Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προσπάθειες εφησυχασμού ενώ «τρέχουν» τα επικίνδυνα σχέδια

Σε μια κάποια προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι των τελευταίων ημερών στα Ελληνοτουρκικά, επιδόθηκε χτες, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Την ίδια ώρα, βέβαια, συνέχιζε την προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, ενώ μαίνονται οι ενδοαστικές κόντρες για το «ψητό» της Ανατολικής Μεσογείου, αφού δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, εκ μέρους της κυβέρνησης, να παρουσιάσει ως εχέγγυο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας το ΝΑΤΟικό πλαίσιο, εντός του οποίου φουντώνουν η επιθετικότητα και οι μόνιμες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για όσα αναμεταδίδονται από πλευράς τουρκικών ΜΜΕ μίλησε για «προπαγάνδα» και «κατασκευασμένα βίντεο», για «επικοινωνιακό» και «υβριδικό πόλεμο» (σύγχρονη μορφή πολέμου που εμπεριέχει και διασπορά ψευδών ειδήσεων, καλλιέργεια πανικού στον πληθυσμό κ.λπ.), όπου, όπως είπε, «η μόνη απάντηση που πρόκειται να δώσουμε - καθώς δεν πρόκειται να απαντάμε σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας - είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις το έργο τους». Στον ίδιο τόνο, επέμεινε ότι «καλύτερη απάντηση είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι».

Την ίδια ώρα, επιδόθηκε σε άλλη μια «αγιοποίηση» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, λέγοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις έχουν γίνει γνωστές στους «συμμάχους» της αστικής τάξης σε 3 επίπεδα και συγκεκριμένα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ, αλλά και «αυτόματα», από την επιχειρησιακή εικόνα που έχει στο Αιγαίο η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, κρύβοντας απροκάλυπτα ότι η ΝΑΤΟική θέση περί «διμερών διαφορών», αλλά και Αιγαίου - ενιαίου επιχειρησιακού χώρου συμβάλλει στην πράξη στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

Διαβεβαίωνε, δε, ότι ο ίδιος, έθεσε σε «πολιτικό επίπεδο» το θέμα στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να το ξαναθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, που θα συνεδριάσει με τη διευρυμένη σύνθεσή του, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών - μελών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αξίζει να καταγραφούν τα όσα σημείωναν ανώτερες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ότι αν και η ρητορική της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας «είναι ανεβασμένη», «ωστόσο σε επίπεδο ασκήσεων του τουρκικού ΠΝ και εξόδου δυνάμεών τους στο Αιγαίο, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής κάτι διαφορετικό απ' ό,τι άλλα χρόνια. Υπήρχε μια εντονότερη δραστηριότητα λόγω ασκήσεών τους το Γενάρη, το ίδιο αναμένεται και σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα, το Μάη λόγω μεγάλων ναυτικών ασκήσεων που κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Πάντως, μέχρι στιγμής, δείχνουν προσεκτικοί. Π.χ. και στα Ιμια όποια πρόκλησή τους, τουλάχιστον μέχρις στιγμής, περιορίζεται σε μικρά σκάφη, της Ακτοφυλακής, όχι του τουρκικού ΠΝ». Κατά τις ίδιες πηγές και το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» που βγήκε στα βόρεια της Λήμνου, για έρευνες, κινείται αυστηρά εντός διεθνών υδάτων, χωρίς πλοίο συνοδείας του τουρκικού ΠΝ, αλλά υπό παρακολούθηση από το σύστημα επιτήρησης του ελληνικού ΠΝ. Αντίστοιχα και ανώτερες πηγές της Αεροπορίας σημείωναν ότι «η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι η συνηθισμένη, ή και μικρότερη κατά περιπτώσεις», προσθέτοντας ότι «μπορεί σε αριθμούς να φαίνεται ανάλογη, αλλά έχει σημασία και η ποιότητα των κινήσεων».

Βεβαίως, αυτή η εικόνα της «αναντιστοιχίας» ανάμεσα σε δηλώσεις και την πραγματική κατάσταση, μάλλον δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα, παρά καθησυχάζει, για τη σκοπιμότητα των δηλώσεων που κλιμακώνουν την ένταση στα Ελληνοτουρκικά εδώ και ένα μήνα, υπενθυμίζοντας σταθερά τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, την ώρα που στην περιοχή ξεδιπλώνονται οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ