Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία

Από τη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο όπου την Παρασκευή σημειώθηκε νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα»
Από τη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο όπου την Παρασκευή σημειώθηκε νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα»
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να οργανώσουν την πάλη τους για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στην εργασία, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, υπογραμμίζουν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με παρεμβάσεις τους για μια σειρά από εργατικά «ατυχήματα» των τελευταίων ημερών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η πραγματική ρίζα των «ατυχημάτων» αυτών βρίσκεται στο κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους.

Θάνατος διανομέα στη Λάρισα

Χτες, στη Λάρισα, ένας διανομέας (ντελίβερι) σε αλυσίδα καφέ βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς του.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) σημειώνει ότι ο θάνατος του 29χρονου εργαζόμενου «αναδεικνύει την εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες και τους κινδύνους για τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σ' αυτόν τον κλάδο, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης, με άθλιους μισθούς».

Το ΕΚΛ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του αδικοχαμένου διανομέα και καλεί όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους, αλλά, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» και στην Πάτμο

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στις 19/5 σε έργο κατασκευής εκκλησίας στην Πάτμο, με θύμα έναν 33χρονο εργάτη, αλβανικής καταγωγής και πατέρα επτάχρονου παιδιού, που ζούσε στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μέρα εκείνη, ο 33χρονος μεταφέρθηκε με εσωτερική αιμορραγία στο Κέντρο Υγείας, όπου απεβίωσε. Η αιτία που προκάλεσε την εσωτερική αιμορραγία δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 33χρονου εργάτη και με αφορμή το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» σημειώνει ότι «όσο επιχειρήσεις λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τα μέτρα ασφάλειας θα είναι ελλιπή και θα υπάρχουν ατυχήματα (...) Η διεκδίκηση για μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας (...) αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των αγώνων που οργανώνει το ταξικό κίνημα για αναπλήρωση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος. Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της χήρας και του παιδιού. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Στάση εργασίας χτες σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο

Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της εταιρείας «Μινωική Τεχνική» στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης, καθώς στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχουν σημειωθεί εργατικά «ατυχήματα», με το Συνδικάτο να καταγγέλλει τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της πόλης.

Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας έγινε συγκέντρωση, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, καθώς και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην περίπτωση που ο εργολάβος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις ώστε το έργο να λειτουργεί με ασφάλεια.

Το Συνδικάτο θα βρεθεί ξανά στο εργοτάξιο την Παρασκευή, καθώς είναι προγραμματισμένος έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, στον οποίο θα συμμετάσχει και κλιμάκιό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ