Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Σε ρότα «εξυγίανσης» σύμφωνα με τα ζητούμενα ΝΑΤΟ και μονοπωλίων

«Για να αναπτυχθεί μια εγχώρια σοβαρή αμυντική βιομηχανία, πρέπει να συγκρουστεί στην πραγματικότητα με την ίδια την ΕΕ, τους μονοπωλιακούς ομίλους και το σύστημα που στηρίζει αυτή την πολιτική», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας χτες στη Βουλή και δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, να παρουσιάσει ως διάσωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων το ότι η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, προχωράει κανονικά στη διαμόρφωση μίας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και της προώθησης των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Η συζήτηση έγινε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για να διατυπώσει γνώμη σχετικά με το διορισμό στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΑΣ του Γ. Ροΐδη και του Θ. Βασιλείου αντίστοιχα, σύμφωνα με πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα.

Ο Δ. Βίτσας παρουσίασε ως επίτευγμα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους «που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και πρέπει να μπαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό για να πάρουν μία δουλειά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ «δεν συμβαίνει το ίδιο στη Γερμανία ή τη Γαλλία». Οσον αφορά συνολικά τα όσα προωθούνται για τα ΕΑΣ, έκανε λόγο για «εξυγίανση» της εταιρείας και πως «τα ΕΑΣ έχουν λαμβάνειν από τα ΕΛΠΕ περίπου 12,5 εκατ. τον Ιούλιο, άρα υπάρχει μια χρηματοδοτική βάση», «η εταιρεία σταθεροποιείται και αναπτύσσεται».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, δείχνοντας ποια είναι η «ανάπτυξη» των ΕΑΣ που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε ότι «ήδη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των εργοστασίων της Ελευσίνας, της Κύμης, της Μάνδρας κ.λπ. Είναι γνωστό ότι τα ΕΑΣ, από 3.000 με 4.000 εργαζομένους, σήμερα έχουν 500. Είναι γνωστό ότι υλοποιεί αποφάσεις συνολικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα συνολικά τη συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», ενώ επισήμανε ότι η όποια «εξυγίανση» της εταιρείας προϋποθέτει «φθηνή εργατική δύναμη». «Εργαζόμενους χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μείωση αποδοχών, κατάργηση επιδομάτων για να μπορεί να γίνει ανταγωνιστική».

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στα ερωτήματα που έθεσε προς τον αναπληρωτή υπουργό και τους προτεινόμενούς του, σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, αν θα γίνουν νέες προσλήψεις κ.λπ., δεν πήρε απάντηση.

Ο Χ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ απαιτείται «ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας αποκλειστικά δημόσιος, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιήσει πραγματικά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, σε επιστημονικό προσωπικό, σε τεχνικό εργατικό δυναμικό, έμπειρο, καταρτισμένο και, βεβαίως, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της άμυνας και να επεκταθεί ακόμη και σε άλλους τομείς. Γιατί δίνεται η δυνατότητα εδώ, αυτές οι εταιρείες, με την τεχνογνωσία που έχουν, να επεκταθούν και σε άλλους τομείς αναγκών που έχει η ίδια η χώρα μας», όμως αυτά προϋποθέτουν ανατροπή που καπιταλιστικού συστήματος, λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Οσον αφορά τους διορισμούς των δύο προτεινόμενων, ψήφισε «παρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσηλωμένη στις δεσμεύσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την αμυντική βιομηχανία(2016-11-25 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ για επαφές με Πεντάγωνο και επιχειρηματικούς ομίλους(2016-10-05 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ για ζητούμενα του κεφαλαίου(2015-10-14 00:00:00.0)
Συρρίκνωση και συγκέντρωση στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων(2014-03-05 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιούν τον κορμό της αμυντικής βιομηχανίας(2013-07-28 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από την αμυντική βιομηχανία(2013-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ