Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η εργοδοσία απαιτεί, η κυβέρνηση νομοθετεί

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην τοποθέτησή του κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «είναι επιβεβαίωση για την επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, χωρίς καμία ημερομηνία λήξης, και θα κλιμακώνεται όσο το εργατικό κίνημα δεν βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις».

Επισήμανε ότι αυτή «η αντιλαϊκή ταξική επίθεση αποτελεί και το συνδετικό νήμα, δηλαδή το αναγκαστικό μονοπάτι για το πέρασμα από την καπιταλιστική κρίση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Μόνο εφόσον αφαιρεθούν επιπλέον εργασιακά δικαιώματα, γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη και πιο αναλώσιμοι οι εργαζόμενοι, μπορεί να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να περάσουνε στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Και αυτό με ευλάβεια συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Οπως τόνισε, ακόμα και αν δεν υπάρξει «συμπληρωματικό μνημόνιο» μετά τον Αύγουστο του 2018, «ο Αρμαγεδδών των μνημονιακών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξακολουθεί να υπάρχει. Κανένας μνημονιακός νόμος δεν πρόκειται να καταργηθεί μετά το 2018. Ολοι αυτοί που διαμόρφωσαν τους μηχανισμούς αναπαραγωγής μιας πολύ φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Πρόσθεσε ακόμα πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι νόμοι που εκτοπίζουν βίαια από την αγορά αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, η «εποπτεία» και οι «κόφτες» που έχει καθορίσει η ΕΕ, όπως και τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εχθρική πράξη απέναντι στην εργατική τάξη η διάταξη για την απεργία

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο γνώρισμα του νομοσχεδίου αυτού, που αναδεικνύει το ταξικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, «είναι η διάταξη για το ζήτημα της απεργίας, είναι η υπονομευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα, στη μεγαλύτερη κατάκτηση διαχρονικά του εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο», τον διακαή πόθο του κεφαλαίου.

Επισήμανε ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο, το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες», προσθέτοντας ότι «είναι αποκαλυπτική βεβαίως η στάση της ΝΔ που λέει ότι θα ψηφίσει τη διάταξη, ότι θα την ψηφίσει με χέρια και πόδια και ότι άργησε να τη φέρει η κυβέρνηση. Αλλά και οι υποκριτικές κορόνες του ΠΑΣΟΚ που λέει να κάνουμε διάλογο, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σύμμαχο και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως δείχνουν τα δελτία Τύπου στα οποία αρκέστηκαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Απαίτησε την απόσυρση της διάταξης «όσο είναι νωρίς. Εχει αποδείξει η εργατική τάξη και στη χώρα μας ότι προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν, όπως από τον Λάσκαρη να καταργήσει την ταξική πάλη, βρήκαν τοίχο, συντρίφτηκαν από την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης και του ταξικού κινήματος. Το ίδιο μέλλον θα έχει η δική σας νομοθέτηση, αν και έχετε αυτήν τη στιγμή τη βοήθεια των δικαστηρίων».

Οσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, σημείωσε πως η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στο Δημόσιο, σε αορίστου. Πως θωρακίζει τους πλειστηριασμούς και ότι το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» είναι το τελευταίο βήμα για την απελευθέρωση της Ενέργειας, που θα είναι φτηνή για τους επιχειρηματικούς ομίλους και πανάκριβη για το λαό. Για το Κτηματολόγιο, σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς, ανέφερε ότι θα γίνει χοντρό παιχνίδι με τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια και έκανε λόγο για «καζινοποίηση της Ελλάδας». Για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση ανέφερε ότι είναι απαίτηση του ΣΕΒ.

Εκανε ειδική αναφορά στα επιδόματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας από τους λιγότερο φτωχούς στους περισσότερο φτωχούς, καλλιεργώντας ψευδείς διαχωριστικές γραμμές και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ότι για τη φτώχεια φταίνε τάχα τα «μεσαία εισοδήματα», για να κρύψει ότι όχι μόνο έχει αφήσει στο απυρόβλητο, αλλά δίνει και νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Σήμερα το στοίχημα είναι ο λαός να βάλει στο επίκεντρο την πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών του και να σταματήσει να κάνει θυσίες για το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κέρδος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «απ' αυτήν την άποψη είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2018 θα αποτελέσει χρονιά - ορόσημο για το εργατικό ταξικό κίνημα και το λαϊκό κίνημα, τη χρονιά που συμπληρώνεται ένας αιώνας αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί «σαν τον κλέφτη» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί σαν τον κλέφτη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Νομοθετεί με ταξικό πρόσημο, από τη μια κέρδη, προνόμια, φοροαπαλλαγές, ζεστό χρήμα για τους πλουτοκράτες, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, σηματοδοτώντας τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή ως εποχή παχιών αγελάδων για το κεφάλαιο, και, από την άλλη, τσεκούρι στα επιδόματα, στις παροχές για τους ανάπηρους και τους μακροχρόνια πάσχοντες, εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των λαϊκών κατοικιών ακόμα και για χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατοχύρωση της φτώχειας ως κανονικότητας. Ποιας κανονικότητας; Των ψίχουλων που δίνονται στους λεγόμενους φτωχοδιάβολους και τα οποία αφαιρούνται από τους λιγότερους φτωχούς, τους προνομιούχους, όπως αποκαλεί η κυβέρνηση».

Για το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και πως η επίμαχη διάταξη ενισχύει ευθέως την εργοδοσία. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση χτυπάει το απεργιακό δικαίωμα στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές, οι πιέσεις και οι απολύσεις οργιάζουν, αλλά και εκεί που η εργατική τάξη δίνει τη μάχη της οργάνωσης και των διεκδικήσεων», ενώ αναφέρθηκε και στον προδοτικό ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που δεν κήρυξαν απεργία για το νομοσχέδιο που ξηλώνει το δικαίωμα στην απεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την απεργία στις 12 Γενάρη και τον άθλιο ρόλο της ΑΔΕΔΥ (2018-01-16 00:00:00.0)
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της (2017-11-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται πλειστηριασμοί και απειλές για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας (2017-11-15 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε βάθος χρόνου (2017-05-06 00:00:00.0)
Κατεπειγόντως σήμερα στην Ολομέλεια (2013-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org