουν στην Ισπανία. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν αντίστοιχος (1.159).

Κατά τις οκτώ πρώτες μέρες του 2018, συνολικά καταγράφηκαν 81 θάνατοι μεταναστών ή προσφύγων στη Μεσόγειο, πέντε από τους οποίους στη δυτική Μεσόγειο, κοντά στην Ισπανία και το Μαρόκο. Οι υπόλοιποι θάνατοι - 76, πιθανόν και περισσότεροι - καταγράφηκαν στην περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Τον Δεκέμβρη, ο ΔΟΜ κατέγραψε 26 θανάτους μεταναστών στις διόδους της Μεσογείου.

Κινητοποίηση σήμερα από σωματεία εκπαιδευτικών

Κλιμακώνοντας τον αγώνα για να μην περάσει το αντιλαϊκό πακέτο μέτρων της τρίτης «αξιολόγησης», σωματεία εκπαιδευτικών διοργανώνουν σήμερα, στη 1.30 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Η κινητοποίηση αποτελεί μία πρώτη απάντηση ενόψει της απεργίας, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το μέλλον των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και στην απεργία στις 12/1 καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης "αξιολόγησης", μεταξύ των οποίων είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, η κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, οι χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών. Μαζί με αυτά έρχεται και το "συμπληρωματικό μνημόνιο" για την Παιδεία, που προβλέπει: Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, με υποχρεωτική παρουσία στα σχολεία για 30 ώρες τη βδομάδα, εξαίρεση της ώρας σίτισης από τις διδακτικές ώρες, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, "αξιολόγηση" των στελεχών και των σχολικών μονάδων, νέο τρόπο πρόσληψης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, δηλαδή κριτηρίων απόλυσης εκπαιδευτικών!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Πλουμπίδης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και η ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ κατέγραψε η Τροχαία σε όλη την Ελλάδα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκαν αυξημένοι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Από εξειδικευμένα συνεργεία των Υπηρεσιών Τροχαίας, μεταξύ 22/12/2017 και 7/1/2018, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 145.580 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 30.910 παραβάσεις. Μεταξύ άλλων, οι παραβάσεις αφορούσαν: Υπερβολική ταχύτητα 7.297, παραβάσεις μέθης 1.472, παραβίαση προτεραιότητας 99, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 410, αντικανονικοί ελιγμοί 97, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 321, αντικανονικό προσπέρασμα 156, χρήση κινητών τηλεφώνων 711, μη χρήση ζώνης ασφαλείας 930, μη χρήση κράνους 808.

ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ, με τη μεγαλύτερη 2,8 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί από χτες το πρωί με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης. «Πρόκειται για σμήνος σεισμών. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά κάποιο μεγάλο σεισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ ο σεισμολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Χουλιάρας. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ κατασκευής και συναρμολόγησης όπλων είχαν μετατρέψει τα σπίτια τους δύο άνδρες, ηλικίας 58 και 69 χρόνων, οι οποίοι συνελήφθησαν προχτές το μεσημέρι στην Πάτρα, σε επιχείρηση της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτι και σε υπόγειο διαμέρισμα των συλληφθέντων, όπου εντόπισαν δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που λειτουργούσαν ως εργαστήρια. Οι αστυνομικοί βρήκαν πλήρη εξοπλισμό και εργαλεία για την κατασκευή, επισκευή, τροποποίηση και μετασκευή των όπλων. Επίσης, βρήκαν, μεταξύ άλλων, πιστόλια, περίστροφα, πολεμικά τουφέκια, καθώς και πολλά πυρομαχικά. Ο οπλισμός θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας Ισραηλινών πυροσβεστών

Διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από χτες ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ, Dedy Simhi, ύστερα από πρόσκληση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλειου Καπέλιου, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν θέματα κοινού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν αναμνηστικές πλακέτες. Στο πρόγραμμα της ισραηλινής αντιπροσωπείας περιλαμβάνονται επισκέψεις σε δομές και υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας εντάσσεται στο πλαίσιο των εντατικών ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων του Ισραήλ και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Εχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανταλλαγές επισκέψεων των ηγεσιών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των δύο χωρών τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα, ενώ Ισραηλινοί και Ελληνες πυροσβέστες έχουν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις.

Το 2007, μεγάλη αντιπροσωπεία Ισραηλινών πυροσβεστών ήρθε στην Ελλάδα για να συνδράμει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Το 2010 και το 2016, Ελληνες πιλότοι και πυροσβέστες πήραν μέρος στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Ορος Καρμέλ του Ισραήλ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org