Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΤΖ. ΜΟΥΣΚΑΤ
Κοινή έγνοια για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και τον εξωραϊσμό της ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Καθησυχαστικός απέναντι στην αστική τάξη εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον ομόλογό του της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ. Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι «απολύτως εφικτό» το ενδεχόμενο να «έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής του Μάρτη». Σε ό,τι όμως αφορά το χρέος πρόσθεσε ότι πρόκειται για «αποφάσεις που ξεπερνούν την ευθύνη της Ελλάδας και έχουν να κάνουν και με τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν και από την πλευρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, των εταίρων μας, είναι λοιπόν θέμα αν ο χρόνος αρκεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να έχουμε και την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 του Μάρτη. Εμείς επιμένουμε σε αυτόν τον στόχο. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτός. Και σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά...».

Ο Αλ. Τσίπρας απέσπασε τα εύσημα του Μαλτέζου πρωθυπουργού που εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την υλοποίηση των αντιλαϊκών συμφωνιών απ' την ελληνική κυβέρνηση. «Πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται την άποψη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, ώστε να γίνουν τα πράγματα σωστά», ανέφερε ο Τζ. Μουσκάτ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης και των κοινών δηλώσεων βρέθηκε και το Προσφυγικό, ενώ σε ό,τι αφορά στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε «σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζοντας «την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο», μαζί με την αποφασιστικότητα «παρά τις προκλήσεις, να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γείτονά μας».

Κοινή έγνοια το μέλλον της ΕΕ

Η συνοχή της λυκοσυμμαχίας και τα σενάρια για τη μελλοντική μορφή της απασχόλησαν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, που υπερασπίστηκαν στις δηλώσεις τους την ΕΕ εξωραΐζοντας το ρόλο και την αποστολή της, με αυταπάτες για τη δυνατότητα να λειτουργήσει υπέρ των λαών την ώρα ακριβώς που ενορχηστρώνει την άγρια επίθεση στα δικαιώματά τους.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για τις επιλογές που θα γίνουν και θα προσδιορίσουν «τόσο τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο, όμως, και τη βιωσιμότητά της», αλλά και για το γεγονός ότι «το ίδιο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εμφανίζεται ως ένα εγχείρημα, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει και θα έχει μια πορεία μη αναστρέψιμη».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν την ανάγκη εξεύρεσης νέου «δολώματος» χειραγώγησης των λαών, ενός «νέου οράματος» ελκυστικού στους λαούς, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «την επανεκκίνηση της διαδικασίας οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης που αναστράφηκε στα χρόνια της κρίσης».

Δεν παρέλειψε, φυσικά, να διεκδικήσει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου πρόσβαση σε περισσότερο και φτηνότερο χρήμα, ζητώντας δημοσιονομική χαλάρωση και αναφέροντας ακόμα ότι «δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο κατανομής των διαρθρωτικών πόρων το ΑΕΠ μιας χώρας και υπογράμμισα ως ιδιαίτερα σημαντικό και το κριτήριο της νησιωτικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ