Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απάντηση στον αν. ΥΕΘΑ κ. Βίτσα

«

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα». Γίνεται επίκληση της λαϊκής θυμοσοφίας, για να περιγραφεί το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΑΝΥΕΘΑ) Δ. Βίτσα, που δόθηκε στους δημοσιογράφους Αγλαΐα Κυρίτση και Μιχάλη Σιάχο, στο asfalistiko.gr την 30/12/2017, τόσο στο χώρο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όσο και των στρατευμένων.

Στις απαντήσεις του Δ. Βίτσα, είναι φανερή η αγωνιώδης προσπάθειά του για την ενοχοποίηση των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετακυλίοντας σ' αυτές συνολικά την ευθύνη για τη μη υλοποίηση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που σχετίζονται με την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων χρημάτων από τα στελέχη ΕΔ (εν ενεργεία και απόστρατους), από την 1η Αυγούστου 2012.

Υποκρίνεται ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας προς τους ανθρώπους του χώρου των ΕΔ, «αναγνωρίζοντας» «...το γεγονός ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη, έχουν υποστεί δραματικές πιέσεις από το 2000 και μετά...». Υποκρίνεται γιατί τόσο αυτός όσο και η κυβέρνησή του συνεχίζουν προκλητικά να αγνοούν ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας στις μετεκλογικές (;) καλένδες την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων χρημάτων τόσο των εν ενεργεία στρατιωτικών όσο και των αποστράτων. Υποκρίνεται, γιατί υιοθετεί την πολιτικά απαράδεκτη πρακτική, την παρακράτηση χρημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, να τη μετατρέπει σε προεκλογικό μοχλό πίεσης με πρόθεση την «αλίευση» ψήφων.

Προσβάλλει και εξοργίζει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας τόσο τους στρατευμένους όσο και τις οικογένειές τους, γιατί σε ερώτηση για το ποια είναι η άποψή του σχετικά με την αντιμετώπιση της δραματικής οικονομικής ανέχειας μεγάλου αριθμού στρατιωτών (ως αποτέλεσμα της αδυναμίας στήριξής τους από τις οικογένειές τους) και παραβλέποντας αυτή την αντικειμενική πραγματικότητα, απαντά ότι αυτά αποτελούν «κακόβουλες φήμες». Προφανώς ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουν ακούσει τίποτε για την ανεργία, τη φοροληστεία, τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, τα σπαστά ωράρια, τη μερική απασχόληση, την «αριστερή» τους συνδρομή στην κατάργηση ακόμη και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, στοιχεία που έχουν εξαχρειώσει το λαϊκό εισόδημα.

Προσπαθεί ανεπιτυχώς να παραπλανήσει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, τόσο τους στρατευμένους όσο και τις οικογένειές τους, με την ύπουλη και πιθανόν με «θολές» προεκτάσεις ταύτιση της υποχρέωσης της πολιτείας στην οικονομική συνδρομή ενός στρατευμένου νέου για την κάλυψη των βασικών του αναγκών στη διάρκεια της θητείας του, με την αμοιβή ενός ένοπλου μισθοφόρου. Προφανώς η κυβερνητική «αριστερά», η ΝΑΤΟική και η Ευρωενωσιακή «αριστερά» και οι στυλοβάτες της, αγνοούν ότι η «αμοιβή» ενός στρατευμένου κληρωτού αποτελεί την οικονομική συνδρομή της πολιτείας στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που αποσκοπεί στην ετοιμότητά του για την υπεράσπιση της πατρίδας του και του λαού της, ενώ η «αμοιβή» ενός μισθοφόρου αποτελεί παράγωγο και πολλές φορές αιματοβαμμένο με αίμα αθώων, της υλοποίησης ενός συμβολαίου μεταξύ αυτού του μισθοφόρου και του αφεντικού του.

«Λυπάται» ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας για την κοροϊδία των 8 ευρώ που χορηγούνται στους στρατιώτες κάθε μήνα... ενοχοποιώντας γι' αυτό τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Κρύβει όμως ότι με την ίδια δημοσιονομική κατάσταση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπαταλά ασύλληπτου ύψους ποσά καθημερινά, για τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και άλλες «συμμαχικές» δράσεις. Χρηματοδοτεί η κυβέρνηση αδρά, την ίδια στιγμή που ψευδόμενη δηλώνει δήθεν οικονομική αδυναμία στην κάλυψη βασικών αναγκών των στρατευμένων μας, τις συμμετοχές αυτές, που όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά στρέφονται ευθέως εναντίον λαών της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα.

Προσπαθεί ανεπιτυχώς να εξαπατήσει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, τόσο τους στρατευμένους όσο και τις οικογένειές τους, σχετικά με τη μη υπηρεσιακή κάλυψη του κόστους των μετακινήσεών τους στη διάρκεια της θητείας τους, κόστος που αναγκαστικά μετακυλίεται στις οικογένειές τους. Επικαλείται γι' αυτό, με περισσό θράσος, την ανυπαρξία σχετικών συμβάσεων με τους ιδιωτικούς μεταφορικούς φορείς (επίγειους, εναέριους και θαλάσσιους). Γνωρίζει όμως ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας πολύ καλά ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση ενός κράτους, πέρα των άλλων εξόδων, να καλύπτει οικονομικά το σύνολο των μετακινήσεων των υποχρεωτικά στρατευμένων. Τα ψευτοεπιχειρήματα του υπουργού δεν ενδιαφέρουν στο ελάχιστο ούτε τους στρατευμένους ούτε τις οικογένειές τους. Τους ενδιαφέρει όμως ότι τελικά αυτοί θα κληθούν, και μάλιστα από το υστέρημά τους, να καλύψουν το κόστος των μετακινήσεων των στρατευμένων παιδιών τους.

Μέσω της συνέντευξης του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα, είναι εμφανής η κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού τόσο των στελεχών των ΕΔ όσο και των στρατευμένων από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα προβλήματα τα οποία βιώνουν καθημερινά αυτοί και οι οικογένειές τους. Είναι εμφανής η προσπάθεια εγκλωβισμού τους στη γνωστή αστική προεκλογική πρακτική, της προσμονής για λύσεις μετά...

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχεται από λαϊκές οικογένειες, με τα συμφέροντά του να είναι ταυτισμένα με τα συμφέροντα των υπόλοιπων εργαζομένων. Είναι ανάγκη σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση των προβλημάτων τους είναι μονόδρομος και βρίσκεται στους κοινούς αγώνες με το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η ίδια πολιτική που εξοντώνει το λαό χτυπάει και αυτούς και τις οικογένειές τους.

Δεν πρέπει ποτέ το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ να στραφεί ενάντια στο λαό.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Προληπτική προπαγάνδα

Με το που έγινε γνωστό ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αποφάσισε και ξεκινά νέες κινητοποιήσεις, με αιτήματα που αφορούν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να επαναλάβει τη γνωστή τα τελευταία χρόνια τακτική της παραπλάνησης σχετικά με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και γενικότερα το λαό, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει εν τη γενέσει τους τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, κατέφυγε στο χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «πακτωλού χρημάτων» που η κυβέρνηση δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είπε ότι μέσα στο 2017 το υπουργείο πλήρωσε κοντά στα 3 δισ. ευρώ σε πάνω από 650.000 δικαιούχους αγρότες (2,1 δισ. άμεσες ενισχύσεις, 780 εκατ. περίπου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), ισχυριζόμενος πως αυτά τα κονδύλια «έδωσαν μια μεγάλη ώθηση όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην αγροτική δραστηριότητα».

Να σημειώσουμε ότι στις πληρωμές μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανέφερε ο υπουργός, περιλαμβάνονται και τα 800.000 ευρώ που δόθηκαν ως προκαταβολή, σε ποσοστό 70%, για το μέτρο με τίτλο ...«Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων», του γνωστού «Κομφούζιου»... Ομως, ο υπουργός δεν είπε ότι:

1ον: Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κονδυλίων καταλήγει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου, και στην ουσία μόνο κάποια ψίχουλα πάνε στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους (το 80% πάει στο 20% των δικαιούχων).

2ον: Το 2017, τα κονδύλια της βασικής ενίσχυσης ήταν κατά 8,5% μειωμένα σε σχέση με το 2016, ενώ, όπως προβλέπεται με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, η συνολική μείωση των ενισχύσεων - επιδοτήσεων μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσει στο 60%.

3ον: Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμετοχή στα διάφορα υποπρογράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μέγεθος αγροτικής ή κτηνοτροφικής μονάδας, ίδια κεφάλαια κ.λπ.), θέτουν «εκτός» πολλούς μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ υπάρχουν πολλοί επιλαχόντες που περιμένουν και πολλοί δικαιούχοι στους οποίους δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια που δικαιούνται.

Επιπλέον, ο υπουργός απέκρυψε ότι το 2017, όχι μόνο δεν πήραν επιστροφή φόρου το 90% των αγροτών, όπως ο ίδιος είχε «προβλέψει» και πολλές φορές διαλαλήσει στη διάρκεια των περσινών μπλόκων, αλλά πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλά τους στην εφορία και έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πάνω από 100.000 αγροτών. Δεν είπε επίσης κουβέντα για τις πληρωμές που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν μέσα στο 2017, όπως για παράδειγμα οι επιστροφές πετρελαίου για το β' εξάμηνο του 2015, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις αρχές του χρόνου στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από τον παγετό, το χαλάζι, τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία, τις αρρώστιες κ.λπ. Και φυσικά δεν είπε κουβέντα για τα νέα σκληρά μέτρα που πέφτουν στο κεφάλι των μικρομεσαίων αγροτών το 2018, όπως η αύξηση από 169 έως και 1.184 ευρώ το χρόνο των εισφορών για τον ΕΦΚΑ, που πλέον φτάνουν από 24,6% έως 34,6% του εισοδήματος. Για τους αγρότες, η ελάχιστη βάση εισοδήματος για τις εισφορές από 4.922 ευρώ θα αυξηθεί σε 5.228 ευρώ, και η ελάχιστη ετήσια εισφορά από 1.044 ευρώ που ήταν το 2017 ανεβαίνει στα 1.213 ευρώ το 2018 ή 101 ευρώ το μήνα, από 88 ευρώ το μήνα που ήταν πέρυσι. Κι όλα αυτά ενώ πάνω από τα κεφάλια των μικρομεσαίων αγροτών «κρέμεται» η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα χωράφια...

Ολα αυτά δεν είναι, ούτε γίνονται, τυχαία. Εντάσσονται στη συνολική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στόχο έχει την παραπέρα συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, η οποία επιταχύνει το ξεκλήρισμα και τελικά τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση, σ' αυτή την πολιτική απαντούν οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.


Π. Ρ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ