Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σχέδια για πιο εντατική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

«Επαύξηση» των στρατιωτικών δυνατοτήτων ΕΕ και ΝΑΤΟ ζήτησε ο Π. Καμμένος

Από τη χτεσινή σύνοδο
Από τη χτεσινή σύνοδο
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βαλέτα της Μάλτας η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας (ΥΠΑΜ) της ΕΕ, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η κατάσταση στη «νότια γειτονία» της ΕΕ, με έμφαση στη Λιβύη και τις περιπολίες ευρωενωσιακών ναυτικών δυνάμεων ενάντια στα προσφυγικά «ρεύματα» στη Μεσόγειο, η ενίσχυση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, οι αντιθέσεις γι' αυτό το θέμα με το ΝΑΤΟ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η ΕΕ συνολικά μπορούν να συμβάλουν στην «ενίσχυση» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ), κρίσιμη συνιστώσα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), στην ευρύτερη προσπάθεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διατηρήσουν θέσεις τους και να τις προωθήσουν και παραπέρα - και με στρατιωτικά μέσα - στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ίδια η προεδρεύουσα της συνόδου, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πριν από την έναρξη των εργασιών ότι θα ελέγξουν την κατάσταση στη Λιβύη, με άξονα την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής, την ενίσχυση γενικά των «ικανοτήτων» της χώρας για τον καλύτερο «έλεγχο» των μεταναστευτικών ροών, την εμπέδωση «ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή ώστε να προχωρήσουν σε ασφαλές περιβάλλον οι μπίζνες του κεφαλαίου, και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, έγινε ενημέρωση στους υπουργούς Αμυνας από τον διοικητή της επιχείρησης θαλάσσιων περιπολιών της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, «EUNAVFOR MED», για το πώς αυτή εξελίσσεται, τα αποτελέσματά της, τα επόμενα βήματά της.

Σε άλλα ζητήματα της συνόδου, η Μογκερίνι χαρακτήρισε σε δηλώσεις της πολύ σημαντικό ζήτημα την εφαρμογή της λεγόμενης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ: «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα τους τελευταίους μήνες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, τη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, τη λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης (σ.σ.: τα περιλάλητα "Battlegroups"), τη συγκέντρωση των αναγκαίων κονδυλίων, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ». Ολα κρίσιμα μέτωπα για τα οποία στην ΕΕ προσπαθούν να πάρουν μέτρα ώστε να παραταχθούν με αξιώσεις απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ειδικά για τα «Battlegroups», οι υπουργοί συζήτησαν για την αποδοτικότερη διαμόρφωση, προετοιμασία και χρηματοδότησή τους, ώστε να έχουν ανά πασά στιγμή έτοιμο ένα «εργαλείο» - όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο - προς ταχεία ανάπτυξή του όπου χρειαστεί για λόγους «ασφάλειας» και «σταθερότητας».

ΝΑΤΟ, ελληνική συνεισφορά και Αιγαίο

Σημειωτέον, την άτυπη σύνοδο των ΥΠΑΜ απασχόλησε και το ζήτημα της σχέσης της «Ευρωπαϊκής Αμυνας» με το ΝΑΤΟ, ενώ παραβρέθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οπως είπε ο ίδιος, για το ζήτημα, «έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και συνεχίζουμε να κάνουμε πρόοδο. Συμφωνήσαμε 42 συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο - στον υβριδικό πόλεμο, στον κυβερνοχώρο, επιχειρήσεις, ασκήσεις. Και θα θέλαμε να εντείνουμε και να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία».

«Η σημασία της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι κάτι που βλέπουμε ακριβώς ανοιχτά των ακτών της Μάλτας, επειδή έχουμε τη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, "Sea Guardian" (σ.σ.: αναπτύσσεται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο), που παρέχει υποστήριξη στην αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΕ "Sophia" (σ.σ.: την προαναφερόμενη EUNAVFOR MED, που αναπτύσσεται στην Κεντρική Μεσόγειο)».

«Σήμερα, υπάρχουν τέσσερα πλοία του ΝΑΤΟ (σ.σ.: η ελληνική φρεγάτα "Σαλαμίς", η πορτογαλική φρεγάτα "Bartolomeu Dias", η ιταλική "Euro" και η τουρκική "Gemlik"), 3 αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας του ΝΑΤΟ και κάποια άλλα μέσα μας, που παρέχουν άμεση υποστήριξη στη "Sophia", βοηθώντας τους να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους. Και έχουμε επίσης την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», πρόσθεσε, διασυνδέοντας ευθέως την αρμάδα SNMG2, που αναπτύχθηκε εδώ, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό, με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τις επιχειρησιακές στοχεύσεις τους, βάζοντας τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εμπλέκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον ελληνικό λαό, επιδιώκοντας «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης, με τον μετέχοντα στη σύνοδο Ελληνα ΥΠΑΜ, Π. Καμμένο, να προτείνει χαρακτηριστικά «επαύξηση δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» «μετανάστευσης και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου»...

«Υπενθυμίσεις» και αντιθέσεις

Εχει αξία να καταγραφεί και η εξής τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ, που αφορά στην ευρύτερη συζήτηση περί πλήρους ενεργοποίησης ενός Ευρωστρατού, λειτουργίας του ως ξεχωριστού σώματος, ώστε να δρα όπου δεν αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ, προς προάσπιση ευρωενωσιακών μονοπωλίων:

«Καλωσορίζω την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, αρκεί να είναι συμπληρωματική με αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ. Και έχει σαφώς μεταφερθεί από την ΕΕ ότι ο στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν έναν νέο ευρωπαϊκό στρατό ή να αναπτύξουν δομές διοίκησης που να ανταγωνίζονται τις δομές διοίκησης του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό είναι κάτι συμπληρωματικό με αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ. Ετσι, αυτό θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επειδή πολλά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. Ετσι, εάν έχετε ισχυρότερη γερμανική άμυνα, γαλλική άμυνα, ιταλική άμυνα, βεβαίως αυτό είναι καλό τόσο για την ΕΕ, για την Ευρώπη όσο και για το ΝΑΤΟ. Εφόσον, βέβαια, συμβαίνει με καλά συντονισμένο τρόπο», πρόσθεσε, στο φόντο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το θέμα.

Σημειωτέον, σήμερα, συνέρχεται στη Βαλέτα και η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας, επίσης, βρίσκεται η υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όπως και οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ