Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ανταγωνισμοί με κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική

Στο «βιβλίο συγχαρητηρίων» για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπογράφει και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ

Eurokinissi

Στο «βιβλίο συγχαρητηρίων» για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπογράφει και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ
Στην προάσπιση του ρόλου και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) αλλά και στην επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προκάτοχες αστικές κυβερνήσεις προχώρησε ο επικεφαλής του Οργανισμού Κλ. Ρέγκλινγκ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ενόψει βέβαια και των γερμανικών εκλογών αλλά και της γενικότερης συζήτησης και των ενδοαστικών ανταγωνισμών σχετικά με το «μέλλον της ΕΕ», ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναδεικνύει τη συμβολή του ΕSM στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις «αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση - η οποία μετρά αυτήν τη στιγμή κατά ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό - και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα».

Οπως είπε, οι «τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν το γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε σε "μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια" αρκετές φορές στις μελέτες του ΟΟΣΑ». Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ακόμα πως η ελληνική οικονομία μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε «success story», με όρο και προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει «πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και στη συμπλήρωσή τους με τη νέα «φουρνιά» των «προαπαιτούμενων» παρεμβάσεων.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος σε γερμανικό κοινό και ψηφοφόρους, συμπλήρωσε πως στη Γερμανία ακούγεται διαρκώς ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος για να υπογραμμίσει ότι «αυτό είναι προσβολή στον ελληνικό λαό, που έχει υποστεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες». Παράλληλα, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του ΕSM σημείωσε ότι μπορεί να δανειστεί κεφάλαια με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τα δάνειά του χωρίς «ούτε ένα ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων στην Ευρωζώνη και στο μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ σε προγράμματα κρατικών διασώσεων στο χώρο της επανέλαβε πως η Κομισιόν, πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί έχουν προχωρήσει σε πολυάριθμες συζητήσεις σχετικά με τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί από το μηχανισμό διάσωσης ESM, ενώ «το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο σε τυχόν μελλοντική κρίση της Ευρωζώνης και ο ESM θα μπορούσε να παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο».

Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω πρόσφατης παρέμβασης, επίσης από τον γερμανικό Τύπο, τονίζουν την πλήρη υποστήριξή τους στα στατιστικά δεδομένα που έχει δημοσιοποιήσει η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) μετά το 2010, όπως αυτά έχουν επικυρωθεί και από τη Γιούροστατ, στη βάση των οποίων χορηγούνται τα δάνεια για τη στήριξη του ελληνικού κράτους.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των παζαριών για την 3η «αξιολόγηση», αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους καθώς και οι στόχοι ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να στηριχτούν οι όποιοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί στη συνέχεια τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και γενικότερα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, στο πλαίσιο και των αναδιαρθρώσεων που αφορούν στην «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ