Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται με θράσος τις αντιλαϊκές ανατροπές

Το «θράσος» που απαιτεί η βρωμοδουλειά που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του κεφαλαίου επιστράτευσαν, χτες, οι υπουργοί της κυβέρνησης για να υπερασπιστούν το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ισχυρίστηκε πως το χτύπημα της απεργίας «από τη μια μεριά δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε» αλλά επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, όμως, όπως είπε, «δεν φαίνεται και καταστροφικό»! Εφτασε δε να ισχυριστεί ότι «κάθε εμπόδιο για καλό», εμφανίζοντας το «ξήλωμα» του απεργιακού δικαιώματος και ως ...ευκαιρία «να κάνουμε συζήτηση πώς ενεργοποιείς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα συνδικάτα», «οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο ενεργοποιημένοι και πιο διεκδικητικοί»!

Συνολικά για το νομοσχέδιο αποφάνθηκε πως «είναι το πρώτο που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι κατά κόρον υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά», ενώ επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ για την πολιτική της αναδιανομής της φτώχειας και τις δραστικές περικοπές ακόμα και σε προνοιακά επιδόματα για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είπε ότι «δεν έχετε δίκιο και είμαι πολύ περήφανος που για πρώτη φορά έχουμε στρατηγική για το παιδί», προσθέτοντας ότι τα κονδύλια προέρχονται «κατά 80% από την ανασκόπηση δαπανών». Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ κοροϊδίας ισχυρίστηκε ότι οι περικοπές στα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών γίνονται γιατί «η μεγάλη ανάγκη είναι τα ζευγάρια που έχουν ένα παιδί να κάνουν δύο και τρία γιατί αυτοί που κάνουν τρία και τέσσερα είναι πολύ λίγοι».

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, επιβεβαίωσε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επεκταθούν για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι «όντως θα 'ρθει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο όπου θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, υποστήριξε ότι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς διασφαλίζονται «ο έλεγχος και η διαφάνεια» και ότι έτσι θα υπάρχει καλύτερο πλειστηρίασμα. Για τον υποχρεωτικό εξωδικαστικό συμβιβασμό ισχυρίστηκε πως «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Αυτό που ορίζει το νομοσχέδιο, είναι η υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων να οδηγηθούν στη διαμεσολάβηση».

Τη διατήρηση της ομηρίας συμβασιούχων επιβεβαίωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, υπερασπιζόμενη τη διάταξη που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο και απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο, διερωτώμενη: «Οσοι σήμερα είναι ορισμένου χρόνου να τους κάνουμε μόνιμους την άλλη μέρα; Αυτό δεν γίνεται από το Σύνταγμα της χώρας».

«Κριτική» - αβάντα στους στόχους του κεφαλαίου

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα με την «κριτική» και την αντιπαράθεσή τους απέναντι στην κυβέρνηση, στην ουσία πρόσφεραν αβάντα στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η σχετική πρόταση της ΝΔ για το χτύπημα της απεργίας (βλέπε και σχετικό θέμα στη σελ. 7). Κατά τ' άλλα ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Δήμας, θέλοντας να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τάχα σταθερή και αξιόπιστη δύναμη για το σύστημα, τον κατηγόρησε για «υποκρισία» αναφέροντας τη στάση του για τις απεργίες πριν γίνει κυβέρνηση και για «πρόχειρη νεοφιλελεύθερη πολιτική», διότι, όπως είπε, «τόσο η επένδυση στο Ελληνικό όσο και η επένδυση στις Σκουριές και πολλές άλλες επενδύσεις έχουν υπονομευθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συνεπώς, ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και υπονόμευση επενδύσεων δεν γίνεται». Ενώ παλεύοντας να δείξει ότι η ΝΔ είναι το «αξιόπιστο» αστικό κόμμα, σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται μία πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχει και τη γνώση και την ικανότητα να την οδηγήσει εκτός κρίσης».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, με τη... διαφορά ότι δεν τάχθηκε ευθέως κατά του δικαιώματος της απεργίας αλλά αποφάνθηκε ότι ο νόμος 1264 ...«είναι θέμα κοινωνικού διαλόγου», όπως και των άλλων αστικών κομμάτων.

Συζήτηση για τη «fast track» διαδικασία

Κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος, που σημαίνει ότι θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις των επιτροπών και δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, κατά τη συζήτηση επί της διαδικασίας, κυβέρνηση και ΝΔ έστησαν τον καθιερωμένο «καβγά», με επίκεντρο το αν το νομοσχέδιο έχει πράγματι τον χαρακτήρα του επείγοντος αφού περιέχονται σε αυτό και μέτρα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 22 Γενάρη επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, για να δικαιολογήσει τη διαδικασία του επείγοντος. Ανέφερε ότι «είναι όντως πολύ μεγάλο το νομοσχέδιο» και ότι τα όσα περιλαμβάνει «κατά 98% είναι προαπαιτούμενα». Κατά της διαδικασίας του επείγοντος τάχθηκαν υποκριτικά ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεχνώντας πως όταν ήταν στην κυβέρνηση ψήφιζαν και αυτοί τα αντιλαϊκά μέτρα με «fast track» διαδικασίες.

Κατά της διαδικασίας τάχθηκαν επίσης Χρυσή Αυγή, που εξέφρασε την αγωνία της για την «υποβάθμιση του Κοινοβουλίου» και «αν το νομοσχέδιο είναι σύννομο ή όχι με το Σύνταγμα», Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Μόνο το ΚΚΕ υποστήριξε πως πρέπει να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο όπως και η διάταξη που επιχειρεί να τσακίσει το δικαίωμα στην απεργία. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του επείγοντος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι η μνημονιακή τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2018-01-16 00:00:00.0)
Ιδεαλιστικές απόψεις με βολικές προεκτάσεις (2017-10-11 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός εμπαιγμός από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης (2015-11-19 00:00:00.0)
Αναζητούν φόρμουλα για να αρχίσει το πλιάτσικο (2013-08-22 00:00:00.0)
Ρύθμιση που διασφαλίζει τις τράπεζες (2013-06-06 00:00:00.0)
Μέτρα - «ασπιρίνες» για την ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου (2008-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org