Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12912

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πολυνομοσχέδιο - μαμούθ έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου
  • «Σπείρανε ανέμους, θα θερίσουν θύελλες», σημειώνει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την αντιαπεργιακή διάταξη
  • Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου, που ξεκίνησε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

ΣΕΛ.  3  -  5

Με απεργία αύριο κλιμακώνουν την απάντηση στο πολυνομοσχέδιο

Στην Ομόνοια, στις 12 μ., η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

  • Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχουν κηρύξει απεργία για αύριο, Παρασκευή, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  • Καλούν σε μαζικό αγώνα, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου να ξηλώσουν το απεργιακό δικαίωμα.
  • Δυναμική παρέμβαση, χτες, από συνδικάτα της Αττικής έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και διαμαρτυρίες στα Ειρηνοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τους πλειστηριασμούς.
  • Σε συλλαλητήρια καλεί το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού νομοσχεδίου. Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Eurokinissi

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΕΛ.  12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Μεροληπτικό» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, υπονοώντας ότι οι εκατοντάδες διατάξεις του «γέρνουν» υπέρ των «αδυνάτων». Μια ανάγνωση και μόνο των μέτρων που περιέχει, φανερώνει ότι και αυτό το νομοθέτημα είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Εμβληματική αντεργατική μεταρρύθμιση είναι το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, που ξεκινάει από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Γι' αυτό τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες, που θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς. Η πανηγυρική συμφωνία της ΝΔ σε αυτό το θέμα είναι διπλά αποκαλυπτική. Οχι μόνο δηλώνει ότι είναι υπέρ τού να μπουν νέα εμπόδια στην απεργία, αλλά πλειοδοτεί σε μέτρα και διατυπώσεις του νόμου που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του σε μεγαλύτερο εύρος.

Η θωράκιση των πλειστηριασμών και η γενίκευση του «ηλεκτρονικού σφυριού» και για χρέη προς το κράτος, η αναβάθμιση της θέσης των τραπεζών σε περίπτωση πλειστηριασμών πτωχευμένων επιχειρήσεων, το τσεκούρι στα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, όπως και στα επιδόματα αναπηρίας, τριτέκνων και πολυτέκνων, είναι μερικά από τα μέτρα που συμπληρώνουν το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο.

Η «μεροληψία» του πολυνομοσχεδίου δεν φαίνεται μόνο στο πόσα κόβει από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και στο πόσα «δίνει» στο κεφάλαιο. Βρίθει ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθερώσεων», επενδυτικών εργαλείων και κινήτρων, συναντώντας θερμή υποδοχή από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για να περάσει «άβρεχτη» ένα ακόμα πακέτο μέτρων για το κεφάλαιο, η κυβέρνηση συκοφαντεί και επιτίθεται στα ταξικά συνδικάτα και στους άλλους φορείς του κινήματος, που οργανωμένα αμφισβητούν το αντεργατικό της έργο και απαιτούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο. Αν πέρναγε από το χέρι της, θα έστηνε κλακαδόρους να τη χειροκροτούν την ώρα που ψηφίζει αυτό το αίσχος!

Γι' αυτό λυσσάει με τις κινητοποιήσεις, που της χαλάνε τη σούπα. Γι' αυτό στην προπαγάνδα της εναλλάσσει τα ψέματα περί «τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας» με κορόνες για τη «λαμπρή εποχή» που ξεκινάει τάχα από τον Αύγουστο, μαζί με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Εναλλάσσει το καρότο με το μαστίγιο, για να αποσπάσει ανοχή και συνενοχή στα αντιλαϊκά της μέτρα.

Πολύτιμο αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια έχει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που με την άθλια στάση τους διευκολύνουν την κλιμάκωση της επίθεσης και βάζουν πλάτη για να χτυπηθεί παραπέρα το δικαίωμα στην απεργία, όπως απαιτεί η εργοδοσία. Τη στάση τους αυτή, ιδιαίτερα απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα, που κατακτήθηκε με αίμα, θα πρέπει να την πληρώσουν ακριβά, χωρίς κανένα «ελαφρυντικό» από τους εργαζόμενους.

Το σχέδιο του κεφαλαίου και των κομμάτων του είναι σαφές: Θέλουν όσο γίνεται πιο φτηνούς εργαζόμενους, που δεν θα αντιδρούν και που θα είναι διατεθειμένοι να υποστούν αμέτρητες θυσίες για να υπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη. Οσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο υπηρετούν αυτό το σχέδιο και θα εφαρμόζονται παράλληλα με τα τρία ψηφισμένα μνημόνια, όπως και με τα μέτρα που είναι προκαταβολικά θεσμοθετημένα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στη βαρβαρότητα που διαγράφεται μπροστά τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους σχεδιασμό. Με επίγνωση ότι η μάχη ενάντια στο κεφάλαιο και τη στρατηγική του δεν είναι «μια κι έξω», αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις. Χρειάζεται επίμονη δουλειά, για να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στο δυνάμωμα της πάλης με αντικαπιταλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά.

Το δρόμο αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, που χαλάνε τη μόστρα της κυβέρνησης, βάζουν εμπόδια στην προσπάθειά της να πείσει ότι ο λαός συμφωνεί με την πολιτική της και στηρίζει ενεργά το όραμα της ανάκαμψης για τα κέρδη των μονοπωλίων. Επόμενος σταθμός είναι η αυριανή απεργία των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων, που πρέπει να στηριχτεί πλατιά από τους εργαζόμενους, να δώσει ώθηση στην παραπέρα οργάνωση της πάλης.


Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει αύριο, Παρασκευή, στηρίζοντας έμπρακτα την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τυπογραφεία και στα πρακτορεία Τύπου. Θα κυκλοφορήσει ξανά το Σάββατο 13 Γενάρη, με την έκδοση του Σαββατοκύριακου, όπου εκτός από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, θα υπάρχουν πλούσιο ρεπορτάζ από την αυριανή απεργία των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, αλλά και θεματολογία, σχόλια και αρθρογραφία για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνεί και πλειοδοτεί στο χτύπημα της απεργίας

ΣΕΛ.  7
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εντείνεται το παζάρι εντός ΝΑΤΟικού χρονοδιαγράμματος

ΣΕΛ.  8
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Της ... έκατσαν στο λαιμό οι κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org