Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πρώτο τραπέζι» η Τοπική Διοίκηση στην κυβερνητική φιέστα

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους με τα απατηλά συνθήματα της «δίκαιης» και «βιώσιμης» ανάπτυξης, σπεύδουν να συνδράμουν οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης, ανεξάρτητα από κομματικό φορέα, όπως έδειξε η συμμετοχή και η συμβολή περιφερειαρχών και δημάρχων στα πέντε «αναπτυξιακά» συνέδρια που έχουν γίνει έως τώρα.

Ετσι, η κυβέρνηση, εκτός από Εμπορικά και άλλα Επιμελητήρια, εργοδοτικές ενώσεις και εκπροσώπους του κεφαλαίου, βρίσκει πρόθυμους «συνομιλητές» και στην Τοπική Διοίκηση, για να περάσει το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει. Το ίδιο ισχύει και με το 6ο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κομοτηνή.

Αλλωστε, η «συγκολλητική» ουσία υπάρχει και είναι η συστράτευση των δυνάμεων που συγκροτούν τις πλειοψηφίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΑΜΘ) και στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της περιοχής στους στόχους του κεφαλαίου για «γεωπολιτική αναβάθμιση», με την αξιοποίηση των λεγόμενων «στρατηγικών πλεονεκτημάτων» της περιοχής.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η εισήγηση του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ) στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριό της (23/10/2017). Σε αυτήν μπορεί να βρει κανείς στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σύμπλευση της Τοπικής Διοίκησης με την κυβερνητική πολιτική.

«Οδικός χάρτης» για το κεφάλαιο

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης (ΝΔ) επισημαίνει για το «αναπτυξιακό» συνέδριο που ξεκίνησε χτες ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν επιτρέπεται να ξοδεύουμε ενέργεια για καταγεγραμμένα οράματα, ούτε για επαναλαμβανόμενες αόριστες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Στο Συνέδριο αυτό πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, να πάμε πολλά βήματα παραπέρα».

Μιλώντας για το ζουμί της υπόθεσης, προτείνει να καταρτιστεί ένα πιο μακρόχρονο σχέδιο, «υπό τύπον Οδικού Χάρτη», που θα συμπεριληφθεί «στο τελικό Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Και για να ξεκαθαρίσει από την αρχή τα πράγματα, πρότεινε την «άμεση συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις διαδικασίες του συνεδρίου».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό, στην εισήγηση ιεραρχούνται οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι της Περιφέρειας, η «βιώσιμη» εκμετάλλευση του υφιστάμενου ορυκτού πλούτου, με προτεραιότητα τα μάρμαρα, οι ενεργειακοί πόροι και υποδομές, η μετατροπή της Περιφέρειας σε «τουριστικό προορισμό αριστείας».

Προκρίνονται επίσης έργα βελτίωσης και κατασκευής νέων οδικών αξόνων, που θα υπηρετούν την εμπορική διασύνδεση με τις συνορεύουσες βαλκανικές χώρες και η ενίσχυση «του ρόλου της Εγνατίας», την οποία ο λαός χρυσοπληρώνει με διόδια που υπάρχουν και όσα έχει αποφασιστεί να προστεθούν.

Αλλα έργα με προτεραιότητα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, η περιβόητη «σιδηροδρομική Εγνατία», όπως και οι αναβαθμίσεις των λιμανιών και των αεροδρομίων της περιοχής, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ο «διακαής πόθος» για παράδοση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μονοπώλια των ΗΠΑ ή για τα τεράστια κέρδη που ανακοίνωσε η «Fraport» από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, τα οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Ξεχωρίζουν, τέλος, οι αναφορές στα ενεργειακά σχέδια του κεφαλαίου (ολοκλήρωση TAP, προώθηση IGB, LNG), με αναμάσημα των γνωστών «αντισταθμιστικών» προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σχεδιασμοί και αντιθέσεις

Υπάρχουν ωστόσο και στοιχεία που αναδεικνύουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό και το πώς αυτά εκφράζονται με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση της κατασκευής υποδομών για LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά όχι στην Καβάλα, και η αρνητική θέση για την εξόρυξη του χρυσού, αποδεικνύουν ότι το τουριστικό κεφάλαιο στην περιοχή έχει σοβαρά ερείσματα στην Τοπική Διοίκηση.

Και φυσικά μιλάμε για το τουριστικό κεφάλαιο και όχι γενικά για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, γεγονός που καταδεικνύεται με σαφήνεια στις ίδιες τις προτάσεις της ΠΕΔ για «περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών τουρισμού - αναψυχής και της χωροθέτησης οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων...».

Παράλληλα, προκρίνονται η εκμετάλλευση της γεωθερμίας από μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν σε αυτή τη φάση να την εκμεταλλευτούν με κοστοβόρες επενδύσεις. Ο σχεδιασμός αυτός παρουσιάζεται ολοκληρωμένα με την πρόταση για «ενίσχυση της συμπληρωματικότητας του δευτερογενούς με τον πρωτογενή τομέα, με τη μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων και καθετοποίηση της παραγωγής (...) με τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου».

Η ατζέντα της ΠΕΔ περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την παραπέρα προσαρμογή της στις επιδιώξεις και τους στόχους του κεφαλαίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση ότι «ένα από τα "αδύνατα σημεία" που αφορά την ασθενή διασύνδεση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την τοπική ανάπτυξη, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ακόμα, τονίζεται η προτεραιότητα στη «νεανική επιχειρηματικότητα, σε μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συνεταιριστικής δράσης (...) θερμοκοιτίδων συνεργατισμού κ.λπ.», «η θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμφώνων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και η εξειδίκευση των πρωτοβουλιών (...) που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των τοπικών πόρων». Με λίγα λόγια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτικών εκτάσεων, ακινήτων, υποδομών και πόρων, για άμεση εκμετάλλευση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις κ.ά.).

Μοιράζονται κοινά «οράματα»

Στην εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ είναι φανερή η ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι της Περιφέρειας, η γεωγραφική θέση, πώς θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες «παραγωγικές δομές», τα «συγκριτικά στρατηγικά πλεονεκτήματα» στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στο εμπόριο.

Πρόκειται στο σύνολό τους για παρεμβάσεις και σχεδιασμούς που γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενώ πάνε χέρι - χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, βυθίζοντας το λαό σε πρόσθετους κινδύνους.

Να γιατί οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρειάζεται να βλέπουν ενιαία και αξεχώριστα την πολιτική κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης, μιας και ο ρόλος της δεύτερης είναι να εξειδικεύει και να προωθεί σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο τον γενικότερο «αναπτυξιακό» σχεδιασμό, που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η παρουσία άλλωστε και η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης (ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση) στα προηγούμενα «αναπτυξιακά» συνέδρια, και σ' αυτό που γίνεται τώρα στην Κομοτηνή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των κοινών «οραμάτων» που μοιράζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, για λογαριασμό του κεφαλαίου...


Βασίλης ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

«Στέγη» χυδαίου αντικομμουνισμού η ΕΕ

Στο μπαράζ των χυδαίων και ανιστόρητων αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την ΕΕ και τα όργανά της προστίθενται και διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τα εκατοντάχρονα από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Οι πολιτικοί απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με δύο εκθέσεις που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών με τίτλο «Γιατί δεν έγιναν δίκες της Νυρεμβέργης για τους κομμουνιστές;» και «Εγκλημα χωρίς τιμωρία», έφτασαν στο σημείο να ζητάνε δίκες και διώξεις για τους κομμουνιστές και τα Κομμουνιστικά Κόμματα και «τιμωρία για τα εγκλήματα των κομμουνιστών», χύνοντας δηλητήριο για τα δήθεν «εγκλήματα» των μπολσεβίκων κατά «της οικογένειας, των εθνών και της θρησκείας», προκειμένου να «σβήσουν» από τη μνήμη των λαών τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις των εργαζομένων από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είχε προηγηθεί εκδήλωση υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α. Ταγιάνι και του Λαϊκού Κόμματος για τους «διαφωνούντες στον κομμουνισμό»...

Τη σκυτάλη στην αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ παίρνει η επικείμενη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αύριο Τετάρτη, με θέμα «Η κληρονομιά του ολοκληρωτισμού της επανάστασης των Μπολσεβίκων του 1917», συζήτηση με πρωτοβουλία του ΕΛΚ, την ομάδα που συμμετέχει και η ΝΔ. Πρόκειται για τη γνωστή προπαγάνδα περί «ολοκληρωτικών καθεστώτων» που μεθοδεύει την προκλητική και ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του φασισμού, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, με τον κομμουνισμό.

Αυτές τις αντιδραστικές θεωρίες αναπαράγουν και στο λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» ή ορθότερα στο «Σπίτι παραχάραξης της Ιστορίας», που εγκαινίασε η ΕΕ φέτος στις Βρυξέλλες, με τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως, Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Σοσιαλδημοκρατών, Συντηρητικών, οπορτουνιστών, ακροδεξιών και φασιστών.

Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα, η «στέγη» αυτή του αντικομμουνισμού δεν έχασε την ευκαιρία να οργανώσει σε συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα εκδήλωση για την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, ένα συκοφαντικό παραλήρημα ενάντια στη Σοβιετική Ενωση με διαστρέβλωση και αντιστροφή κάθε ιστορικής πραγματικότητας και αλήθειας, για να αποδείξει προφανώς ότι «έπιασαν τόπο» τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξόδεψε το Ευρωκοινοβούλιο, χρήματα προερχόμενα από τη φορολεηλασία των εργαζομένων, για να δημιουργήσουν αυτό το κατασκεύασμα διαστροφής της Ιστορίας.

Λίγες μόλις μέρες αργότερα, το Ευρωκοινοβούλιο απαγόρευσε ως «προσβλητική» έκθεση - εκδήλωση που διοργάνωναν οι ευρωβουλευτές του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με θέμα το γιορτασμό της επετείου για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως οργάνου που πρωταγωνιστεί στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια ώρα που μαζί με τα άλλα όργανά της και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ενορχηστρώνει και υλοποιεί την αντιλαϊκή επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων τους στην ΕΕ.

100 χρόνια μετά, η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συνεχίζει να στοιχειώνει τους αστούς και το πολιτικό προσωπικό τους, γιατί χάραξε το δρόμο της απελευθέρωσης των εργαζομένων από το ζυγό της εκμετάλλευσης, για το πέρασμα της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Ε.Ο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org