Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το παζάρι με Αλβανία - ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Κρήτη οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν συμβιβασμοί σε μια σειρά ανοιχτά διμερή θέματα.

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, όπου επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες «πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εποικοδομητικό περιβάλλον» και «έγινε ουσιαστική δουλειά», «συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα» και διαβεβαιώνουν ότι «οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα θα συνεχιστούν». Τέλος, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου «την προσεχή περίοδο» στην Αλβανία.

Η κυβέρνηση ιεραρχεί την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς η εκκρεμότητα ουσιαστικά αναστέλλει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο «οικόπεδο 1» του Ιονίου, όπως το έχει χαράξει η ελληνική πλευρά, η οποία, σημειωτέον, αξιοποιεί για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών μία διμερή συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009, αλλά η κυβέρνηση Ράμα την αμφισβητεί. Η Αλβανία αρνείται επίσης να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και την ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στα στρατιωτικά νεκροταφεία Κλεισούρας, Πρεμετής και Βουλιαρατίου.

Οι Αλβανοί, από την πλευρά τους, θέτουν το ζήτημα της άρσης του εμπολέμου, της κατάργησης της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου, το ζήτημα των Τσάμηδων και των μεσεγγυήσεων, για το οποίο η ελληνική πλευρά λέει πως δεν υφίσταται.

Τέλος, χτες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε «πρόγευμα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον ομόλογό τους της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Φυσικά, ψηλά στην ατζέντα ήταν το λεγόμενο ονοματολογικό, καθώς αναμένεται και ανάληψη νέας σειράς «πρωτοβουλιών» από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια και των δύο κυβερνήσεων.

Σε μια ένδειξη «καλής θέλησης», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ φέρεται, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, να χαρακτήρισε «καλή ιδέα» τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, αντέδρασε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι ο Ζάεφ εδώ και πολύ καιρό «κάνει παζάρια» με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ