Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ευκαιρία για το κεφάλαιο η εμπλοκή σε επιχειρηματικούς - στρατιωτικούς σχεδιασμούς

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο επιχειρηματικών και στρατιωτικών σχεδιασμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, απασχολεί χτες και σήμερα τις εργασίες του 6ου «αναπτυξιακού» συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή και ολοκληρώνεται απόψε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Με θέμα «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο», το Συνέδριο άρχισε χτες με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Παρενέβησαν ακόμα ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης κ.ά.

Ο Γ. Δραγασάκης χαιρέτισε την ανταπόκριση των Περιφερειών, των δήμων, των φορέων της Τοπικής Διοίκησης, επιβεβαιώνοντας πως όταν πρόκειται για τα προτάγματα του κεφαλαίου, η σύμπλευση είναι αδιαμφισβήτητη.

Οπως είπε, τα «αναπτυξιακά» συνέδρια αποσκοπούν και στη «διαμόρφωση της Νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για την ανάγκη «το ειδικό βάρος της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής στο εθνικό εισόδημα να αυξηθεί σημαντικά» και το στόχο σύνδεσής τους με τον τουρισμό. Εντούτοις εστίασε στη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης «σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς σημασίας», μέσα από έργα όπως «η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται στα λιμάνια και τις σιδηροδρομικές γραμμές, η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου και η διασύνδεσή του με γειτονικές χώρες, οι προοπτικές για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου...» που «αναβαθμίζουν το στρατηγικό ρόλο της Περιφέρειας».

Ως τις προωθητικές δυνάμεις αυτού του μετασχηματισμού υπέδειξε «το άνοιγμα των βόρειων συνόρων, την ένταξη γειτονικών χωρών στην ΕΕ, καθώς και νέα γεωπολιτικά δεδομένα που καθιστούν την Περιφέρεια "σταυροδρόμι" νέων εμπορικών και ενεργειακών δρόμων και δικτύων».

«Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι από την άποψη των αντικειμενικών δεδομένων η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να καταστεί όχι μόνο ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και σημαντικός περιφερειακός πόλος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης» είπε, παρουσιάζοντας ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου την καίρια γεωστρατηγική θέση, την «πολιτισμική ταυτότητα» αλλά και το φυσικό πλούτο της περιοχής. Επισήμανε δε εκ νέου σαν «κρίσιμη απαίτηση» την «ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ανάπτυξη», τη χειραγώγηση των εργαζομένων δηλαδή με τα μυθεύματα περί δίκαιης ανάπτυξης, που συγκαλύπτουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η εμπλοκή σε επιχειρηματικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ