Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πιάνουν θέσεις

Οι σελίδες της επικαιρότητας είναι γεμάτες από παραδείγματα: Οι μεγάλοι «παίχτες», ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία - Κίνα, «πιάνουν πόστα» σε κρίσιμες υποδομές και «επενδύουν» σε κάθε είδους «συμφωνίες», επιχειρηματικές και άλλες, στην Ελλάδα, που βρίσκεται πάνω στους διαύλους Ενέργειας και Εμπορίου, «πύλη εισόδου» στην ΕΕ. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι «παίρνουν θέσεις» για το φαγοπότι της κερδοφορίας αλλά και για τα πάσης φύσης κονδύλια με τα οποία το αστικό κράτος και η ΕΕ - πλάι στη διεύρυνση του αντεργατικού οπλοστασίου - είναι έτοιμοι να θωρακίσουν την κερδοφορία τους. Και τα αστικά πολιτικά κόμματα παίρνουν θέσεις και προβάρουν «αφηγήματα» και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές εγκλωβισμού του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου συνολικά και ειδικά σε ό,τι αφορά την κυβερνητική εναλλαγή. Τα παραπάνω αποτελούν σίγουρα δείγμα και «ανεμοδείκτη» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης που ενδεχόμενα να προκύψει στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης, αλλά και του τι θα σηματοδοτήσει για το λαό: Αντεργατική επίθεση χωρίς τέλος, νέα παραμύθια στράτευσης στους στόχους του κεφαλαίου και μεγάλους κινδύνους. Οι εργαζόμενοι πρέπει κι εκείνοι να πάρουν θέση: Στον αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ανάγκες, ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου.

Διεργασίες...

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε και στην Ελλάδα η εκλογή «από τη βάση» του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Πρόκειται για τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό που διαφώνησε με τη γραμμή έμμεσης στήριξης της κυβέρνησης Ραχόι μετά τις τελευταίες εκλογές και υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Η επανεκλογή του ανατροφοδότησε τη συζήτηση για την κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την προσπάθεια αναμόρφωσης του χώρου, ώστε να μπορέσει ξανά να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή διαχείρισης για το κεφάλαιο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για την ισπανική σοσιαλδημοκρατία «ακουμπάει» τις διεργασίες που γίνονται και στη χώρα μας, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθειά του να αναδειχτεί σε πόλο συσπείρωσης ευρύτερων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, στην προοπτική διαμόρφωσης εναλλακτικών λύσεων για το κεφάλαιο.

... με τον ίδιο στόχο

Οι ομοιότητες, μάλιστα, με την Ισπανία είναι πολλές, μιας και η αύξηση της εκλογικής επιρροής των Podemos ήταν από τους βασικούς καταλύτες στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, περιορίζοντας το ρόλο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ως ενός από τους βασικούς πυλώνες της αστικής διαχείρισης, μαζί με το «δεξιό» Λαϊκό Κόμμα. Τώρα, με την επανεκλογή Σάντσεθ, στο χώρο της παλαιάς σοσιαλδημοκρατίας, αναθερμαίνεται η προοπτική της συνεργασίας με τη σύγχρονη εκδοχή της, τους Podemos, παρά με την «κεντροδεξιά» και το Λαϊκό Κόμμα. Τέτοια «διλήμματα» προσανατολισμού αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία και στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο με το οποίο χρειάζεται ο λαός να παρακολουθεί αυτές τις διεργασίες, είναι για λογαριασμό ποιανού γίνονται και ποιος κινεί τα νήματα. Και είναι πεντακάθαρο ότι ο πρώτος που ενδιαφέρεται για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και για την αναμόρφωση του χώρου, είναι η αστική τάξη, που αναζητάει εναλλακτικά στηρίγματα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, με ταυτόχρονη χειραγώγηση του λαού.

Σε αφωνία οι χρυσαυγίτες

Για «δυναμική είσοδο», «φρέσκο χρήμα» και αλλαγή συσχετισμών στην τηλεοπτική αγορά κάνει λόγο η «Αυγή», σχολιάζοντας την είσοδο του Ι. Σαββίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», αφήνοντας να διαφανεί η ευαρέσκεια της κυβέρνησης γι' αυτήν την «επιχειρηματική» κατά τ' άλλα κίνηση. Για οικοδόμηση «νέων σχέσεων διαπλοκής» μιλάει η ΝΔ, βλέποντας προφανώς να «σπάνε» οι παλιές που οικοδομούσε η ίδια ως κυβέρνηση. Αυτό που προκαλεί, πάντως, ενδιαφέρον, είναι η μουγκαμάρα των χρυσαυγιτών για τα τελευταία αυτά επεισόδια των επιχειρηματικών παιχνιδιών... Βεβαίως, πέρσι τέτοιες μέρες, η φασιστική οργάνωση, με τοποθέτησή της στη Βουλή, καλούσε το κράτος να «ανοίξει στοργική αγκαλιά» σε «επενδυτές» από τη Ρωσία και, μάλιστα, «να λάβει σοβαρά υπόψη τις ιδέες και τις προτάσεις του κ. Ιβάν Σαββίδη». Οι «ιδέες» του μεγιστάνα, που είχαν κατατεθεί τότε στη Βουλή από τον ίδιο και έκαναν να τρέχουν τα σάλια των φασιστοειδών, ήταν αρκετά συγκεκριμένες: Φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες, επιχορηγήσεις επιτοκίων, κρατικές εγγυήσεις προς επενδυτές, περιορισμό των «ογκωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» κ.λπ. Προφανώς, ό,τι είχαν να πουν, το είπαν εγκαίρως οι φασίστες, οπότε ίσως έτσι να εξηγείται η αφωνία τους για τις τελευταίες εξελίξεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1543 Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1686 Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

1881 Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνονται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Αρτα.

1886 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους της Αγγλίας και της Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απρίλη. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει την αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1900 Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Εντουάρντο Ντε Φιλίππο.

1905 Συγκροτείται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.

1917 Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1933 Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρώφ και Τέλμαν. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ (ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς) και ο Ερνστ Τέλμαν (ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) είχαν συλληφθεί από τους ναζί στις 9 και 3 του Μάρτη αντίστοιχα.

1935 Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, αποφασίζει οριστικά να απόσχει από τις προσεχείς εκλογές, με το αιτιολογικό ότι δεν διασφαλιζόταν η ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Παρόμοιες αποφάσεις πήραν και άλλα κόμματα της βενιζελικής παράταξης, του Καφαντάρη, του Μιχαλακόπουλου και του Μυλωνά.

1936 Συνέρχεται στην Αθήνα το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών. Παίρνουν μέρος 165 αντιπρόσωποι από πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλες τις ανώτερες σχολές.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν.

1964 Ιδρύεται η Πανελλαδική Ενωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).

1966 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία και η κυβέρνηση τούς επιστρατεύει.

1974 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1975 Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (η παράταξη στο πλαίσιο της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

1976 Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν. 330). Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο Θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Ο Ν. 330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μήνα, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την ...πάλη των τάξεων!» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

2001 Πεθαίνει η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ