Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία από ακροδεξιούς ρατσιστές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο προσκήνιο της δημοσιότητας επανέρχεται η εγκληματική δράση των πολλών ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων που εκκολάπτονται από το καπιταλιστικό σύστημα στις ΗΠΑ μετά την οικτρή δολοφονία της 32χρονης διαδηλώτριας Χέδερ Χέγερ στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια από τις ρόδες αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 20χρονος ακροδεξιός Τζέιμς Φιλντς, το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια διαδήλωσης αντιρατσιστών φοιτητών που αντιδρούσαν σε ρατσιστική συγκέντρωση.

Ακροδεξιοί στο Σάρλοτσβιλ είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνση ανδριάντα του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, ο οποίος θεωρείται από τα σύμβολα της Συνομοσπονδίας των Νοτίων και της δουλείας στη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου. Βασικός διοργανωτής της κινητοποίησης ήταν ο Τζέισον Κέσλερ, αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης που υποστηρίζει την δήθεν «υπεροχή» των λευκών Αμερικανών ανδρών, «Unite the Right». Οι ακροδεξιοί ξεκίνησαν τη συγκέντρωση φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι ζωές των λευκών έχουν σημασία», «Αίμα και έδαφος» και υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος αντιρατσιστών διαδηλωτών, Αφροαμερικανών, γυναικών και Εβραίων. Στη διάρκεια κορύφωσης της αντιπαράθεσης ακροδεξιών και αντιρατσιστών διαδηλωτών ο 20χρονος φασίστας Τζέιμς Φιλντς μπήκε στο αυτοκίνητό του και όρμησε προς την πλευρά των αντιρατσιστών προκαλώντας το θάνατο της 32χρονης Χέδερ Χέγερ και τον τραυματισμό άλλων 19. Λίγο νωρίτερα, άλλοι δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη το ελικόπτερο της αστυνομίας που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση.

Τακτική «ίσων αποστάσεων» από τον Τραμπ...

Αίσθηση (αλλά όχι έκπληξη!) προκάλεσε η επιμελής προσπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μην καταδικάσει ευθέως τους λευκούς ακροδεξιούς (που αποτελούν μέρος της εκλογικής του «πελατείας») ως βασικούς υπεύθυνους του αιματοκυλίσματος στο Σάρλοτσβιλ, επιλέγοντας να αναφερθεί στην «έκδηλη εκδήλωση μίσους, φανατισμού και βίας πολλών πλευρών»!

Τα «ασυμμάζευτα» προσπάθησε να συμμαζέψει ένα 48ωρο αργότερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που από την Κολομβία όπου βρέθηκε χτες, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, καταδίκασε τη βία στο Σάρλοτσβιλ τονίζοντας: «Δεν ανεχόμαστε το μίσος και τη βία από τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί ή την ΚΚΚ (Κου Κλουξ Κλαν) (...) Αυτές οι επικίνδυνες περιθωριακές ομάδες δεν έχουν καμία θέση στην αμερικανική δημόσια ζωή και τις καταδικάζουμε απερίφραστα».

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε «έρευνα» για τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια ενώ ο 20χρονος δράστης του αιματοκυλίσματος συνελήφθη και απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη της ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ