Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12733

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πλασιέ» της απελευθέρωσης στην Ενέργεια που θα πληρώσει με νέες θυσίες ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΣΕΛ.  7
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Φουλάρουν» αντιλαϊκά με καταλύτη τη διευθέτηση του χρέους

Ενώ η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τη σφαγή των κοινωνικών επιδομάτων


ΣΕΛ.  3,    10

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με βαθύτερη ελληνική εμπλοκή

Ισχυροποίηση της στρατιωτικής παρουσίας στα διάφορα μέτωπα και αύξηση της συνεισφοράς των κρατών - μελών στις εξοπλιστικές δαπάνες, ανάμεσα στα θέματα της Συνάντησης

Τα σημεία - κλειδιά της Συνάντησης είναι:

  • Η αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα πολεμικά μέτωπα και ιδιαίτερα σ' αυτό της Συρίας, στο πλευρό του «Συνασπισμού κρατών ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος"», στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Μια τέτοια εξέλιξη θα οξύνει κι άλλο τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόσο με τη Ρωσία, όσο και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
  • Το μοίρασμα των οικονομικών βαρών και των επιχειρησιακών ευθυνών ανάμεσα στους «εταίρους» της λυκοσυμμαχίας, που αποτελεί σημείο τριβής των ΗΠΑ με ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της να παίξει βασικό ρόλο στην αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, λειτουργώντας, μεταξύ άλλων, και ως κόμβος συγκέντρωσης και διάχυσης πληροφοριών στα ΝΑΤΟικά επιτελεία.
  • Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία και συμμετοχή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά συναίνεση του λαού!

Με αφορμή το Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, εντείνεται τις τελευταίες ώρες η προσπάθεια να φτιαχτεί κλίμα συναίνεσης πάνω στο ζήτημα του χρέους, παρουσιάζοντας τη διευθέτησή του ως «εθνική υπόθεση», από την οποία εξαρτάται ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ενδεικτικά, γραφόταν χτες στον Τύπο ότι «η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους οφείλει να είναι εθνική υπόθεση (και) ζήτημα εθνικής επιβίωσης (...) Αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους η χώρα θα βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στο παγκόσμιο οικονομικό περιθώριο, η πολυθρύλητη και αναγκαία ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεκινήσει». «Στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση» δήλωνε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Ανάλογες αιχμές υπήρχαν συνολικά στην αρθρογραφία του αστικού Τύπου.

Είναι φανερό ότι στήνουν παγίδα στο λαό. Γιατί σ' αυτόν απευθύνονται πραγματικά οι υποδείξεις για συναίνεση, με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, που στοιχίζονται πίσω από το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις μεταξύ τους υπαρκτές διαφορές σε πλευρές της διαχείρισης.

Τα «προαπαιτούμενα» της δεύτερης «αξιολόγησης» είναι σκληρά για το λαό και αυτό θα φανεί σε όλη του τη διάσταση όταν μπουν σε εφαρμογή, παράλληλα με την «ωρίμανση» παλιότερων αντιλαϊκών μέτρων. Το κακό όμως δεν σταματάει εκεί. Οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους θα συνοδεύεται με μέτρα και περικοπές στο διηνεκές, στο όνομα της «βιωσιμότητας». Που σημαίνει θυσίες δίχως τέλος για το λαό, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και ένταση της φτώχειας.

Αυτό απέδειξε η συζήτηση και στο τελευταίο Γιούρογκρουπ. Μάλιστα, στη χτεσινή του παρέμβαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Αλ. Τσίπρας προετοίμασε το έδαφος για ένα παρατεταμένο μνημόνιο διαρκείας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε για το χρέος, ενδεχόμενα με μικρές αλλαγές, για τις οποίες υποτίθεται ότι μάχεται η κυβέρνηση.

Η αντιλαϊκή κλιμάκωση θεωρείται δεδομένη και αναγκαία από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι' αυτό αναθερμαίνουν το «αφήγημα» της «εθνικής υπόθεσης», για να συναινέσει ο λαός σε παλιά και νέα μέτρα, που είναι προαπαιτούμενα για τη διευθέτηση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας, από την οποία μόνο το κεφάλαιο θα δει καλό.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται «άμοιρη ευθυνών», αποδίδοντας στην αντιπαράθεση Γερμανίας - ΔΝΤ την όποια εξέλιξη γύρω από τη διευθέτηση του χρέους. Χτες, μάλιστα, η κυβέρνηση ανέσυρε τα περί «αλληλεγγύης των χωρών του Νότου», επειδή Γαλλία και Ιταλία, για τα δικά τους συμφέροντα απέναντι στη Γερμανία κράτησαν στάση αμφισβήτησης του σχεδίου Γερμανίας - ΔΝΤ.

Είναι βέβαιο ότι γύρω από τα ζητήματα του χρέους γενικά παίζεται «χοντρό» παιχνίδι και εκφράζονται ανταγωνισμοί με πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που βγαίνει στην επιφάνεια, τόσο ανάμεσα στην Ευρωζώνη και άλλες οικονομίες - μέλη του ΔΝΤ, όσο και στο εσωτερικό της.

Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ - Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Επομένως, πραγματική διέξοδος για τον λαό μπορεί να υπάρξει μόνο αν δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στα κόμματα και τις διακρατικές ενώσεις, μέσα από τις οποίες υπηρετούνται τα συμφέροντά του σε βάρος του λαού. Με οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χιλιάδες φοιτητές στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής

Καταγραφόταν 2η δύναμη πανελλαδικά, μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στήριξαν το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο, το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που έγιναν χτες. Σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων, η Πανσπουδαστική καταγραφόταν ως 2η δύναμη πανελλαδικά, ενώ σε δεκάδες Συλλόγους, περισσότερους από τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη.

  • Νίκος Αμπατιέλος: Η νεολαία έχει μπροστά της μία ολόκληρη ζωή να κερδίσει, με τον αγώνα της μαζί με το λαό. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

ΣΕΛ.  9


ΠΑΜΕ - ΠΜΣ
Αύριο η μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας

ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σχέδιο εξαπάτησης των εργαζομένων οι εξελίξεις στην ΕΝΚΛΩ

ΣΕΛ.  13  -  14
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Μάχη προσανατολισμένη στη συσπείρωση νέων δυνάμεων

ΣΕΛ.  11  -  12
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Την Κυριακή η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ