Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ματώνουν το λαό σε ορίζοντα δεκαετιών για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Οι αντιπαραθέσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ γίνονται με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση σε βάθος δεκαετιών, όπως δείχνουν και τα σενάρια που συζητιούνται

Copyright 2017 The Associated

Οι αντιπαραθέσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ γίνονται με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση σε βάθος δεκαετιών, όπως δείχνουν και τα σενάρια που συζητιούνται
Με «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» τα αντιλαϊκά μέτρα της τρέχουσας όσο και της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, παράλληλα και σε συνδυασμό με την «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων, και μάλιστα με τον χρονικό ορίζοντα να τοποθετείται στο έτος 2060!

Την ίδια ώρα, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και την πλευρά του ΔΝΤ χαρακτηρίζονται από τις έντονες αβεβαιότητες και τις τεράστιες διαφορές ως προς τη «ρεαλιστικότητα» των προβλέψεων σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια, και πολύ περισσότερο για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε ορίζοντα δεκαετιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποκατάσταση του κρατικού χρέους σε «βιώσιμα» επίπεδα, έτσι ώστε να αποπληρώνεται «στο ακέραιο και εγκαίρως», θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και παρεμβάσεις, είτε σε φάση στασιμότητας ή πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ, είτε σε φάση ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για άμεσες «διορθωτικές» παρεμβάσεις ξεκίνησε στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, που κατέληξε χωρίς τις τελικές αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν στην επικύρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», την αποδέσμευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, και βέβαια σχετικά με την «ελάφρυνση» του χρέους και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου 2023 - 2060. Για την ώρα, και ενώ τα παζάρια συνεχίζονται, το ύψος των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ «κλείδωσε» για την περίοδο 2018 - 2023, δηλαδή για μια 5ετία μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «συνολικό πακέτο» της αντιλαϊκής συμφωνίας παραπέμπεται για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 15 Ιούνη.

«Ψήνεται» συνοδευτικό πακέτο παρεμβάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά έχει επεξεργαστεί πρόταση για την τόνωση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, η οποία μεταξύ άλλων περιέχει την παράταση του τρέχοντος καθεστώτος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, καθώς επίσης και συνοδευτικό πακέτο με «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», όπως για το «άνοιγμα» των αγορών κ.ά, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι συνολικές προτάσεις.

Παράλληλα, σε χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι το ΔΝΤ είχε κάνει στο παρελθόν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό, όπως είπε, είναι διστακτικό στο θέμα της συμμετοχής του στο «πρόγραμμα», ενώ παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη λύσης στο επόμενο Γιούρογκρουπ (15 Ιούνη).

Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά «κουμπώνει» την πρόταση για πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ στην περίοδο 2023 - 2060 σε ρυθμούς ανάκαμψης της τάξης του 1,3% κατά μέσο όρο στην μακροπρόθεσμη περίοδο, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η τόνωση της ανάκαμψης προϋποθέτει «εδώ και τώρα» αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, πέρα και πάνω από αυτά που ψηφίστηκαν τις προάλλες με τον εφαρμοστικό νόμο - 4ο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για τα πλεονάσματα και την ανάκαμψη, προκειμένου το γερμανικό κράτος να μην φορτωθεί τη «χασούρα» από τυχόν μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.

Ο «ρεαλισμός» της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Π. Τόμσεν, σε χτεσινές δηλώσεις του, αμφισβητώντας τις προβλέψεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ανάκαμψη και τους στόχους για τα πλεονάσματα, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για «περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις» και «μεγαλύτερη σαφήνεια».

Οπως είπε, «προκειμένου να προχωρήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δέχεται τις παραμέτρους της συμφωνίας του Mάη του 2016, και ξεκαθάρισε πως οι ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του «προγράμματος», αλλά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πριν από τη λήξη του.

Θυμίζουμε πως το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία, ουσιαστικά διαβλέπει φαινόμενα κόπωσης στην οικονομική δραστηριότητα για τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1% για το 2022, με ό,τι αυτό βέβαια μπορεί να συνεπάγεται στην πορεία διαμόρφωσης της μάζας των κρατικών φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, για την προσεχή περίοδο προβλέπεται ότι θα παραμένουν ουσιαστικά στο ύψος τους. Θυμίζουμε για παράδειγμα τις σχετικά πρόσφατες επισημάνσεις από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Π. Τόμσεν, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστούν 21 χρόνια προκειμένου η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, το χαμήλωμα του πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα που βάζει το ΔΝΤ στο αντιλαϊκό τραπέζι, καθώς και η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, συνδέονται με την «απελευθέρωση» δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να εφαρμοστούν νέα μέτρα και παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε σενάριο, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έχουν ως δεδομένο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με προοπτική την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της γερμανικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ καταλήγουν σε συμβιβαστικές συμφωνίες.

Εξάλλου, όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγικές συμπλεύσεις στους στόχους του κεφαλαίου(2018-07-06 00:00:00.0)
Ματωμένα πλεονάσματα με ορίζοντα... το 2060(2018-06-26 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα, με φόντο τα μνημόνια της επόμενης περιόδου(2018-05-19 00:00:00.0)
«Φουλάρουν» τις αντιλαϊκές μηχανές με καταλύτη το κρατικό χρέος(2017-05-25 00:00:00.0)
Με άξονα το κρατικό χρέος στήνουν τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»(2017-05-23 00:00:00.0)
Ματωμένα πλεονάσματα και «διαρθρωτικά» μέτρα, «για χρόνια»(2016-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ