Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ανοίγει ξανά θέμα «Τσάμηδων»

Θέμα «Τσάμηδων» ανοίγει ξανά η Αλβανία, ενόψει μάλιστα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 19/1 στην Κορυτσά.

Συγκεριμένα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντ. Μπουσάτι είπε χτες ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών («διασυνοριακή συνεργασία», θαλάσσιες ζώνες, δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο κ.ά.), συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς», ως κομμάτι της άρσης του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως είπε, «πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων (σ.σ. στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η αλβανική πλευρά), το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ στην Αλβανία κ.λπ.».

«Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα». Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως τρίτο «πακέτο», ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά, και από την άλλη η απόφαση του 2009, του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε προηγούμενη συμφωνία Αθήνας και Τιράνων για ρύθμιση αυτών των ζωνών.

Από πλευράς κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ λεγόταν χτες: «Πάγια ελληνική θέση είναι ότι δεν υφίσταται "τσάμικο ζήτημα" για την Ελλάδα. Ουδεμία συζήτηση σχετικά με αυτή την άποψη της αλβανικής πλευράς έχει γίνει. Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν τη διαδικασία διαλόγου, την οποία ξεκίνησε η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή και στην ΕΕ. Τέτοιες δηλώσεις ουδόλως συμβάλλουν στην προώθηση της όποιας μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ