Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμάκωση της αγωνιστικής απάντησης με την απεργία αύριο Παρασκευή

Στην Ομόνοια, στις 12 μ., η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, κλιμακώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

«Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα», είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία αλλά και τις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια, στις 12 μ. Στη Θεσσαλονίκη επίσης στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στον Πειραιά την ίδια ώρα, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αποφάσεις για απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και Ζακύνθου.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, και Λογιστών (ΠΟΛ). Ακόμα, στο Δημόσιο αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει μέχρι χτες οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων υπ. Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Από τη δυναμική παρέμβαση στο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη δυναμική παρέμβαση στο Μαξίμου
Τις μέρες που στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ θα συζητούν και θα ψηφίζουν τη ρύθμιση που χτυπά την απεργία και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά πόλεις και κλάδους απεργούν, διαδηλώνουν, συζητούν και ενημερώνουν τους συναδέλφους τους, στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα παραδώσουν το όπλο της απεργίας στην εργοδοσία και στο πολιτικό της προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί σε καθημερινή, μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Μετά τις χτεσινές και προχτεσινές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις, σήμερα Πέμπτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αυριανή αγωνιστική απεργιακή απάντηση, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ ενημερωτικές εξορμήσεις προγραμματίζονται και για το Σάββατο 13/1 και την Κυριακή 14/1.

Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Δυναμική παρέμβαση στο Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στα σχέδια ξηλώματος της απεργίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σωματεία και συνδικαλιστές μετέφεραν το πρωί της Τετάρτης το μήνυμά τους σε κυβέρνηση και εργοδοσία να μην τολμήσουν να απλώσουν χέρι στο απεργιακό δικαίωμα.

Σε μια πρωτοβουλία ενταγμένη στις καθημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανοίγοντας πανό με τα αιτήματά τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να πάρει η κυβέρνηση πίσω τις ρυθμίσεις που τσακίζουν το δικαίωμα στην απεργία και επεκτείνουν τους πλειστηριασμούς. Το ίδιο αίτημα είχαν θέσει το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και σωματείων στην υπουργό Εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του Μεγάρου, ενώ η περιοχή ήταν ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόβαλαν τα αιτήματά τους για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Απαίτησαν την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Κατήγγειλαν τη φοροληστεία του λαού, καθώς και το πετσόκομμα των οικογενειακών επιδομάτων, που επίσης προωθείται με το πολυνομοσχέδιο.

Απηύθυναν, τέλος, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, καθώς και στο συλλαλητήριο τη Δευτέρας, μέρα ψήφισης των μέτρων.

Κόντρα στον απεργοσπαστικό ρόλο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού

Την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για να πάρουν απάντηση τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε ρόλο ανοιχτά απεργοσπαστικό, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βάλουν εμπόδια στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, συνολικά στην αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και του λαού στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αφού πρώτα καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι ίδιες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία βάζουν με κάθε τρόπο εμπόδια, είτε καταψηφίζοντας την πρόταση για απεργία, είτε αποφεύγοντας την πραγματοποίηση συνεδριάσεων.

Αντίστοιχη προσπάθεια κάνουν για να μην εκφραστεί ενιαίο απεργιακό μέτωπο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων. Χτες η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, που έχει απορρίψει δυο φορές την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία, ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας που είχε προκηρύξει θα γίνει τη Δευτέρα (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου) και όχι αύριο. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, για στάσεις εργασίας τη Δευτέρα (8 π.μ. έως 12 μ.). Στην πραγματικότητα επιχειρούν να καλλιεργήσουν σύγχυση, να εμποδίσουν εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία. Κι αυτό όταν ήδη μια σειρά Ομοσπονδίες και δεκάδες σύλλογοι, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία αύριο, μαζί με τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα.

Οσο για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η περιβόητη... «αγωνιστική ετοιμότητα» για την οποία έκανε λόγο στις ανακοινώσεις της, εξαντλήθηκε στο κάλεσμα που έγινε μόλις χτες για μια συγκέντρωση τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο δε πρόεδρός της... περιδιαβαίνει σε ραδιόφωνα με «αναλύσεις» για τον «κόσμο που έχει μετατρέψει την οργή του σε μια εσωτερική θλίψη»!

Στις περιπτώσεις των σωματείων όπου η εργοδοτική πλειοψηφία στέκεται εμπόδιο στην απόφαση για απεργία προστέθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Intracom». Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας καταψήφισαν στο ΔΣ την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία, στην οποία καλεί και το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ). «Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε προηγούμενο, μετατρέπονται ανοιχτά σε απεργοσπάστες, καθώς επιμένουν στην πρότασή τους τη μέρα της απεργίας να γίνουν συγκεντρώσεις εργαζομένων στην "Intracom Telecom" με θέμα την ενημέρωση από τη συνάντηση με την εργοδοσία, καθώς και συνάντηση με τον CEO της "Intracom Defense"!», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» και καλεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου να πάρουν μέρος στην απεργία μαζί με το ΣΕΤΗΠ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org