Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κάνουν το «μαύρο άσπρο» στην Υγεία

«Θα παρακολουθείται η υγεία των πολιτών όλων των ηλικιών, αφού οι ειδικότητες που θα στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ είναι πολλές (...) Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη (...) Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η ουσιαστική διαχωριστική γραμμή στο χτες που βιώσαμε και στο αύριο που μας αξίζει». Σε έναν προπαγανδιστικό βομβαρδισμό για τα «οφέλη» του νομοσχεδίου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιδίδεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να κρυφτεί ότι η πραγματικότητα που ήδη βιώνει ο λαός, και στο χώρο της Υγείας, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά, αλλά συντηρούνται και διογκώνονται οι ήδη υπάρχουσες δυσκολίες. Απ' όπου κι αν το πιάσεις, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ζέχνει» αγορά και παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, θνησιγενή «έργα» και υπηρεσίες, νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες και παροχές. Γιατί αυτό που στην πραγματικότητα προπαγανδίζει η κυβέρνηση είναι: 263 κατακερματισμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), χαμηλών προδιαγραφών. Που θα καλύπτουν στοιχειωδώς μόλις το 30% του συνολικού πληθυσμού. Χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ιατροδιαγνωστικά εργαστήρια, χωρίς να έχουν επανδρωθεί με τον κατάλληλο, σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση και αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων υγείας.

* * *

Οσο για τις «πολλές ειδικότητες» στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση, αυτές είναι οι εξής: Γενικός Γιατρός ή Παθολόγος και Παιδίατρος. Που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό στους ενήλικες και στα παιδιά. Οι γιατροί αυτοί θα έχουν στην ευθύνη τους 2.000 άτομα, παράλληλα θα παρέχουν και υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της Υγείας και στην οικογένεια, και στα σχολεία, και στους χώρους δουλειάς, και στους χρονίως πάσχοντες, και προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, και κατ' οίκον νοσηλεία, και εκτίμηση ψυχικών νόσων, και αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, και καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων, και πολλά άλλα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο! Τις ΤΟΜΥ θα αποτελούν ακόμη ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση φρόντισε όλο το προσωπικό να έχει ημερομηνία λήξης, αν όχι στα πρώτα δύο, τότε στα τέσσερα χρόνια. Γιατί ακόμη κι αυτό το σμπαραλιασμένο πλαίσιο της ΠΦΥ και οι υποστελεχωμένες και ανεπαρκείς μονάδες του θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι λήγουν στα τέσσερα χρόνια. Μετά, η κυβέρνηση λέει ότι θα αναλάβει το κράτος τη χρηματοδότησή τους, κάτι που για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεταφράζεται σε μεταφορά της δαπάνης προς το λαό με άμεσο (απευθείας πληρωμές) ή έμμεσο τρόπο (φορολογία, αντί για αύξηση της κρατικής δαπάνης).

* * *

Το νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» είναι ένα ακόμα «προαπαιτούμενο» για το οποίο θα «αξιολογηθεί» η κυβέρνηση από τους «θεσμούς» και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ερχεται να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για ακόμη πιο φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη. Μακρόπνοος στόχος, που φέρει τη σφραγίδα και του τότε Συνασπισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπέγραψαν πριν από 25 χρόνια τη Συνθήκη του Μάαστριχ. Η πραγματική ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ προϋποθέτει ένα ανεπτυγμένο κρατικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, επαρκές σε αριθμό, στελέχωση και εξοπλισμό των απαιτούμενων μονάδων και υπηρεσιών Υγείας, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά, κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.λπ. Ο λαός δεν πρόκειται να δει κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά μόνο κακέκτυπα και υποκατάστατα ΠΦΥ. Οσο για τη βαρύτητα που, υποτίθεται, δίνει η κυβέρνηση στην Πρόληψη, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Η πολιτική της όχι μόνο υπονομεύει κάθε προληπτική δράση, αλλά εγκλωβίζει την έννοια της πρόληψης στην ευρωενωσιακή κατεύθυνση σε επίπεδο ενημέρωσης και συμβουλών, μετατρέποντας άλλο ένα λαϊκό δικαίωμα σε ατομική ευθύνη, και παράλληλα προωθεί μύρια αντεργατικά μέτρα, πριμοδοτεί την εργοδοτική ασυδοσία, την απεμπόληση εργατικών κατακτήσεων, κι όλα όσα προκαλούν βλάβες στην υγεία και την καθημερινότητα του λαού.

* * *

Ο λαός οφείλει να χαράξει τη δική του, πραγματική διαχωριστική γραμμή και να απαιτήσει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να είναι προς όφελός του και να διαπερνάται στην ΠΦΥ, μέσα από την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ