Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνες προκλήσεις σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας:

«Η νέα προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης (NAVTEX) να εξαγγείλει τη δέσμευση περιοχών στο κεντρικό, ανατολικό Αιγαίο και την Κύπρο, για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και αποτελεί - σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις για το Αγαθονήσι - επικίνδυνη τουρκική πρόκληση, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των συνεχών παραβιάσεων από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης, οι οποίες απολαμβάνουν την επιδεικτική κάλυψη και ασυλία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και με τη νέα αυτή εξέλιξη, είναι για μια ακόμα φορά έκθετη. Συνεχίζει να προβάλλει την απατηλή εικόνα της Ελλάδας ως "όαση σταθερότητας", ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνει τη χώρα βαθύτερα στη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική συμμαχία και στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και αλλού.

Η πάλη για την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνδέεται με την ενίσχυση της λαϊκής ετοιμότητας, τη μαζική καταδίκη της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την ανάπτυξη της κοινής πάλης Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ενάντια στις αστικές τάξεις και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους».

Αλυσίδα προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

Σε μια αλυσίδα προκλητικών ενεργειών, η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε τις προηγούμενες μέρες, με NAVTEX, να δεσμεύσει επισήμως για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης 2 περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου, μεταξύ Σκύρου, Λέσβου, Χίου, για τις 27/4 και 3/5 αντίστοιχα.

Σημειωτέον, ο συντονισμός τέτοιων επιχειρήσεων αναγνωρίζεται ως διοικητικό δικαίωμα σε μια χώρα από αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, εμπεριέχει ωστόσο στοιχεία κυριαρχικού, με την όποια αντανάκλαση έχει αυτό στον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για τα μερίδια την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έσπευσαν με αντι-NAVTEX να ακυρώσουν την τουρκική, λέγοντας ότι «αφορά ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική περιοχή ευθύνης NAVTEX» και ότι η τουρκική «μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

Σε προχτεσινή του δήλωσή, στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου υποστήριξε ότι «έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχει ένας αριθμός άσχετων ζητημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» για των οποίων την επίλυση η Τουρκία «δίνει σημασία σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και μέσω ειρηνικών μέσων» και «έτσι, με αυτό το δεδομένο έχουν δημιουργηθεί δίαυλοι διμερούς διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, της οποίας είναι γνωστό το θλιβερό ρεκόρ στην εκπλήρωση των απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου, δεν είναι σε θέση να πει τίποτα σε κανέναν για αυτό το θέμα».

Στο πλαίσιο, εξάλλου, και της 1ης τουρκικής άσκησης έρευνας και διάσωσης, χτες, 7 τουρκικά αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα προχώρησαν σε 11 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια ώρα, από πλευράς κυβέρνησης, ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας έλεγε χτες στον ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο», ότι «το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν θα ήταν το τέλος της ρητορικής της έντασης αλλά πιθανά και η αρχή ενός νέου κύκλου, και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

«Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή, που λέει νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και βέβαια ετοιμότητα, όπως θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της αποτροπής από τη μεριά των Ενόπλων Δυνάμεων» στη γνωστή γραμμή καλλιέργειας μιας εικόνας «πόλου σταθερότητας» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών μηχανισμών, αποσιωπώντας ότι η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται και κλιμακώνεται ακριβώς εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Προς επιβεβαίωση αυτού, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στη Μάλτα, χαρακτήριζε χτες την Τουρκία «βασικό σύμμαχο για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για τη στρατηγική γεωγραφική της θέση: Συνορεύει με το Ιράκ, τη Συρία και όλη τη βία, την αναταραχή που βλέπουμε στο νότο, αλλά και κοντά στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα»...

Την ίδια ώρα, και διόλου τυχαία, από πλευράς ΓΕΣ ανακοινωνόταν ότι στο Φαρμακονήσι - που μαζί με το Αγαθονήσι είναι από τα νησιά που έχουν μπει στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας - πραγματοποιήθηκε «βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιους στόχους», από εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής της Κω και προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ