Copyright: AP |
Πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο καταβάλλουν τις τελευταίες μέρες, σε λεκτικό επίπεδο, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας, ενώ η Γαλλία ενθαρρύνει την εμπρηστική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή με φόντο τις ευρύτερες γεωπολιτικές και μονοπωλιακές επιδιώξεις τους στην περιοχή.
Χτες, ο 64χρονος Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε Ιν απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος. «Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά», δήλωσε ο Μουν σε τακτική συνάντησή του με υψηλόβαθμους συμβούλους του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην τρέχουσα κατάσταση με ηρεμία και υπευθυνότητα, με μια στάση που να είναι ισότιμη με τη δική μας». Κάλεσε, μάλιστα, υποκριτικά τη ΛΔ Κορέας να τερματίσει την «απειλητική» της συμπεριφορά, ενώ η κυβέρνησή του προγραμματίζει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Τραμπ να πραγματοποιήσει από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας «Ulchi-Freedom Guardian», που έχουν χαρακτηριστεί από τις βορειοκορεατικές αρχές ως «επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου». Θυμίζουμε ότι η ΛΔ Κορέας, απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ περί «φωτιάς και οργής», ανταπάντησε ότι ετοιμάζει χτύπημα με πυραύλους στα 30-40 χλμ. από τη νήσο Γκουάμ που είναι αμερικανικό έδαφος.
Πάντως, έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο απηύθυνε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σινικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Πρόεδρος Σι συνέστησε στον Αμερικανό ομόλογό του «αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας πως «είναι προς το κοινό συμφέρον Κίνας και ΗΠΑ» η ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Αργότερα χτες, πάντως, το σινικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα σταματήσει από τις 5 Σεπτέμβρη τις εισαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, αλιευμάτων και άλλων αγαθών από τη ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο εφαρμογής πρόσφατων οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε διαφορετικό ύφος κυμάνθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που επικοινωνώντας και αυτός τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, κάλεσε «όλες» τις πλευρές να επιδείξουν «υπευθυνότητα και να αποτρέψουν κάθε κλιμάκωση των εντάσεων». Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει «ανησυχία για την επιδείνωση της βαλλιστικής και πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, η οποία πλήττει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την εμπρηστική ρητορική του Αμερικανού ομολόγου του. Κατηγόρησε έτσι την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ότι έχει εμπλακεί «σε επικίνδυνη κλιμάκωση, που συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των γειτόνων του, καθώς και για τη βιωσιμότητα του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης». Κάλεσε δε και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αντιδράσουν «με συντονισμένο, σθεναρό και αποτελεσματικό τρόπο, όπως το έχει κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου η Βόρεια Κορέα να επανέλθει χωρίς όρους στο δρόμο του διαλόγου».
Στη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μακρόν, ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να λάβουν «στρατιωτικά μέτρα» εναντίον της Πιονγιάνγκ.
Νωρίτερα, ο διευθυντής της CIA, Mάικ Πομπέο, δήλωσε ότι δεν θα ήταν έκπληξη γι' αυτόν αν η ΛΔ Κορέας έκανε άλλη μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.
Τέλος, χτες εκπρόσωπος του Αμερικανού επιτελάρχη στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ ανακοίνωσε πως ο τελευταίος συναντήθηκε το περασμένο 24ωρο με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Μουν και με ανώτατους Νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τη Βόρεια Κορέα πως «απειλεί τον κόσμο με το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα». Ο στρατηγός Ντάνφορντ αναμένεται στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ανάλογες επαφές συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιοχή, σε Ιαπωνία και Κίνα.