Ανησυχίες για τον αντίκτυπο στα Βαλκάνια εκφράζουν «κύκλοι» της ατλαντικής συμμαχίας
Τον αποκλεισμό της Αυστρίας από προγράμματα του ΝΑΤΟ ζητά η Τουρκία, θέτοντας «με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης», όπως υπογραμμίζει ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στα Δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Welt», στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και το θέμα της Αυστρίας - που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ - εξαιτίας του βέτο που ασκεί η Τουρκία, ζητώντας στο μέλλον οι Αυστριακοί στρατιώτες να μην εκπαιδεύονται μαζί με αυτούς των κρατών - μελών και να αποκλειστούν επ' αόριστον από όλα τα σημαντικά προγράμματα συνεργασίας της συμμαχίας (τα επονομαζόμενα Partnership Cooperation Menue - PCM).
Αφορμή για το βέτο της τουρκικής κυβέρνησης είναι οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις της αυστριακής κυβέρνησης να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ και η έντονη κριτική Αυστριακών πολιτικών κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο αποκλεισμός, όμως, αφορά και τις 41 συμμαχικές χώρες (μη μέλη) του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη, την Ασία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Ετσι, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν να μετασχηματίσουν τη συνεργασία τους με αυτά τα κράτη και να μετατρέψουν το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη». Μέχρι τώρα υπήρχε μια συνολική συμφωνία του ΝΑΤΟ με τις συνεργαζόμενες χώρες, στο εξής συζητιέται η λύση κάθε χώρα να προχωρά σε ατομική συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.
Οι προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού δεν καρποφόρησαν και χτες το βράδυ αναμενόταν ουσιαστικά να καταλήξει η απόφαση αποκλεισμού, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα διπλωματικά στελέχη του ΝΑΤΟ, που διαρρέουν σε ΜΜΕ.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δυστυχώς στο τέλος θα καταφέρει να κυριαρχήσει στο ΝΑΤΟ μέσα από την απομόνωση της Αυστρίας, που είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ», λέει στη «Welt» κορυφαίο διπλωματικό στέλεχος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η Αυστρία, με 400 στρατιώτες, είναι από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Κόσσοβο (KFOR). Επίσης, πάνω από 300 στρατιώτες συμμετέχουν στην «EUFOR-Althea» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία διεξάγεται από την ΕΕ, αλλά στηρίζεται σε δομές του ΝΑΤΟ. «Θα είναι δύσκολο οι στρατιώτες της Αυστρίας να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις αποστολές σε βάθος χρόνου, αν δεν μπορούν να εκπαιδευτούν εντός των δομών του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζουν στη «Welt» «κύκλοι» της υπερατλαντικής συμμαχίας, αν και επίσημα η Αυστρία θα παραμείνει εταίρος του ΝΑΤΟ.