Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απερίγραπτη τραγωδία με 15 νεκρούς και εγκληματικές πολιτικές ευθύνες

Να ποια είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», που δεν περιλαμβάνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ζωής των φτωχών, γιατί μετρά τους δείκτες της με βάση τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Εθνική οδός...

Eurokinissi

Εθνική οδός...
Σε τραγωδία με 15 νεκρούς ανθρώπους, μέχρι αργά χτες το βράδυ πολλούς τραυματίες, δύο αγνοούμενους, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια φτωχών οικογενειών και υποδομές, εξελίχθηκε η χτεσινή κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Οι δέκα άνδρες και οι πέντε γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους αλλά και τα εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά που καταστράφηκαν, είναι θύματα μιας πολιτικής που καταδικάζει το λαό να ζει χωρίς τα απαραίτητα έργα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα και αντιμετωπίζει αυτά τα έργα ως κόστος και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη.

Η πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική από την περιοχή των Μεγάρων έγινε περίπου στις 3.47 τα ξημερώματα. Από τη δυνατή βροχόπτωση το νερό που συγκεντρώθηκε έγινε ορμητικό και στο πέρασμά του παρέσυρε τα πάντα. Το πρώτο φως της μέρας ανέδειξε με τραγικό τρόπο την εικόνα της φρίκης. Ο κατάλογος των νεκρών αυξανόταν ώρα με την ώρα: Μία γερόντισσα στην οδό Κοροπούλη της Μάνδρας. Ενας άνδρας σε σπίτι στην Αγαμέμνονος. Αλλος άνδρας σε αύλειο χώρο επιχείρησης στη Λ. Στάμου. Κι άλλος άνδρας σε αυλή επιχείρησης στο 2ο-3ο χλμ. της παλιάς εθνικής Μάνδρας - Θήβας. Μία γυναίκα σε εξωτερικό χώρο στην οδό Αίαντος. Λίγο αργότερα, εντοπίζεται νεκρός ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο στη θέση Ψαλίδι, μία γυναίκα από σπίτι στην οδό Ρόκα, ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο στην Αγ. Σωτήρα, άλλος άνδρας στο 26ο χλμ. της παλιάς εθνικής Μάνδρας - Θήβας, κι άλλος άνδρας σε υπόγειο κατοικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, μία γυναίκα από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στη συμβολή Ρόκα και Αγ. Αικατερίνης και ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χλμ. της οδού Μάνδρας - Θηβών. Επίσης, δύο σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα στην Ελευσίνα και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών έσωσαν ζωές

Ηλικιωμένοι και φτωχοί στο έλεος της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτο το λαό

Eurokinissi

Ηλικιωμένοι και φτωχοί στο έλεος της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτο το λαό
Εκτός από τη Μάνδρα, που έχει πληγεί περισσότερο, εικόνες καταστροφής καταγράφονταν και σε Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μέγαρα και Μαγούλα.

Οι πυροσβέστες είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στις περισσότερες από 600 κλήσεις που έγιναν από πολίτες που είτε είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε είχαν πλημμυρίσει τα σπίτια τους. Από νωρίς το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί 15 άτομα από λεωφορείο που παγιδεύτηκε από τα νερά στη γέφυρα της Μάνδρας. Παράλληλα, διασώθηκε ένας οδηγός βυτιοφόρου, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ. της οδού Θηβών - Βιλίων. Ο άνδρας διακομίστηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «Johnson & Johnson» στη Μάνδρα, όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά. Πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά. Η Πυροσβεστική ήταν σε όλη τη διάρκεια της μέρας σε επιφυλακή, ενώ στον τόπο της καταστροφής επιχειρούσαν 55 συνεργεία με 190 πυροσβέστες, ενώ συνολικά πραγματοποίησε απεγκλωβισμούς 86 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Η παλιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στη Νέα Πέραμο είχε μετατραπεί σε ποτάμι από το πρωί, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί στα αυτοκίνητά τους. Ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στη Νέα Εθνική Οδό. Συγκεκριμένα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39ο χλμ., από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα. Στη Νέα Εθνική Οδό υπήρχε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5ο χλμ., στο ύψος του Ασπροπύργου (στο ρεύμα προς Κόρινθο), στο 21ο χλμ. στο ύψος του κόμβου Παραδείσου Ελευσίνας (στο ρεύμα προς Κόρινθο) και στο 24ο χλμ. στο ύψος του Κόμβου της Μάνδρας (στο ρεύμα προς Αθήνα). Τόνοι από μπάζα έφτασαν μέχρι την παραλία της Νέας Περάμου.

Ελλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας


Eurokinissi

Καθοριστικό ρόλο για όσα συνέβησαν είναι το κλείσιμο ρεμάτων και κυρίως το κλείσιμο των φυσικών δρόμων, ως αποτέλεσμα και της τσιμεντοποίησης, αλλά και οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στο όρος Πατέρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τον μη καθαρισμό των φρεατίων και των μπαζών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει το κακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα της βροχής, κεντρικός δρόμος της Μάνδρας, η οδός Κοροπούλη, μετατράπηκε σε χείμαρρο με 1,5 - 2 μέτρα νερό και γέμισε με μπάζα. Ειδικά μάλιστα για αυτόν το δρόμο θα πρέπει να τονιστεί πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν τρία Δημοτικά Συμβούλια με θέμα την κατασκευή πεζοδρομίων! Αντίθετα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» την ίδια στιγμή έθετε ως άμεση προτεραιότητα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Σοβαρό πρόβλημα υπήρξε και στη διαδικασία αποχώρησης εργατών από τα εργοστάσια της περιοχής.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα Μαγούλας του δήμου Ελευσίνας, η δημοτική ενότητα Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, καθώς και η δημοτική ενότητα Μάνδρας του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν πνιγεί και όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).


Eurokinissi

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στο σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας από τους 15 νεκρούς, αναγνωρίστηκαν οι 6.


Copyright 2017 The Associated


Ωρα με την ώρα μεγάλωνε ο αριθμός των νεκρών

Copyright 2017 The Associated

Ωρα με την ώρα μεγάλωνε ο αριθμός των νεκρών

Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ