Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12711

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ»
Εργαλείο νέων αντεργατικών ανατροπών για τη στήριξη του κεφαλαίου

Παρουσιάστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο το τελικό κείμενο της Κομισιόν


ΣΕΛ.  7

Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, υπογράφεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες και θα διαβαστεί στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις τους

  • Η ολομέτωπη επίθεση που καταδικάζει την εργατική τάξη σε κάθε χώρα στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος της ταξικής πολιτικής. Την άλλη όψη αποτελεί ο άδικος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που εξαπολύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.
  • Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε από τώρα τείχος προστασίας της εργατικής τάξης των χωρών μας, των λαών μας, σε κοινή δράση και αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης.
  • Παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές μας. Αυτός ο αγώνας είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για καμιά συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπους με νέα κορύφωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης, που με συνέπεια υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, προσθέτοντας βάρη στις πλάτες του λαού και προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποσπάσει την ανοχή του.

Αιχμή των νέων μέτρων είναι η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, με το οποίο θα συρρικνωθεί εκ νέου το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, αλλά και οι νέες περικοπές που θα επιβληθούν στις καταβαλλόμενες συντάξεις με το κόψιμο της «προσωπικής διαφοράς».

Παράλληλα, δρομολογείται η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, η οποία θα συνοδεύσει και την παραπέρα επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Τέλος, η κυβέρνηση συζητάει νέες ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο και, στα χνάρια των προηγούμενων, ετοιμάζεται να νομοθετήσει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αυτή είναι η μια πλευρά της επίθεσης. Η άλλη έχει να κάνει με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή, με την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων και τον κίνδυνο αυτές να πάρουν πιο γενικευμένη μορφή.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη, αλλά, με ευθύνη της κυβέρνησης, εμπλέκεται ακόμα πιο βαθιά, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, για λογαριασμό ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που προσβλέπουν στην ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Το στόχο αυτό επιβεβαίωσε ξανά ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή του συνέντευξη, συνδέοντάς τον άμεσα και με την πρόσφατη ανάδειξη επενδυτή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σηματοδοτείται κυρίως από: Την αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσκληση της κυβέρνησης και με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές. Την επέκταση και αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας, η οποία λειτουργεί ως «στρατηγικός κόμβος» για την εξυπηρέτηση της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής στην Ανατολική Μεσόγειο. Την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ.

Να γιατί οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα. Ιδιαίτερα μπροστά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, κανείς δεν μπορεί να αποστρέψει το πρόσωπό του από όσα επικίνδυνα δρομολογούνται γύρω του.

Τώρα είναι η ώρα να πάρει ο καθένας θέση και ευθύνη, με τη συμμετοχή του στην προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συλλαλητηρίων τα οποία διοργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη μαχητική οργάνωση της πανεργατικής γενικής απεργίας που θα ακολουθήσει.

Στόχος είναι να αποτελέσουν οι δεκάδες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώνει μέσα από κάθε μάχη η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενάντια στο σύστημα που γεννάει εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, όπως περιγράφεται και στο σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της 1ης Μάη.


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αγωνιστική πρωτοβουλία που αφήνει σημαντική παρακαταθήκη

Εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές των λαϊκών στρωμάτων απ' όλη την Ηπειρο, το Αγρίνιο, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα έδωσαν προχτές, Τρίτη, το «παρών» στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία, που έγινε με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου, καθώς και των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.


ΣΕΛ.  10


Σήμερα η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοζάνη για την Ενέργεια

Στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο


ΣΕΛ.  3
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι «εξωτερικές δράσεις» και η ασφάλεια

ΣΕΛ.  5
ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

ΣΕΛ.  15
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ενταση των προκλήσεων γύρω από το Αιγαίο

ΣΕΛ.  4
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Καζάνι που βράζει» η κατάσταση στην περιοχή

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ