Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρώμη η 4η Σύνοδος των κρατών του Νότου της ΕΕ με τη συμμετοχή των Προέδρων της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και των πρωθυπουργών της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, της Ιταλίας, Π. Τζεντιλόνι, της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ, και της Πορτογαλίας, Αντ. Κόστα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε αυτήν τη φορά στη «συζήτηση για το μέλλον» της ΕΕ, στις προσαρμογές και τις «ισορροπίες», δηλαδή, που αναζητούνται ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να θωρακίσει τα όποια κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων της έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στο έδαφος πάντα της ανισομετρίας που οξύνει τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της. Μεταξύ των προτάσεων για την περιβόητη «νέα αρχιτεκτονική» της ΕΕ είναι κι αυτές για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και συνολικά μέτρα με κατεύθυνση «πιο φιλική για την ανάπτυξη» του κεφαλαίου.

Ολα αυτά, όπως και οι ιδιαίτερες επιδιώξεις των κρατών - μελών του Νότου, ντύνονται και με τον μανδύα της «κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης», της «σύγκλισης» κ.τ.λ. με στόχο να στρατευτούν οι λαοί στους στόχους του κεφαλαίου. Οι «εφτά» επεξεργάζονται και Διακήρυξη για μια «πιο κοινωνική Ευρώπη», που θα αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο ένα είδος κοινής παρέμβασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Φλεβάρη.

Ενδεικτικές του προσανατολισμού της συζήτησης ήταν οι κοινές δηλώσεις των «εφτά», που ουσιαστικά αναφέρθηκαν στην ανάγκη η ΕΕ να υπηρετήσει με συγκεκριμένες πολιτικές, ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, που είδαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης «να χάνουν έδαφος» σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την κοινή πεποίθηση των «εφτά» πως «το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι ευοίωνο αν κάνουμε θαρραλέα βήματα για αναγκαίες αλλαγές» και αν δεν επαναληφθούν «λαθεμένες πολιτικές», καθώς κι αν παρθούν μέτρα για να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «καρφώνοντας» και τις ανησυχίες των καπιταλιστών, «το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη».

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και τα ζητήματα της «δικαιότερης κατανομής», σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, και της «μεγαλύτερης αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης γραμμής», των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας λόγο για ανάγκη «το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας», ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας την «εξεύρεση λύσης», όπως βαφτίζονται τα διχοτομικά σχέδια, ευκαιρία ώστε η ΕΕ «να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας».

Ο Εμ. Μακρόν επέμεινε στις προτάσεις για κοινό προϋπολογισμό, «πραγματική φορολογική, νομισματική ένωση για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ο Π. Τζεντιλόνι επισήμανε τη «βαρύτητα των κρατών του Νότου», αναφέροντας ότι αποτελούν το 47% του ευρωενωσιακού προϋπολογισμού, και ζήτησε νομισματική ολοκλήρωση, μηχανισμό σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη, μέτρα για την ανάπτυξη και την τόνωση των επενδύσεων.

Ο Αντ. Κόστα μίλησε για μηχανισμούς σύγκλισης που θα εξασφαλίζουν μακρόπνοη ανάπτυξη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αλ. Τσίπρας περηφανεύτηκε ότι «στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», επικαλούμενος «τα ομόλογα του Δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση και αποφάσεις με το βλέμμα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων (2018-01-13 00:00:00.0)
Ο μύθος του «Νότου»... (2016-08-06 00:00:00.0)
Το όνειρο του Τσίπρα (2014-04-06 00:00:00.0)
Ντελάλης των αξιώσεων μερίδων του κεφαλαίου (2013-06-01 00:00:00.0)
«Καίγεται» για τα κλειδιά της αστικής διαχείρισης (2013-04-09 00:00:00.0)
Κοροϊδία με τη σέσουλα για φιλολαϊκή διαχείριση (2013-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org