Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ «ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ» ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
«Απαιτούνται προσπάθειες» και μετά τη «λήξη» του προγράμματος...

«Η μεγάλη εκκρεμούσα ατζέντα απαιτεί περαιτέρω συνεχιζόμενες αποφασιστικές προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού».

Αυτό επισημαίνεται σε νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την αποτίμηση του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα, δείχνοντας με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο τη συνέχιση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και της «εποπτείας» και για μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προσδιορισμένη τυπική «λήξη» του τρέχοντος μνημονίου.

Στην έκθεση, υπό τον τίτλο «Το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - 1η και 2η Αξιολόγηση», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει την κυβέρνηση για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και σημειώνει ότι «οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή τους θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο».

Επισημαίνει πως υπάρχουν «διαρθρωτικές αδυναμίες», μεταξύ των οποίων και τα «κόκκινα» δάνεια, που «θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του».

Υπογραμμίζει ότι η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και «ιδιοκτησία» του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει «κλειδί» για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι «κλείνουν το μάτι» και στα όποια διάδοχα κυβερνητικά σχήματα, καθώς βέβαια και στον κρατικό μηχανισμό που διεκπεραιώνει τις «μεταρρυθμίσεις» στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ξεκαθαρίζοντας τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, «αυτό θα είναι κρίσιμο για να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία και να ξεπεράσει την ανάγκη για οικονομική βοήθεια μετά από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη βάση για μια επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές».

«Σημαντική πρόοδος» στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων

Σε ό,τι αφορά τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα της αγοράς εργασίας, αλλά και στη «βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ειδικότερα, έχουν εφαρμοστεί περισσότερα από 700 μέτρα για την «απομάκρυνση των εμποδίων στον ανταγωνισμό», ενώ προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις «έως τη λήξη του προγράμματος».

Ως βασικότερες «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των δημοσιονομικών αναφέρονται το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και η «μεταρρύθμιση» των συντελεστών ΦΠΑ.

Ειδικά για την κατακρεούργηση των συντάξεων επισημαίνεται η «ανάγκη» να συνεχιστεί η εφαρμογή των «μεταρρυθμιστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα η πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».

Επισημαίνει ότι τέθηκαν «υπό έλεγχο» οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας και των κοινωνικών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σημαντική θεωρείται η «μεταρρύθμιση» στη δημόσια διοίκηση. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από 905.000 το 2009 σε 672.000 το 2016 (μείωση 26%), ενώ οι μισθοί του δημόσιου τομέα μειώθηκαν κατά 38%. Σύμφωνα με την έκθεση, απομένει η πλήρης εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της «αξιολόγησης».

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του 2015, σημειώνεται πως έχουν εφαρμοστεί «μεταρρυθμίσεις» σχετικά με τη διακυβέρνησή τους. Αναφορικά με «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», η έκθεση επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της εφαρμογής μένει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» και μετά τη «λήξη» του προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγκωνισμοί για το χρέος - συμπόρευση στην αντιλαϊκή πολιτική (2014-06-07 00:00:00.0)
Απαλλαγή από μνημόνια διαρκείας και χρέος σημαίνει ρήξη με τα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων (2014-04-24 00:00:00.0)
Προχωρά η αξιολόγηση που φέρνει απολύσεις (2012-05-30 00:00:00.0)
Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες πάνω και κάτω από το τραπέζι (2011-07-14 00:00:00.0)
Τα κοράκια επιχαίρουν για τις ανατροπές (2010-07-07 00:00:00.0)
Με στόχο την επιχειρηματική λειτουργία πανεπιστημίων (2008-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org