Στους υπογράφοντες των επικίνδυνων σχεδιασμών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ |
Συγκεκριμένα, υπουργοί από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία υπέγραψαν τη λεγόμενη κοινή γνωστοποίηση σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής (PESCO). Τη συμφωνία «καλωσόρισαν» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Αμυνας Π. Καμμένος.
Η PESCO προβλέπει τη δυνατότητα διαφόρων κρατών - μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ανάπτυξης εξοπλισμών, να ενισχύσουν την «επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή» των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Η κοινή γνωστοποίηση αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία της PESCO, περιλαμβάνει δε και έναν κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων».
Στα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να συμβεί στην επόμενη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (11/12) και αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.
Τμήμα των εργασιών του χτεσινού ΣΕΥ παρακολούθησε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που χαιρέτισε την PESCO ως μέσο ενίσχυσης της «ευρωπαϊκής άμυνας», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική» ως προς το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, εξάλλου, καλωσόρισε το γεγονός ότι γίνεται πολύ μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, προσθέτοντας πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η υποδομή, τα μέσα μεταφοράς και ως εκ τούτου χαιρετίζω τη στενή συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμβληματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, το πώς να προχωρήσουμε στη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη».
Η κινητικότητα αυτή αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα και από την ΕΕ σε Συμπεράσματα που εγκρίθηκαν χτες, αναφορικά με το πώς προχωρά η λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Κείμενο όπου επαναλαμβάνεται ότι ανάμεσα στις «προκλήσεις ασφάλειας» που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι και όσες «συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση, τις υβριδικές απειλές, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια στη θάλασσα».