Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ» ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Επικυρώθηκε από τις Επιτροπές της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Eurokinissi

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επικυρώθηκε χτες από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» της αναδιανομής της φτώχειας και της κοροϊδίας, που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο είχε προγραμματιστεί να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε για τις επόμενες μέρες, μετά την κήρυξη, από τον πρωθυπουργό, εθνικού πένθους για τους νεκρούς των πλημμυρών στη Δυτική Αττική.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τρία άρθρα που προβλέπουν τη διανομή του ποσού των 720 εκατ. ευρώ «για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος» προς «στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων» - τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ - την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους 315 εκατ. ευρώ των παράνομα παρακρατημένων εισφορών στους συνταξιούχους και την κρατική χρηματοδότηση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, σπεύδοντας να τροφοδοτήσει την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση με τη ΝΔ, είπε ότι «πάει η δική σας επικοινωνία. Από τον Ιούλιο λέγατε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι δεν θα υπάρχει πλεόνασμα. Ενώ εμείς κλείσαμε τη δεύτερη, θα κλείσουμε και την τρίτη και πριν δύο ώρες ξαναβγήκαμε στις αγορές». Μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από τη ΝΔ «γιατί η ΝΔ δεν κατάφερε να κλείσει την 5η αξιολόγηση», αλλά και για τον σύμβουλο του Κυρ. Μητσοτάκη, που όπως είπε «έγραψε σε άρθρο του» ότι «δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα λόγω των μικρών μισθών», για να προσθέσει: «Μα δεν ξέρει ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν από χώρες με υψηλούς μισθούς και πάνε σε άλλες που έχουν χαμηλούς;», εννοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος δε στα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για το «κοινωνικό μέρισμα», είπε: «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης», εντάσσοντας σε αυτή μία τετραμελή οικογένεια με εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ. Οσο για το «ζόρισμα της μεσαίας τάξης», το απέδωσε «στη νόμιμη φοροαποφυγή», λέγοντας προς τη ΝΔ: «Θεωρείτε ότι το σύστημα με τα 300 δισ. νόμιμης φοροδιαφυγής δεν έχει ζορίσει τα μεσαία στρώματα;».

Παίρνοντας την «πάσα», ο Χρ. Βρούτσης, εισηγητής της ΝΔ - η οποία υπερψήφισε το νομοσχέδιο - είπε ότι η «εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν βεβιασμένη και είχε σπουδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη βαριά σκιά για το πολύ σοβαρό ζήτημα» με την υπόθεση του Π. Καμμένου για τα οπλικά συστήματα. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «την υπερεξόντωση, υπερφορολόγηση» και «αφαίμαξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων», που είχε ως αποτέλεσμα και το «κοινωνικό μέρισμα», κάνοντας λόγο για «εχθρότητα της κυβέρνησης στις αποκρατικοποιήσεις και ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας».

Στο ίδιο μοτίβο, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Κουτσούκος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, προτείνοντας μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων «για να ενισχύσουμε την απασχόληση», όπως στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό κ.α. Υπέρ του «κοινωνικού μερίσματος» τάχθηκαν Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι, καταθέτοντας τα δικά τους αντιλαϊκά μέτρα για την «τόνωση» της απασχόλησης και της οικονομίας. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε, ζητώντας κριτήρια τέτοια για την καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» ώστε «να μην δοθεί σε λαθρομετανάστες».

Το κυβερνητικό παραμύθι καταρρέει μπροστά στη βαρβαρότητα που ζει ο λαός

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ξεκίνησε την ομιλία του με την τραγωδία από την πλημμύρα στη Δυτική Αττική, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η αντιπλημμυρική προστασία, «στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων για τα οποία πανηγυρίζει». Πρόσθεσε ότι η «υπεραπόδοση» που επικαλείται η κυβέρνηση «είναι το αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού, που μάτωσε και ματώνει κάτω από το βάρος μιας αβάστακτης φορολογίας, γιγαντιαίων ασφαλιστικών εισφορών, της εκτίναξης των έμμεσων φόρων, αλλά και της ισοπέδωσης των κοινωνικών παροχών των κουρεμένων μισθών και συντάξεων», ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ σε ό,τι έχει να κάνει με «όποιο μέτρο ανακουφίζει έστω κάπως όσους έχουν ανάγκη, δηλαδή σε όσους έχετε δημιουργήσει αυτή την ανάγκη. Είμαστε αντίθετοι, όμως, με την προπαγάνδα σας, που διαφημίζει την αντεργατική σας πολιτική και την κοροϊδία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής σημείωσε ότι το «κοινωνικό μέρισμα» δεν θα πρέπει να το δούμε ξεκομμένα «από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι «είναι ενταγμένο στη λογική να εξασφαλιστεί η ανοχή του λαού στον κοινό στόχο κεφαλαίου και κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της οικονομίας, από την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Από τη μία, επισήμανε, τάχα η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη φτώχεια και από «την άλλη οι αντιλαϊκές μηχανές στο φουλ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι η άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» μέσω του «κοινωνικού μερίσματος» δεν αποτελεί παρά «το εφάπαξ μοίρασμα της φτώχειας από τους φτωχούς στους φτωχότερους και από τους φτωχότερους στους εξαθλιωμένους». Οπως τόνισε, η κοροϊδία απογειώνεται όταν η κυβέρνηση παρουσιάζει ως παροχή τις παράνομες παρακρατήσεις στους συνταξιούχους, διατηρώντας το νόμο που το θέσπισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι πρόκειται για δοκιμασμένη συνταγή όλων των αστικών κυβερνήσεων για να εγκλωβίζουν συνειδήσεις. «Δίνει η κυβέρνηση ένα πολύ μικρό μέρος των δεκάδων δισ. ευρώ που άρπαξε νόμιμα και παράνομα από τις τσέπες του ελληνικού λαού για να ενισχύσει το κεφάλαιο, προκειμένου να εκτονώσει τον θυμό του λαού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, που ήταν την ίδια ώρα σε εξέλιξη, σχολιάζοντας την κριτική των άλλων κομμάτων προς την κυβέρνηση, με αφορμή και το «κοινωνικό μέρισμα», σημείωσε ότι η κριτική που ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «σπρώχνει την κυβέρνηση να άρει και τους τελευταίους περιορισμούς στη δράση του κεφαλαίου». Και πρόσθεσε ότι απέναντι στο «μονόδρομο» της ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου, το ΚΚΕ αντιτάσσει την ανάγκη οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για να «διεκδικήσουν την επιστροφή των τεράστιων απωλειών που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως στην πάλη τους αυτή να στοχεύσουν τον πραγματικό υπεύθυνο», που είναι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, το καπιταλιστικό κέρδος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(13/2/2020)
Κοροϊδία(15/10/2019)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «κοινωνικό μέρισμα» ανακύκλωσης της φτώχειας(15/11/2017)
Μέρισμα ...εξαπάτησης(3/10/2017)
Μισθολογικό αίτημα αξιωματικών ΕΑ(25/12/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org