Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δεσμεύεται» στη μόνιμη αντιλαϊκή επίθεση...

...με «όπλα» του τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Δεν ψηφίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τα εφαρμόσει αργότερα ως κυβέρνηση. Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του χτες βράδυ στον «ΑΝΤ1», αποτυπώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των δυο κομμάτων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος καταρχάς στην περιλάλητη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», έκρινε ότι «τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η Ελλάδα πρέπει να μπει στην ποσοτική χαλάρωση (σ.σ. βασικό ζητούμενο των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων καθώς τους φέρνει φτηνή χρηματοδότηση), αλλά φοβάμαι πως δεν θα κλείσει άμεσα».

Πρόσθεσε πως στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Βερολίνο και στις συζητήσεις με Μέρκελ - Σόιμπλε, ζήτησε «να κλείσει κάθε συζήτηση για Grexit, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και παρουσίασα το δικό μου πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο».

Εκρινε ότι η κυβέρνηση «φέρνει τέταρτο μνημόνιο» και «επειδή δεν μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις», και επέμεινε ότι στην ψηφοφορία επί των νέων μέτρων στη Βουλή, στη ΝΔ «δεν ψηφίζουμε τίποτε. Μόνος του (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) θα φέρει το βάρος με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει ο ίδιος. Το πολιτικό κόστος θα το επωμιστούν Τσίπρας - Καμμένος».

Στο ερώτημα, ωστόσο, αν θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, όποτε και αν κερδίσει τις εκλογές και γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός - εφόσον, όπως ο ίδιος τόνισε, το αίτημά του για εκλογές «είναι σταθερό» - ήταν εξίσου σαφής: «Τα μέτρα δεσμεύουν προφανώς την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τους πιστωτές μας, για να ζητήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, μικρότερα πλεονάσματα, περισσότερες φοροαπαλλαγές» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ως «όπλα» του στα δικά του παζάρια με τους δανειστές θα είναι, όπως είπε: Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων με μείωση φορολογικών συντελεστών και εργοδοτικών εισφορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παραπέρα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με αυστηρή τήρηση του λόγου 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις και καμία μονιμοποίηση συμβασιούχου. «Αξιολόγηση» στο Δημόσιο με «δυνατότητα επιβράβευσης του καλύτερου και συνετισμό όποιου δεν αποδίδει καλά». «Συγχωνεύσεις» σε νοσοκομεία. Μεγαλύτερη «εμπλοκή» του ιδιωτικού τομέα σε «δράσεις που μπορεί να τις κάνει καλύτερα από τον δημόσιο». «Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, για ασφάλεια δικαίου», «απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» και «απλοποίηση των χρήσεων γης», άλλο ένα θέμα που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο.

Ζητούμενο και η «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος

Βέβαια, παρά την «αισιοδοξία» του περί της επερχόμενης εκλογικής του νίκης, δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί, εμμέσως, τις δυσκολίες που συναντούν στο αστικό πολιτικό σύστημα οι υπάρχοντες σχηματισμοί, να στοιχίσουν εύκολα λαϊκά στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου: «Ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από αυτή την κυβέρνηση, αλλά δυσκολεύεται να ονειρευτεί την επόμενη μέρα», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, και πάνω στο ζητούμενο της «συναίνεσης» των αστικών κομμάτων ώστε να εξυπηρετηθούν ευκολότερα οι στόχοι της καπιταλιστικής οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι «επιδιώκω τη συνεννόηση, αλλά την όποια προσπάθεια συνεννόησης την τορπίλισε ο Τσίπρας, ακόμα και με προσωπικές επιθέσεις», ενώ έφερε ως παραδείγματα πεδίων συναίνεσης τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου, όπως είπε, «δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικών αποκλίσεων». «Βάλαμε πλάτη και στο Προσφυγικό. Αλλά συνειδητά έχει επενδύσει (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) στο διχαστικό λόγο».

Σε αυτό το πλαίσιο, απέρριψε μια κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», λέγοντας ότι «χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε κέντρα και παράκεντρα ότι «και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα κοιτάξω να συγκροτήσω την καλύτερη κυβέρνηση (...), που να είναι 100% αφοσιωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, θα προκύψει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές».

Στο πλαίσιο της «σταθερότητας» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, είπε ότι από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής τους θα είναι ένας νέος εκλογικός νόμος, με μικρότερες περιφέρειες και «οπωσδήποτε όχι απλή αναλογική».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ ευθύνες για την κρίση, έδωσε μια απάντηση που μάλλον θα ανοίξει έναν κύκλο εσωκομματικής γκρίνιας: «Η ήπια προσαρμογή ίσως παραήταν ήπια. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες, αλλά ο Κ. Καραμανλής, έστω με καθυστέρηση, είπε την αλήθεια στο λαό, ζήτησε θυσίες και συναίνεση. (...) Το πιο σημαντικό που έχουμε να κάνουμε είναι να διδασκόμαστε από τα λάθη μας», είπε ανάμεσα σε άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ