Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαιμητόμος

Με το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό (4387/2016), που ψήφισε τον Μάη του 2016, η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από εργαζόμενους και συνταξιούχους το ποσό των 2,573 δισ. ευρώ, μόνο για το 2018. Συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός επιβάλλει περικοπές στις συντάξεις, νέες και παλιές, ύψους 1,937 δισ. ευρώ. Σ' αυτές περιλαμβάνονται οι απώλειες από το ΕΚΑΣ, από τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, στις επικουρικές, στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις στους ασφαλισμένους για επικούρηση και οι αυξήσεις στις εισφορές αγροτών και αυτοαπασχολούμενων θα τους επιβαρύνουν μόνο για το 2018 κατά 636 εκατ. ευρώ επιπλέον. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, αποκτά άλλη διάσταση η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση με το «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο θα απαλύνει τάχα τον πόνο των πιο φτωχών από τα λαϊκά στρώματα, όταν με την πολιτική της τσακίζει συνολικά το λαό.

Περαστικά

«Το ΚΚΕ δηλώνει πλέον εμμέσως πλην σαφέστατα ότι είναι σταλινικό»... Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε αρθρογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», αφού διάβασε την πρόσφατη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην ίδια εφημερίδα. Η φαγούρα τους με τον Στάλιν δεν περιγράφεται! Ο συγκεκριμένος, ωστόσο, έχει το θάρρος να ομολογήσει τις πραγματικές στοχεύσεις της «σταλινολογίας» του, πέρα από την ανάγκη που αισθάνεται να καταθέσει διαπιστευτήρια ως απολογητής του βάρβαρου καπιταλισμού. Οπως γράφει με παράπονο, το «σταλινικό» ΚΚΕ διατυμπανίζει «ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς το ίδιο ανηλεής όσο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και αυτό έχει πέραση στον κόσμο, καθώς διαπιστώνει ότι «δυστυχώς δεν είναι λίγοι» όσοι υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι πλέον μια αληθινά ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική πολιτική δύναμη της Αριστεράς». Να λοιπόν ποιο είναι το «μαράζι» του συγκεκριμένου αρθρογράφου (και κατ' επέκταση της εφημερίδας που τον φιλοξενεί). Επιστρατεύοντας ακόμα και τσιτάτα από την Ρόζα Λούξεμπουργκ, προσπαθεί να κρύψει πίσω από τη σταλινολογία την αγωνία του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα συμφέροντα που υπηρετεί με την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική του. Περαστικά του και περαστικά τους...

Πορτογαλικό...

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, με τη στήριξη του Πορτογαλικού ΚΚ και άλλων ρεφορμιστικών δυνάμεων, πληθαίνουν οι αναλύσεις από αστικά επιτελεία που λένε ότι η Πορτογαλία «τείνει να εξελιχθεί σε παράδειγμα προς μίμηση για τις δυνάμεις της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη (...) αποδεικνύοντας περίτρανα ότι είναι εφικτή η εφαρμογή κοινωνικά ευαίσθητων οικονομικών πολιτικών εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η περίπτωση της Πορτογαλίας φαντάζει σαν έξοδος κινδύνου κυρίως για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η επιρροή της οποίας έχει πλέον συρρικνωθεί ανησυχητικά, αλλά και για την παραδοσιακή και ριζοσπαστική Αριστερά της Ευρώπης».

... πουλέν

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τόσο ...δελεαστικό το παράδειγμα της Πορτογαλίας; Το γεγονός ότι τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου προχωράνε ανεμπόδιστα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαπρέπει στην άσκηση ...«κοινωνικής πολιτικής», η οποία συνίσταται στα εξής: Αύξηση κατά 88 λεπτά τη μέρα στον κατώτατο μισθό, που έφτασε στα 557 ευρώ μεικτά. Αύξηση κατά 0,25% στο επίδομα τέκνου, αλλά μόνο για τους έξι πρώτους μήνες χορήγησής του. 35ωρο στο Δημόσιο, αλλά μόνο για τους μονίμους, ενώ οι συμβασιούχοι αυξάνονται. Επιστροφή του επιδόματος Χριστουγέννων, ενσωματωμένου όμως στον κανονικό μισθό, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί και σε μείωσή του, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Πώς να μην πανηγυρίζουν επομένως τα αστικά επιτελεία για το σοσιαλδημοκρατικό «πουλέν» τους στην Πορτογαλία;

Πηγές μας

Πληροφορίες που έφταναν στην εφημερίδα μας πριν από την προγραμματισμένη για χτες εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ήθελαν τον πρωθυπουργό να έχει εμπνευστεί το βασικό κορμό της ομιλίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον «διαβολικά καλό» Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Σκεφτόταν μάλιστα, με αφορμή την επέτειο, να αναπτύξει λίγο περισσότερο τις «κοινές αξίες» που μοιράζεται με τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να επιτεθεί με μένος σε όσους παραχαράζουν χοντροκομμένα την Ιστορία, μιας που ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει εδώ και χρόνια μαθήματα για το πώς αυτή παραχαράζεται «ραφιναρισμένα». «Αμείλικτος» έλεγαν πως θα είναι ο Αλ. Τσίπρας και απέναντι στους νοσταλγούς της χούντας, που ενώ τα κυβερνητικά στελέχη φωτογραφίζονται μαζί τους και η κυβέρνηση τους επιτρέπει να «αλωνίζουν», εκείνοι συνεχίζουν να μη σέβονται τίποτα. Τέλος, αναμενόταν να αναπτύξει το θέμα γιατί η κυβέρνηση διατηρεί το αίσχος του «υποκατώτερου» μισθού, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο κ.ο.κ., ώστε οι νέοι να νιώσουν τη χαρά να παλεύουν για «ψωμί» και να διεκδικούν «μια ζωή με αξιοπρέπεια». Κι αν η ομιλία αναβλήθηκε τελικά χτες, οι πηγές μας επιμένουν ότι μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ανυπομονεί να την εκφωνήσει με κάποια επόμενη αφορμή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1933 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Σοβιετική Ενωση, 16 ολόκληρα χρόνια μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

1950 Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης, που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16 - 22/11), ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

1951 Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ. Αλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ηταν καταδίκες που στηρίζονταν στον Α.Ν. 509 και αφορούσαν αποκλειστικά τις πολιτικές πεποιθήσεις των καταδικασμένων. Το καθεστώς ήθελε να αποφύγει μια διεθνή καταδίκη για διάπραξη πολιτικών εγκλημάτων. Ηθελε, όμως, να σπείρει και την τρομοκρατία με τις κάννες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Ετσι, κατασκευάστηκε μια δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου.

1967 Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου, βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας. Η Τουρκία προχώρησε σε επιδεικτικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974.

1970 Πεθαίνει ο πολιτικός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1973 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί το λαό μας να εκδηλώσει μαζικά τη συμπαράστασή του στους φοιτητές». Εξω από το Πολυτεχνείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες λαού, ενώ το μεσημέρι ενώθηκαν μαζί τους και αγρότες των Μεγάρων. Την ίδια μέρα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του Πολυτεχνείου της πόλης. Εως το βράδυ οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης είχαν ξεπεράσει τις 2.500. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Ιωάννινα.

Εξω από το Πολυτεχνείο και στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση ακόμα και πλαστικών σφαιρών. Οι συμπλοκές γρήγορα γενικεύονται. Μεσάνυχτα: Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες εξέρχονται από τους στρατώνες τους στο Γουδί και τον Διόνυσο και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.

1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα κλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ