Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαθεσιμότητα για «μεσολάβηση» μεταξύ Ιράκ και Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την προθυμία των ΗΠΑ να «διευκολύνουν» την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην ιρακινή κεντρική κυβέρνηση και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ εξέφρασε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, με φόντο τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς, γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Χ. Νάουερτ εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία της Ουάσιγκτον μήπως επηρεάσει δυσμενώς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ μετά το κουρδικό δημοψήφισμα της περασμένης Δευτέρας, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι «φίλες και με τους Ιρακινούς και με τους Κούρδους» και πως σε κάθε περίπτωση «επιθυμούν περισσότερο από οτιδήποτε ένα σταθερό και ενιαίο Ιράκ». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε επίσης την έκκλησή της «σε όλες τις πλευρές» να ηρεμήσουν, ώστε να βρεθεί λύση...

Ο Μπαρζανί ζητά συνομιλίες...

Το ίδιο 24ωρο, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Αγιάντ Αλάουι, επιβεβαίωσε πως πήρε επιστολή από τον Κούρδο Πρόεδρο, Μασούντ Μπαρζανί, στην οποία ο τελευταίος ζητά την έναρξη συνομιλιών με την ιρακινή κυβέρνηση, ώστε να αποτραπεί νέα κλιμάκωση των εντάσεων μετά το δημοψήφισμα της 25 του Σεπτέμβρη. Ο Μπαρζανί επανέλαβε ότι από «την πρώτη μέρα» ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος δεν ήταν η κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας ή επιβολή «ενός στάτους κβο» σε οποιονδήποτε παρά η έναρξη συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε ένα διάστημα δύο ετών. Ο Κούρδος Πρόεδρος στην επιστολή του εκφράζει την προθυμία του για συνομιλίες μεταξύ Ιράκ και Κουρδιστάν «ως δύο αδελφικές χώρες».

Νωρίτερα (βράδυ Πέμπτης) ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντώντας τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στην Αγκυρα, δήλωσε ότι το κουρδικό δημοψήφισμα «δεν έχει νομιμότητα» και ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ηγέτη πως «πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ».

Αυτά ενώ χτες το απόγευμα στις 18.00 (τοπική ώρα) είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει διεθνές αεροπορικό εμπάργκο στα διεθνή αεροδρόμια των κουρδικών πόλεων Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια στο βόρειο Ιράκ, μετά από απόφαση της ιρακινής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Τέλος, χτες, ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, Αλι αλ-Σιστάνι, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδια με στόχο τη μελλοντική απόσχιση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, εκτιμώντας πως «οποιαδήποτε προσπάθεια να καταστεί η απόσχιση τετελεσμένο γεγονός θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες που θα επηρεάσουν τους Κούρδους πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ