Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Επιβεβαιώνεται η αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων μετά την επίσκεψη Ερντογάν

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα

Eurokinissi

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου για παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.

Η απόφαση της κυβέρνησης, λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις δηλώσεις και κινήσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, που συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες, επιβεβαιώνουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη δρομολόγησε εξελίξεις σε μια σειρά «ανοιχτά μέτωπα».

Αμφισβητήσεων συνέχεια...

Εξάλλου, οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έχουν αναβαθμιστεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, στο φόντο βέβαια και των συνολικότερων αναδιατάξεων σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που επιβεβαιώνουν ότι αυτές δεν αφορούν απλά τους όρους αναμέτρησης - όσο και διαπραγμάτευσης - με το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά είναι μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σύμφωνα με τουρκικές πηγές είπε, ενημερώνοντας την τουρκική Βουλή, ότι «όλες οι εναλλακτικές», μεταξύ των οποίων και η στρατιωτική, είναι ανοιχτές για το ζήτημα του Αιγαίου, αλλά και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, μέσα στο Δεκέμβρη, ότι «το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη», αλλά «πεδίο αντιπαράθεσης», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «γκρίζο καθεστώς» σε 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, και ενώ «λάδι στη φωτιά» έριχναν και οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας.

Μάλιστα, σε ένα τέτοιο φόντο, σύμφωνα με ΜΜΕ, επεισόδιο προκλήθηκε βόρεια της Λήμνου την περασμένη Παρασκευή 29 Δεκέμβρη, όταν οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν από καπετάνιο γερμανικού ερευνητικού πλοίου να αποχωρήσει από περιοχή εντός ελληνικών χωρικών υδάτων όπου πραγματοποιεί έρευνες, κατόπιν σχετικής άδειας του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο καπετάνιος χάραξε πορεία με σκοπό να απομακρυνθεί από την περιοχή, όμως δέχτηκε κλήση από τις ελληνικές Αρχές να παραμείνει, ενώ στην περιοχή φέρεται να κατευθύνθηκε και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ελλη».

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα έχει προηγηθεί το πέρασμα από το Αιγαίο, συνοδεία τουρκικού πολεμικού πλοίου, γεωτρύπανου που μίσθωσε η τουρκική κυβέρνηση για να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αλλού, ως αντίδραση στις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν ενεργειακοί «κολοσσοί» στην Κύπρο. Παράλληλα είχε προηγηθεί - σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προπαγάνδα» και «fake news» - νέο επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό Λιμενικό και Ελληνες ψαράδες στην περιοχή των Ιμίων.

...αντιδράσεις...

Της κυβερνητικής απόφασης για τους «8» είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά για την απόφαση της επιτροπής Ασύλου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση του την Ελλάδα «χώρα που προσφέρει καταφύγιο και προστασία σε πραξικοπηματίες», εκτιμώντας ότι «παρεμποδίζοντας την προσαγωγή στη δικαιοσύνη εγκληματιών (...) η Ελλάδα δεν δείχνει την υποστήριξη και τη συνεργασία που θα περιμέναμε από έναν σύμμαχο στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και το έγκλημα» και καταλήγοντας πως «η απόφαση, που λήφθηκε με πολιτικά κίνητρα, θα επηρεάσει σίγουρα τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα».

Ακόμα πιο ευθείες ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, που είπε ότι «η Ελλάδα δεμ γνωρίζει ότι κάθε μέλος» της οργάνωσης του Γκιουλέν «που απελευθερώνει, αποτελεί μεγάλη απειλή για την ίδια», προσθέτοντας ότι «οι τρομοκράτες που σήμερα απελευθερώνετε είναι σαν δυναμίτες έτοιμοι να εκραγούν και ίσως (μετά) να μην έχετε χώρα να προστατέψετε»! Συμπλήρωσε: «Δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες... Εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε ότι «οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν».

...και δίαυλοι «συνεννόησης»

Την ίδια ώρα, ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «Real», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2018 «και θα εργαστούμε, νομίζω, σε αυτήν την κατεύθυνση με εποικοδομητικό τρόπο και από τις δυο πλευρές, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι σε όλους μας γνωστά στις σχέσεις μας. Αλλά πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική, το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στον ρ/σ «Real», είπε ότι αυτό που κάνουν ως ελληνική κυβέρνηση «είναι να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και την ειρήνη, να δημιουργούμε και να συγκροτούμε όσες μεγαλύτερες δυνατόν συμμαχίες με αυτούς οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να επηρεάζουμε με τη στάση μας και τις δυνατότητες που έχουμε την Τουρκία...».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, Β. Μποζκιούρ, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», χαρακτήρισε μεν τις σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών «πολύ ευαίσθητες» και τόνισε ότι η Τουρκία θα «προστατεύει» πάντα τα «δικαιώματά» της, επέμεινε ωστόσο και αυτός για «διερευνητικές συνομιλίες», «συνομιλίες των Προέδρων, των πρωθυπουργών και των αρμοδίων (...) πρόσωπο με πρόσωπο», προς αναζήτηση κοινών τόπων. «Στο μέλλον πρέπει να γίνουν βήματα που να βελτιώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», συμπλήρωσε.

Κυβερνητικές κινήσεις για ακύρωση της απόφασης για παροχή ασύλου

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 8 αξιωματικών, η αίτηση ακύρωσης της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, διαβιβάστηκε χτες στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Την αίτηση κατέθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, όπως επίσης κατέθεσε και αίτηση αναστολής. Οι αιτήσεις εισήχθησαν στο Θ' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και σήμερα θα γίνουν οι σχετικές επιδόσεις στους δικηγόρους, ενώ στη συνέχεια θα προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αίτησης, που θα είναι πιθανώς μέσα στο επόμενο εξάμηνο, και μέσα στις επόμενες μέρες θα εξεταστεί από την πρόεδρο του εν λόγω Τμήματος το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Τον τελικό λόγο για την αίτηση ακύρωσης την έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είτε η κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου να εκδώσει τις αποφάσεις της και επί των αιτήσεων ασύλου και των υπολοίπων επτά Τούρκων στρατιωτικών.

Σε μια προσπάθεια πάντως να αποκοπεί το θέμα από το ευρύτερο πλαίσιο αλλά και συνεχίζοντας τα κυβερνητικά «ήξεις αφήξεις», μιλώντας χτες στην ΕΡΤ για το θέμα των «8», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης (...) έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επιστροφής των οκτώ στην Τουρκία».

Για το ζήτημα του ασύλου, ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό «είναι μια διαφορετική υπόθεση» και αφορά το αν θα υπαχθούν οι «8» σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, κάτι που όπως είπε αποκλείεται από τη Συνθήκη της Γενεύης για ανθρώπους που συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Μια τοποθέτηση που στην ουσία της «αφήνει ανοιχτή την πόρτα» στις κατηγορίες που απευθύνει κατά των «8» η τουρκική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκτίμησε (...) ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής (...) θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων τα οποία αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό. Δηλαδή, να κριθεί σε τελευταία ανάλυση από τη δικαιοσύνη...».

Τα άλλα κόμματα

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος, είπε ότι ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών σε μια τρίτη χώρα και από εκεί να εκδοθούν τελικώς στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ενδεχομένως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα να συμφωνήθηκε η «λύση» της έμμεσης έκδοσης.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, δήλωσε χτες ότι «η κυβέρνηση, εδώ και βδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών». Πρόσθεσε ότι οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα «δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Αρειος Πάγος. Η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της».

Να σημειωθεί ακόμη πως 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ