Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 7/8 οι εκδηλώσεις τιμής για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

Στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή την περίοδο του Εμφυλίου, πλήθος Σαμιωτών αλλά και επισκεπτών έδωσε το «παρών» για να τιμήσει τον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου (ΔΣΣ).

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η δραματοποιημένη παρουσίαση της πορείας του ΔΣΣ. Από την απελευθέρωση και την επιστροφή των «συρματάδων» από τη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της βίας της Χωροφυλακής και των παρακρατικών, έως την ίδρυση του ΔΣΣ. Από τις πρώτες νίκες και την κυριαρχία του στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έως το τραγικό τέλος του.

Ομιλία έγινε από την Δήμητρα Παντάπαση, Γραμματέα της ΤΕ Σάμου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα, στις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση για ίδρυση του ΔΣΕ και τις ιδιαιτερότητες που είχε να αντιμετωπίσει ο ΔΣΣ δρώντας σε ένα νησί. Η ομιλία επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα του αγώνα του ΔΣ, στα συμπεράσματα και διδάγματα που βγαίνουν από τη μελέτη της περιόδου για τη στρατηγική και τα καθήκοντα που μπαίνουν βάσει αυτής για το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα. Τέλος, έκανε αναφορά στις ολοένα οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τον κίνδυνο μιας τοπικής ή περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή μας και τη στάση του κινήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο χώρο υπήρχαν ταμπλό με την πορεία του ΔΣΣ, τα ονόματα όσων έπεσαν σε μάχες, εκτελέστηκαν από στρατοδικεία, πέθαναν στα στρατόπεδα ή δολοφονήθηκαν από την απελευθέρωση έως το 1949.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων: Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» και καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο στον Κέρκη και στο κοινοτάφιο στη Λέκκα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ