Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Σύσφιγξη σχέσεων με την αυτόνομη κουρδική περιοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ιστορική επίσκεψη στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ πραγματοποίησε, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου, αποδεικνύοντας, με έναν ακόμη τρόπο, τις εντυπωσιακά βελτιωμένες σχέσεις τόσο μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ όσο και μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Νταβούτογλου, που έγινε δεκτός στο Ιρμπίλ από τον Ιρακινό ομόλογό του, Κούρδο, Χοσιάρ Ζεμπάρι, και θα συναντιόταν και με τον Πρόεδρο Μπαρζανί, αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό των αυτονόμων, Μπραχάμ Σάλεχ, συνοδευόταν από τον υπουργό Εμπορίου Ζαφέρ Καγκλαγιάν και μια ομάδα 70 επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Οι σχέσεις Αγκυρας - Ιρακινών Κούρδων ήταν κάκιστες μέχρι περίπου πριν από ένα χρόνο, καθώς η τουρκική ηγεσία χαρακτήριζε «καταφύγιο» των ανταρτών του ΡΚΚ το Βόρειο Ιράκ. Οι διαβεβαιώσεις των επικεφαλής της αυτόνομης κουρδικής περιοχής ότι θα ελέγξουν τη δράση των ανταρτών, οι οποίες έγιναν πράξη με το σταδιακό, έμμεσο πλην σαφή, περιορισμό της δράσης του ΡΚΚ στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και η παράδοση μελών του, πριν από μερικές μέρες, στις τουρκικές αρχές έδωσαν «νέο αέρα στις διμερείς σχέσεις». Εκτός του ΡΚΚ, ο Νταβούτογλου αναμενόταν να συζητήσει με την κουρδική ηγεσία και το θέμα του πλούσιου σε πετρέλαιο Κιρκούκ, για το οποίο ερίζουν Αραβες, Τουρκομάνοι και Κούρδοι.

Σήμερα, η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Νότιο Ιράκ, στη Βασόρα, όπου αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη τουρκικό προξενείο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαγδάτη όπου υπέγραψε σειρά συμφωνιών περαιτέρω σύσφιγξης των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ