Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πιάνουν θέσεις

Οι σελίδες της επικαιρότητας είναι γεμάτες από παραδείγματα: Οι μεγάλοι «παίχτες», ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία - Κίνα, «πιάνουν πόστα» σε κρίσιμες υποδομές και «επενδύουν» σε κάθε είδους «συμφωνίες», επιχειρηματικές και άλλες, στην Ελλάδα, που βρίσκεται πάνω στους διαύλους Ενέργειας και Εμπορίου, «πύλη εισόδου» στην ΕΕ. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι «παίρνουν θέσεις» για το φαγοπότι της κερδοφορίας αλλά και για τα πάσης φύσης κονδύλια με τα οποία το αστικό κράτος και η ΕΕ - πλάι στη διεύρυνση του αντεργατικού οπλοστασίου - είναι έτοιμοι να θωρακίσουν την κερδοφορία τους. Και τα αστικά πολιτικά κόμματα παίρνουν θέσεις και προβάρουν «αφηγήματα» και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές εγκλωβισμού του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου συνολικά και ειδικά σε ό,τι αφορά την κυβερνητική εναλλαγή. Τα παραπάνω αποτελούν σίγουρα δείγμα και «ανεμοδείκτη» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης που ενδεχόμενα να προκύψει στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης, αλλά και του τι θα σηματοδοτήσει για το λαό: Αντεργατική επίθεση χωρίς τέλος, νέα παραμύθια στράτευσης στους στόχους του κεφαλαίου και μεγάλους κινδύνους. Οι εργαζόμενοι πρέπει κι εκείνοι να πάρουν θέση: Στον αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ανάγκες, ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου.

Διεργασίες...

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε και στην Ελλάδα η εκλογή «από τη βάση» του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Πρόκειται για τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό που διαφώνησε με τη γραμμή έμμεσης στήριξης της κυβέρνησης Ραχόι μετά τις τελευταίες εκλογές και υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Η επανεκλογή του ανατροφοδότησε τη συζήτηση για την κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την προσπάθεια αναμόρφωσης του χώρου, ώστε να μπορέσει ξανά να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή διαχείρισης για το κεφάλαιο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για την ισπανική σοσιαλδημοκρατία «ακουμπάει» τις διεργασίες που γίνονται και στη χώρα μας, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθειά του να αναδειχτεί σε πόλο συσπείρωσης ευρύτερων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, στην προοπτική διαμόρφωσης εναλλακτικών λύσεων για το κεφάλαιο.

... με τον ίδιο στόχο

Οι ομοιότητες, μάλιστα, με την Ισπανία είναι πολλές, μιας και η αύξηση της εκλογικής επιρροής των Podemos ήταν από τους βασικούς καταλύτες στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, περιορίζοντας το ρόλο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ως ενός από τους βασικούς πυλώνες της αστικής διαχείρισης, μαζί με το «δεξιό» Λαϊκό Κόμμα. Τώρα, με την επανεκλογή Σάντσεθ, στο χώρο της παλαιάς σοσιαλδημοκρατίας, αναθερμαίνεται η προοπτική της συνεργασίας με τη σύγχρονη εκδοχή της, τους Podemos, παρά με την «κεντροδεξιά» και το Λαϊκό Κόμμα. Τέτοια «διλήμματα» προσανατολισμού αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία και στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο με το οποίο χρειάζεται ο λαός να παρακολουθεί αυτές τις διεργασίες, είναι για λογαριασμό ποιανού γίνονται και ποιος κινεί τα νήματα. Και είναι πεντακάθαρο ότι ο πρώτος που ενδιαφέρεται για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και για την αναμόρφωση του χώρου, είναι η αστική τάξη, που αναζητάει εναλλακτικά στηρίγματα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, με ταυτόχρονη χειραγώγηση του λαού.

Σε αφωνία οι χρυσαυγίτες

Για «δυναμική είσοδο», «φρέσκο χρήμα» και αλλαγή συσχετισμών στην τηλεοπτική αγορά κάνει λόγο η «Αυγή», σχολιάζοντας την είσοδο του Ι. Σαββίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», αφήνοντας να διαφανεί η ευαρέσκεια της κυβέρνησης γι' αυτήν την «επιχειρηματική» κατά τ' άλλα κίνηση. Για οικοδόμηση «νέων σχέσεων διαπλοκής» μιλάει η ΝΔ, βλέποντας προφανώς να «σπάνε» οι παλιές που οικοδομούσε η ίδια ως κυβέρνηση. Αυτό που προκαλεί, πάντως, ενδιαφέρον, είναι η μουγκαμάρα των χρυσαυγιτών για τα τελευταία αυτά επεισόδια των επιχειρηματικών παιχνιδιών... Βεβαίως, πέρσι τέτοιες μέρες, η φασιστική οργάνωση, με τοποθέτησή της στη Βουλή, καλούσε το κράτος να «ανοίξει στοργική αγκαλιά» σε «επενδυτές» από τη Ρωσία και, μάλιστα, «να λάβει σοβαρά υπόψη τις ιδέες και τις προτάσεις του κ. Ιβάν Σαββίδη». Οι «ιδέες» του μεγιστάνα, που είχαν κατατεθεί τότε στη Βουλή από τον ίδιο και έκαναν να τρέχουν τα σάλια των φασιστοειδών, ήταν αρκετά συγκεκριμένες: Φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες, επιχορηγήσεις επιτοκίων, κρατικές εγγυήσεις προς επενδυτές, περιορισμό των «ογκωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» κ.λπ. Προφανώς, ό,τι είχαν να πουν, το είπαν εγκαίρως οι φασίστες, οπότε ίσως έτσι να εξηγείται η αφωνία τους για τις τελευταίες εξελίξεις...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org