Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΠΙΔ - ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Απεργιακή απάντηση στην απληρωσιά

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

MANOLIS PAKIAS

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Μόνο στην Αττική, πάνω από 1.000 εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ και Κέντρα Ειδικής Αγωγής είναι απλήρωτοι από 2 μήνες μέχρι και 2 χρόνια. Οι εργαζόμενοι της ΠΕΓΚΑΠ είναι απλήρωτοι 20 μήνες, στο «Μαργαρίτα» 14, στο ΚΑΣΠ 15, ένα χρόνο στην «Παμμακάριστο» και στο «Σικιαρίδειο», 8 μήνες στον «Ερμή» και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) προκήρυξε για χτες 24ωρη απεργία και πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των εργαζομένων στα ΝΠΙΔ και του ΣΕΜΙΣΕΑ με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, και τον γγ Πρόνοιας, Δ. Καρέλλα, επιβεβαιώθηκε η συνέχιση ακριβώς αυτής της πολιτικής που προκαλεί τα προβλήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Το ύψος της επιχορήγησης για τα ΝΠΙΔ θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα (λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ). Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατανομή της ανά περιφέρεια, καθώς η κυβέρνηση θα κόψει από κάποιες περιφέρειες «για να ενισχύσει εκείνες που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα». Παραδέχθηκαν πως τα περισσότερα ΝΠΙΔ δεν πρόλαβαν να πάρουν πέρσι την έκτακτη επιχορήγηση (από τις 800.000 ευρώ, δόθηκαν μόλις οι 257.000) και ανέφεραν ότι προσπαθούν να πάρουν μέτρα ώστε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση και φέτος. Αναφέρθηκαν στη λειτουργία ηλεκτρονικού «Εθνικού μητρώου φορέων κοινωνικής φροντίδας» για τον έλεγχο των φορέων που επιδοτεί το υπουργείο (στην πραγματικότητα οι ελεγκτικές διαδικασίες εντάσσονται στη λογική των περικοπών και της εμπορευματοποίησης). «Δεν γνώριζαν» για την κατάργηση του επιδόματος αδείας και του δώρου σε μια σειρά από ΝΠΙΔ ούτε για το σχέδιο κλαδικής σύμβασης που κατατίθεται από το ΣΕΜΙΣΕΑ για συζήτηση από το 2010 σε όλες τις κυβερνήσεις. Δεν είπαν τι απέγιναν οι 300.000 ευρώ που είχαν τάξει από πέρυσι ως έκτακτη επιχορήγηση στους εργαζόμενους στην «Παμμακάριστο» προκειμένου να σταματήσουν τις απεργίες, στους οποίους ακόμα οφείλονται δεδουλευμένα 11 μηνών. Οσο για τις καταγγελίες του Σωματείου για το όργιο των εργοδοτικών εκβιασμών στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής σχετικά με το «μπλοκάκι» και την απόδειξη της εξαρτημένης εργασίας, τους... παρέπεμψαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

  • Οι εργαζόμενοι στο ΝΠΙΔ «Μαργαρίτα» θα προχωρήσουν στις 8/6 σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ. στο ΕΚ Αθήνας προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ