Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με μεγάλη εκδήλωση στον Ταΰγετο

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 μ., στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης είναι το εξής:

Σάββατο:

  • Μεσημεριανό φαγητό.
  • Απόγευμα: Αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στις εκθέσεις της κατασκήνωσης.
  • Στις 20.30 παρουσίαση του Λευκώματος της Επιτροπής Περιοχής για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.
  • Λαϊκό γλέντι.

Κυριακή:

  • Στις 11 π.μ. αποκαλυπτήρια του μνημείου στο 32ο χλμ. Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.
  • Στις 12 μ. ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χώρο της κατασκήνωσης.
  • Μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα.

Σε ό,τι αφορά το Λεύκωμα, πρόκειται για ένα αφιέρωμα 320 σελίδων στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, όπου δίνονται όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά διαδραματίζονται. Στις πρώτες σελίδες του Λευκώματος περιέχονται αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και ακολουθεί ο πρόλογος από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται:

«Η έκδοση με θέμα την ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, το ιστορικό Λεύκωμα για την ηρωική 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε όλους εμάς που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση, επεξεργασία και μορφοποίηση αυτού του υλικού, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας νέος κόσμος γεμάτος μεγαλείο, που βάζει πολύ ψηλά τα όρια της ανθρώπινης θέλησης, την πίστη στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, την πίστη στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στο Λεύκωμα υπάρχει πλήθος στοιχείων περιοδολογημένα χρονικά από την Απελευθέρωση (1944) έως και την ήττα του ΔΣΕ (1949). Ολα αυτά πιστοποιούν ότι η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα εκφράστηκε και στην Πελοπόννησο, έχοντας και ιδιαίτερα στοιχεία, μιας και η στράτευση στον ΔΣΕ εδώ ήταν απόφαση ζωής ή θανάτου. Δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής».

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις στον Ταΰγετο, την Κυριακή 28 Μάη, διοργανώνοντας ημερήσια εκδρομή. Το πούλμαν φεύγει από την Ομόνοια («Hondos Center») στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι σήμερα Τετάρτη) στο τηλέφωνο 6974278797.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ