Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί Ελβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης».

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Ελληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο του Αγώνα, αντίστοιχα.

1900 Γεννιέται ο Μορίς Τορέζ, ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1930 έως το 1964.

1906 Γεννιέται ο Αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ, που διατύπωσε ένα από τα σημαντικότερα θεωρήματα στα σύγχρονα Μαθηματικά, γνωστό ως Απόδειξη του Γκέντελ.

1918 Δημοσιεύεται η εργασία του Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας».

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τρεις νεολαίοι ΕΛΑΣίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες, με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από κομμουνιστές παρτιζάνους. Την ίδια μέρα, απελευθερώνεται το Τορίνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση. Την επομένη, τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν στη Βόρεια Ιταλία.

1947 Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ, μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14 - 27 Μάη 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ.

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα).

1963 Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γιάννης Τζανετάκος.

1970 Ανταποκρινόμενη στην Εκκληση της Ιταλικής Συνομοσπονδίας, η Γαλλική Ομοσπονδία Λιμενεργατών κηρύσσει μποϊκοτάζ για όλα τα ελληνικά πλοία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.

1974 Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τον βασανισμό μελών και στελεχών του Κόμματος, στα κρατητήρια της ΕΣΑ, ενώ εφιστά την προσοχή για στελέχη των οποίων δοκιμαζόταν η υγεία, όπως ο Νίκος Καλούδης, η Μίνα Γιάννου, ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Νίκος Κουτρούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ