Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την επανεκλογή Κενυάτα

Τουλάχιστον 24 οι νεκροί μετεκλογικής βίας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

O ηγέτης του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, συνεχίζει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα των καλπών της 8ης Αυγούστου, που έδωσε τη νίκη στον μεγαλύτερο αντίπαλό του και επανεκλεγέντα Πρόεδρο, Ουχούρου Κενυάτα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων κομμάτων και της αστυνομίας ιδιαίτερα σε παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι (π.χ. Ματάρε, Κιμπέρα και Καουανγκουάρε), που μέσα στην τελευταία βδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Ο Οντίνγκα, μάλιστα, είπε πως θα ανακοινώσει σήμερα την πορεία που θα ακολουθήσει η παράταξή του και κάλεσε τους οπαδούς του να μην πάνε στις δουλειές τους. Παράλληλα, στέλεχος του εκλογικού του μπλοκ, NASA, επανέλαβε τις λοιδορίες περί εκλογικής νοθείας, δηλώνοντας «ανυποχώρητος». Πολλοί Κενυάτες, πάντως, φάνηκαν χτες να αγνοούν τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης περί πολιτικής ανυπακοής, πηγαίνοντας κανονικά στις δουλειές τους...

Ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών Φρεντ Ματιάνγκι διαβεβαίωσε από τη μεριά του πως η αστυνομία δεν έκανε «δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε διαδηλωτή οπουδήποτε στη χώρα», μολονότι φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου κατήγγειλε πως είδε αστυνομικούς να πυροβολούν προς την κατεύθυνση διαδηλωτών που έκαναν επεισόδια τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Κιμπέρα. Αντίθετα, απέδωσε τους νεκρούς στη δράση «εγκληματικών στοιχείων που επιχείρησαν να επωφεληθούν της κατάστασης, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ιδιοκτησίες».

Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρώτη τη Βρετανία, που είχε μετατρέψει την Κένυα σε αποικία της έως τις αρχές της δεκαετίας του '60, κάλεσαν την αντιπολίτευση να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και συνεχάρησαν τον Πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα για την επανεκλογή του. Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του Κενυάτα έδωσε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κένυας «να κοιτάξουν προς το μέλλον και να δουλέψουν μαζί».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η αντιπολίτευση στην Κένυα δεν αμφισβητεί μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τον αριθμό των θυμάτων της μετεκλογικής βίας. Υποστήριξε έτσι ότι από τις σφαίρες αστυνομικών σκοτώθηκαν μέσα στην τελευταία βδομάδα πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, δίχως ωστόσο να δημοσιοποιήσουν τεκμήρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ