Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Εγχειρίδιο για τις κατασχέσεις

Πρακτικό οδηγό σχετικά με τις ισχύουσες διατάξεις που εφαρμόζονται για τις κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα τις προηγούμενες μέρες.

Θυμίζουμε ότι το ακατάσχετο όριο ειδικά για μισθούς και συντάξεις διαμορφώνεται σήμερα στα 1.000 ευρώ το μήνα (από 1.500 ευρώ που ίσχυε). Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ και σε ποσοστό 100% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Επίσης, οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Εφορίας, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Αν δε δηλωθεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός ως ακατάσχετος, στο «χέρι» μπορεί να μπει οποιοδήποτε ποσό, ακόμα και κάτω των 500 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ