Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Καταστολή και επεμβάσεις με πρόσχημα Προσφυγικό και «τρομοκρατία»

Εστιάζοντας σε όλα τα μέτωπα όπου τα ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με άλλα κεφάλαια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ). Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ν. Κοτζιάς.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρέθηκε η «Περιφερειακή Στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία, το Ιράκ και την καταπολέμηση του Daesh». Εστίασαν επίσης στη «μετανάστευση» και την «αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης», καθώς και στην πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας της 18/3/16. Επιπλέον, το Συμβούλιο ασχολήθηκε «με θέματα της Υποσαχαρικής Αφρικής και ειδικότερα με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν», ζώνες όπου έχουν διεισδύσει και θέλουν να μπουν και παραπέρα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Τέλος, αξιολογήθηκε η λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, με συγκεκριμένες αποφάσεις επί του θέματος να αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη, αλλά και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, αρχές Ιούλη.

Αναβάθμιση της επιχείρησης στη Λιβύη

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, «το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των ικανοτήτων της επιχείρησης (...) να συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια προς υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Λιβύης», όπερ σημαίνει ενίσχυση με επιπλέον στρατιωτικά μέσα και διεύρυνση των επιχειρησιακών τους στόχων.

«Με αυτό το σκοπό, το Συμβούλιο συμφωνεί να παρατείνει την εντολή της "EUNAVFOR MED Sophia" κατά ένα έτος και διατηρώντας την εστίαση στη βασική εντολή της, να προσθέσει δύο επιπλέον καθήκοντα: Την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης (...) - να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Σημειωτέον, στα ξεχωριστά Συμπεράσματα που εξέδωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις «εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης», αναφέρει ότι πέρα από τη διεύρυνση του αντικειμένου της «EUNAVFOR MED Sophia», μελετούν και την «ανάπτυξη μιας πολιτικής αποστολής» στη Λιβύη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, προς ενίσχυση της συνοριοφύλαξης.

Παραπέρα, στα Συμπεράσματα για την «EUNAVFOR MED Sophia», «Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της συνέχισης του συντονισμού (σ.σ: για την επιχείρηση) με τους διεθνείς εταίρους, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι «θα εργαστεί για την έγκαιρη δράση της ΕΕ ως απάντηση» στα δουλεμπορικά δίκτυα που δρουν στην περιοχή, αξιοποιώντας τα για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ κόντρα σε άλλα κέντρα.

Συρία, Ιράκ, τζιχαντιστές

Στα αντίστοιχα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την «περιφερειακή στρατηγική» της ΕΕ για Συρία, Ιράκ και τους τζιχαντιστές του Daesh, μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

  • Για τη Συρία: Επιμένει να πιέζει το «συριακό καθεστώς» (δηλαδή του Ασαντ) να ανοίξει δρόμο για μια «πραγματική πολιτική μετάβαση». Διακηρύσσει: «Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στη Συρία στο πλαίσιο της παρούσας ηγεσίας». Προς τούτο υπόσχεται «Ενίσχυση της υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης», όπως επίσης «Συνέχιση της υποστήριξης των δράσεων του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση Daesh στη Συρία».
  • Για το Ιράκ: «Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της θα διερευνήσουν την περαιτέρω στήριξη της διαδικασίας σταθεροποίησης, σε στενή συνεργασία με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές». Επίσης, «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να καλούν τους γείτονες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Ιράν, Ιορδανίας, Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου, να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθεροποίηση και τη συμφιλίωση στο Ιράκ».
  • Για την «αντιμετώπιση» του Daesh, αναφέρει: «αποτελεί σαφή απειλή για το λαό της Συρίας, του Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Λιβύη, καθώς και την Ευρώπη και πέραν αυτής». Προειδοποιεί ότι «η ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τη δράση της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Θα ενισχύσει «τη συμβολή της στην Παγκόσμια Συμμαχία για την αντιμετώπιση Daesh», μέσω και «της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα» της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ