Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Στις αρχές Σεπτέμβρη η έκτακτη σύσκεψη της Κομισιόν

Εκατομμύρια αυγά πετάχτηκαν μετά την αποκάλυψη της χρήσης του απαγορευμένου χημικού

Copyright 2017 The Associated

Εκατομμύρια αυγά πετάχτηκαν μετά την αποκάλυψη της χρήσης του απαγορευμένου χημικού
Στις αρχές Σεπτέμβρη (4 ή 5 αντί για 26 Σεπτέμβρη) αναμένεται τελικά να γίνει η έκτακτη σύσκεψη της Κομισιόν για το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών με ίχνη του επιβλαβούς εντομοκτόνου «Fipronil», μετά από γερμανική πρόταση. Σε αυτό συμφώνησαν ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κρ. Σμιτ, και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία, Β. Αντριουκάιτις, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα των μολυσμένων αυγών «έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις και πρέπει να λυθεί ευρωπαϊκά», σχολίασε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Γερμανός υπουργός. Το «Fipronil» είναι συστατικό σε εντομοκτόνα, που χρησιμοποιήθηκε για απολύμανση (και λιγότερο κόστος, άρα μεγαλύτερο κέρδος), ενώ είναι χημικό του οποίου η χρήση απαγορεύεται σε προϊόντα και ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.

Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εσθονία, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Στο μεταξύ, αρκετά υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται να είναι ο αριθμός των μολυσμένων αυγών στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Rheinische Post». Εκτιμάται ότι περίπου 10,7 εκατ. μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στη χώρα από τη γειτονική Ολλανδία. Αυτό προκύπτει από σχετική απάντηση του γερμανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έπειτα από Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων.

Οι χώρες όπου έχει γίνει γνωστό ότι εντοπίζονται ή έχουν εξαχθεί μολυσμένα αυγά είναι: Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία. Εκεί πτηνοτροφικές μονάδες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ενώ μολυσμένα αυγά ή προϊόντα αυγών με «Fipronil» έχουν εξαχθεί σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και εκτός Ευρώπης, στο Χονγκ Κονγκ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org