Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οργανώνουμε την απεργία!

Από τη συζήτηση στο αμαξοστάσιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος
Από τη συζήτηση στο αμαξοστάσιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος
Καθημερινή είναι η δράση του Κόμματος για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, που θα σηματοδοτήσει την ανάγκη κλιμάκωσης με νέα απεργία τις επόμενες μέρες. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων και με τη μαχητική δράση των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα, στόχος είναι να φτάσει πλατιά το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πάλη.

Σε χτεσινή περιοδεία στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ και των λεωφορείων στου Ρέντη, μέλη του Κόμματος συζήτησαν με τεχνίτες και οδηγούς για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου προκλητικά «διαπίστωσε» ότι ο λαός δείχνει «κατανόηση» στα μέτρα, αφού δεν βγαίνει να διαδηλώσει μαζικά. Οι εργαζόμενοι σχολιάζουν και τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που για την Πρωτομαγιά κήρυξε στάση εργασίας μερικών ωρών, ενώ αρνήθηκε να προετοιμάσει απεργιακή απάντηση όταν ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά. «Να ποιοι δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο κόσμος δεν αντιδρά», αναφέρουν τα μέλη του Κόμματος.

Ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, επικεφαλής του κλιμακίου, σημείωσε ότι η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται σε μια ιδιαίτερη φάση για την εργατική τάξη. Από τη μία, μέσα στο Μάη η κυβέρνηση θα φέρει το 4ο μνημόνιο, «με μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα που δεν κατάργησε και τα οποία δεν πρόκειται να καταργήσουν ούτε οι επόμενοι...», τόνισε χαρακτηριστικά. Με βάση τις εξελίξεις και την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση να γκρεμίσει ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ότι πλέον δεν χωράει καμιά ταλάντευση στους εργαζόμενους για το αν θα κατέβουν με το ΠΑΜΕ. «Οι μέρες αυτές πρέπει να είναι αφιερωμένες από τους εργάτες στην οργάνωση της πάλης τους», ανέφερε, καλώντας τους να κάνουν υπόθεσή τους την επιτυχία της απεργίας.


Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να είναι οι εργαζόμενοι σε επαγρύπνηση, για τους κινδύνους που προκύπτουν από την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, υπογραμμίζοντας την πρωτόγνωρη δύναμη πυρός από πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κ.λπ. που συγκεντρώνεται στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Μ. Ανατολή. «Το σύστημα για να ξεπεράσει την κρίση του δεν θα διστάσει να μπλέξει σε πολέμους τους λαούς, κι αυτό είναι σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολήσει την εργατική τάξη», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Αναφερόμενος μάλιστα στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο Π. Μαρκομιχάλης είπε ότι αυτή υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή, από τη σύγκρουση ανάμεσα στις αστικές τάξεις για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της και όχι από κάποιες παραξενιές του Ερντογάν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευθύνες της συγκυβέρνησης, που με την πολιτική της για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», δηλαδή για την εξυπηρέτηση των καπιταλιστών, μπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς.

«Και τι βγαίνει με μια απεργία;», είναι μία από τις ερωτήσεις που τέθηκε από πολλούς εργαζόμενους στη συζήτηση, με το στέλεχος του Κόμματος να απαντά ότι αυτή η μάχη είναι το πιο σημαντικό όπλο της εργατικής τάξης, όμως και πάλι δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας να δυναμώσει συνολικά στο εργατικό κίνημα η γραμμή της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό. Γιατί «όσο οι εργαζόμενοι θα αναζητούν σωτήρες από κυβερνήσεις σε κυβερνήσεις, τα πράγματα θα χειροτερεύουν», πρόσθεσε ο Π. Μαρκομιχάλης. Μάλιστα, με αφορμή αυτή την ερώτηση, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη, για την ανάγκη να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία και να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, να οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και της κατανομής του πλούτου της.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με τα μέλη του Κόμματος να καλούν τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν για την επιτυχία της απεργίας, να συμβάλουν από τον κρίσιμο κλάδο των συγκοινωνιών όπου εργάζονται στο να «νεκρώσει» η παραγωγή και να έχει επιτυχία η μάχη της Δευτέρας.

  • Για σήμερα, Παρασκευή, προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

-- Στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Ελληνικό με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ. στο Τμήμα Ελαφράς Συντήρησης της Γραμμής 1 και στις 9.30 π.μ. στο εργοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στον Πειραιά, με επικεφαλής τον Γιάννη Κιούση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ