Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόπειρα Ράις να «καθυστερήσει» τις πετρελαϊκές έριδες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΡΜΠΙΛ.-

Με φόντο την κουρδική και αμερικανική σημαία, αλλά όχι την ιρακινή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος του Κουρδιστάν προσπάθησαν να δώσουν εντύπωση ομαλότητας στις σχέσεις των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας, με πενιχρά αποτελέσματα. Η Κοντολίζα Ράις ευχαρίστησε την κουρδική ηγεσία για την «καλή συνεργασία» και για τη «συμβολή της στην προσπάθεια εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό Ιράκ».

Η Ράις τόνισε ότι οι «πετρελαϊκοί πόροι της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν ενοποιητικό στοιχείο και όχι διασπαστικό, γι' αυτό θα πρέπει να κατανέμονται τα έσοδα από αυτούς ισομερώς σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες». Η δήλωση αυτή αντανακλά, ως ένα βαθμό, το σχετικό σουνιτικό αίτημα που είναι πάλι στην επικαιρότητα καθώς συζητιέται το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης και της διανομής των πετρελαϊκών πόρων στο κοινοβούλιο.

Ο Μασούτ Μπαρζανί, πάντως, αν και υπερασπίστηκε το «ομοσπονδιακό κράτος», απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για τη διάθεση των πετρελαϊκών πόρων. Η κουρδική ηγεσία πιέζει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των κουρδικών πετρελαιοπηγών.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη όλμοι έπληξαν σπίτια και λαϊκή αγορά με θύματα αποκλειστικά πολίτες, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 35 σοροί σε σουνιτικές συνοικίες. Νεκρός, επίσης, βρέθηκε και ένας Κούρδος βουλευτής με το σωματοφύλακά του.

Τέλος, η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» δήλωσε ετοιμότητα «για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αρκεί να απομακρύνουν τις κατοχικές δυνάμεις και να δεχτούν ως εκπροσώπους του ιρακινού λαού τις αντιστασιακές του οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ