Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ακριβώς αντίθετο

Την πολιτική της κυβέρνησης, προσαρμοσμένη στην ευρύτερη στρατηγική και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιέγραψε ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας στην «Αυγή». Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας στο Βελιγράδι, είπε ότι «πέρα από την ανάπτυξη των σχέσεων με αυτές τις χώρες, μπήκαν οι βάσεις κοινών σχεδίων ανάπτυξης της περιοχής» και ότι «δεν φτάνουν οι συζητήσεις, χρειάζεται πρακτικό αποτέλεσμα». Σε άλλο σημείο, ανέπτυξε τα προτάγματα της ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο πάντα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, λέγοντας: «Στην Αν. Μεσόγειο και στα Βαλκάνια μας ενδιαφέρει το ζήτημα των αγωγών, φυσικού αερίου, πετρελαίου, η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και οι σιδηροδρομικές - συγκοινωνιακές σχέσεις με τις άλλες χώρες». Το συμπέρασμα που θέλει να κατοχυρώσει ο υπουργός είναι ότι «όλα αυτά διαμορφώνουν μια καινούργια αντίληψη του χώρου των Βαλκανίων» και ότι ενώ «παλιά τα Βαλκάνια θεωρούνταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», σήμερα εξαιτίας αυτών των σχεδίων «ο χώρος αυτός μπορεί να είναι πηγή μιας νέας δύναμης για την Ευρώπη και την ειρήνη». Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Τα σχέδια αυτά, που ξετυλίγονται ανταγωνιστικά προς άλλα κέντρα και κράτη, ακόμα και ανάμεσα σε συμμάχους στο ίδιο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, είναι πηγή μεγάλων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής και όχι παράγοντας ειρήνης και «σταθερότητας». Τα παραδείγματα, ιστορικά και σύγχρονα, είναι πολλά και διδακτικά. Μ' αυτό το «μάτι» πρέπει ο λαός να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να σταθεί οργανωμένα και αποφασιστικά απέναντι στα σχέδια του κεφαλαίου και στην προπαγάνδα των κομμάτων του.

Ιδωμεν

Εντάξει, όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η κυβέρνηση δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για να αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Οπως όλοι ξέρουν ότι η αναβάθμιση αυτή περνάει μέσα από την υπηρέτηση συγκεκριμένων ρόλων στην περιοχή, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών, από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου συμμετέχει η Ελλάδα. Μέσα εκεί περιλαμβάνονται και η διευθέτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κρυφό. Και μπορεί ο κόσμος να το έχει τούμπανο, αλλά αυτοί το έχουν κρυφό καμάρι. Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών», «ΝΑΤΟ... η ευκαιρία», που αναγορεύει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία ως μοναδική ευκαιρία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων με την Ελλάδα... Να περιμένουμε μετά τις επικείμενες συμφωνίες και πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»; Ιδωμεν...

Πολυεργαλείο

Στη «νέα αρχιτεκτονική» των συνταξιοδοτικών συστημάτων αναφέρονται δημοσιεύματα του Τύπου, που διαφημίζουν το «πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (PEPP)». Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζεται από την Κομισιόν ως «πρωτοποριακό» και ότι θα δώσει απάντηση στη μείωση των συντάξεων που αποδίδουν τα κρατικά συστήματα ασφάλισης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο θα παρέχεται με ενιαίους όρους σε όλα τα κράτη της ΕΕ από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους οργανισμούς, ενώ το «συνταξιοδοτικό δικαίωμα» που θα κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος, θα μπορεί να το μεταφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το πού βρίσκει δουλειά. Και μόνο η περιγραφή του «πακέτου» είναι αποκαλυπτική για τις στοχεύσεις του προγράμματος. Πρώτον, ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο ο τρίτος (ιδιωτικός) πυλώνας της ασφάλισης, προς τέρψιν των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των τραπεζών. Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην ανακοίνωση της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνη, «το PEPP (Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν) υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης...». Δεύτερον, κράτος και εργοδοσία κάνουν ένα ακόμα γενναίο βήμα για να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα. Τρίτον, η ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών παροχών, μέσα από ιδιωτικά πακέτα συνταξιοδότησης, ευνοεί την κινητικότητα στην εργασία, που είναι απαίτηση και ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για να εξασφαλίζει ανά πάσα στιγμή το ειδικευμένο ή ανειδίκευτο προσωπικό που έχει ανάγκη για την κερδοφορία του. Επομένως, με έναν σμπάρο, πολλά τρυγόνια για το κεφάλαιο, που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τα «προϊόντα» της Κομισιόν.

Προπαγανδιστικές φούσκες

«Με αυξήσεις και παροχές επιστρέφεται το ΕΚΑΣ!» διαδίδει ξεδιάντροπα η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις νέες απώλειες που φέρνει ο καινούργιος χρόνος, ιδιαίτερα για τους φτωχούς συνταξιούχους. Μάλιστα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος ισχυρίζεται ότι από την 1/1/2019, οι συντάξεις μέχρι 700 ευρώ θα έχουν και αύξηση! Μια ματιά όμως στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευαν το νόμο 4387/2016 (γνωστό και ως νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου), αποδεικνύει το μέγεθος της κοροϊδίας. Σύμφωνα με αυτά, το 2018 οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι θα χάσουν 803 εκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, ενώ το 2019, τελευταία χρονιά που θα αποδοθεί ένα ισχνό μέρος του σχετικού κονδυλίου, θα χάσουν ακόμα 850 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι απώλειες σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους από το νόμο 4387 για το 2019, θα ανέλθουν στο ποσό των 2,752 δισ. ευρώ! Τρομακτικές απώλειες βέβαια που δεν αναπληρώνονται με τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια που διαφημίζει η κυβέρνηση ως «αντίμετρα» και «μέτρα αναπλήρωσης», και τις επιδεικνύει μάλιστα ως «χάντρες» προς ιθαγενείς. Θυμίζουμε ακόμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθέτησε τη μείωση ή το κόψιμο και της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις. Είναι λοιπόν προκλητικό, ο υφυπουργός να μιλάει για αυξήσεις στις συντάξεις το 2019, όταν ρητά από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οι απώλειες στους συνταξιούχους, μόνο για το 2019, θα είναι επιπλέον 2,631 δισ. ευρώ! Είναι τόσο μεγάλα τα νούμερα, που καμιά προπαγανδιστική φούσκα της κυβέρνησης δεν μπορεί να τα κρύψει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος και φυσιολόγος Καρλ Φον Λινέ, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας.

1919 Εγκαθιδρύεται η Σοβιετική Δημοκρατία της Βρέμης (Γερμανική Επανάσταση), που διήρκεσε μόλις 3 βδομάδες (έως τις 4/2/1919).

1919 Αντιμέτωπη με τον επαναστατικό ξεσηκωμό του γερμανικού προλεταριάτου, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας συνάπτει συμφωνία με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση για τη διατήρηση από την τελευταία του ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων (σύμφωνο Εμπερτ - Γκρένερ). Ο ίδιος ο Εμπερτ ομολόγησε αργότερα πως «με την βοήθεια της Ανώτατης Διοίκησης του στρατού ήθελε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ικανή να αποκαταστήσει την τάξη». Ο στρατηγός Γκρένερ πάντως ήταν πιο ωμός και ειλικρινής: «Το απόγευμα της 10ης Νοέμβρη έκλεισα με τον Λαϊκό Επίτροπο Εμπερτ τηλεφωνικά μια συμμαχία με στόχο την καταπολέμηση της επανάστασης. Από την αρχή κιόλας παλέψαμε μαζί ενάντια στην επανάσταση και μάλιστα, κάτω από δική μου πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δικό μου καθορισμό στόχων και με όλα τα μέσα που εγώ θεωρούσα κατάλληλα για τη συντριβή της επανάστασης».

1941 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κλεισούρα (ελληνοϊταλικός πόλεμος).

1946 Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1950 Δολοφονείται στη Μακρόνησο, έπειτα από άγρια βασανιστήρια που κράτησαν 33 ολόκληρες μέρες, ο κομμουνιστής Δημήτρης Τατάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Οι δήμιοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να λυγίσουν τον Τατάκη, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους Μακρονησιώτες. Δεν τα κατάφεραν όμως. Οταν τον ρώτησαν γιατί δεν υπέγραφε τη περιβόητη «δήλωση μετανοίας», ώστε να θέσει τέρμα στο μαρτύριό του, εκείνος απάντησε:

«Το έκαμα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».

1961 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συμφωνία βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.

1978 Δολοφονείται στη Μανάγκουα της Νικαράγουας ο 53χρονος δημοσιογράφος και εκδότης Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο Καρντενάλ, γνωστός αντίπαλος του δικτάτορα Σομόζα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org