Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Οι Κούρδοι επιμένουν για το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απέρριψαν Κούρδοι αξιωματούχοι τις προχτεσινές πιέσεις των ΗΠΑ να αναβάλουν το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για ανεξαρτησία του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ. Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, στενός σύμβουλος του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε ότι «ισχύει χωρίς καμία αλλαγή η ημερομηνία της 25ης Σεπτέμβρη».

Νωρίτερα, ο Ρεξ Τίλερσον είχε διατυπώσει αίτημα αναβολής του δημοψηφίσματος στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Κούρδο Πρόεδρο Μπαρζανί, εκτιμώντας ότι το δημοψήφισμα θα αποσπάσει την προσοχή από «περισσότερο επείγουσες προτεραιότητες», όπως είναι οι επιχειρήσεις με στόχο τη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

«Στο θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος (Μπαρζανί) δήλωσε πως ο λαός της Περιφέρειας του Κουρδιστάν περιμένει εγγυήσεις και εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από την κουρδική Προεδρία μετά το τηλεφώνημα του Τίλερσον, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση του Κούρδου ηγέτη στο αμερικανικό αίτημα.

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, που επίσης διαθέτουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς στο έδαφός τους, αντιτίθενται στη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν και στις αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των Κούρδων του Ιράκ, Φάλαχ Μουστάφα Μπακίρ, μιλώντας σε κουρδικό ΜΜΕ υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι αντίθετο με τα συμφέροντα χωρών της περιοχής, ότι το ιρακινό Κουρδιστάν επιδιώκει «καλές σχέσεις γειτονίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης και του οφέλους», τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να κτίσουμε γέφυρες και μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το μελλοντικό ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα είναι εταίρος και σύμμαχός τους»... Κάλεσε μάλιστα τις γειτονικές χώρες να μην επιμείνουν άλλο στη διατήρηση «της αποτυχημένης πολιτικής περί ενός Ιράκ», επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκει «φιλία και εταιρική σχέση με τη Βαγδάτη και όχι σύγκρουση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ